search

logo, social, vissza gomb

text logo

search

Élő Eredmények

Három éve azt hitte, szórakoznak vele, most a téli olimpiára készül a haiti síelő

m4sport.hu | Szerző: Határ Dávid
Árvaházban élt Haitin, kis híján az építőiparban kötött ki, egy nem mindennapi lehetőségnek köszönhetően azonban most a karibi térség első olimpiai résztvevő síelőjeként készül a pekingi játékokra – bemutatjuk a 19 éves Richardson Viano meseszerű útját a 2022-es téli olimpiáig.

Trópusi éghajlat, 28 Celsius-fok körüli átlaghőmérséklet – minden bizonnyal nincs olyan ember, akinek Haitiről eszébe jutna a téli olimpia, esetleg a síelés.

A helyzet azonban változhat, hiszen az amerikai kontinens legszegényebb, számos természeti katasztrófa sújtotta országa története során először részt vehet a téli olimpiai játékokon: Richardson Viano óriás-műlesiklásban áll majd rajthoz Kínában.

A FOGADÁSNAK INDULT, TÖRTÉNELMI TETTEL ZÁRULT

A 19 éves síelő útja azonban rendkívül rögös volt Pekingig, a mesébe illő történetének megértéséhez előbb meg kell ismerkednünk Jean-Pierre Royjal, aki egy baráti fogadás után kezdte el megszervezni a Haiti Síszövetséget.

A Port-au-Prince-ben született Jean-Pierre Roy gyerekkorában került Haitiről Franciaországba, ahol mérnök lett, közben pedig megtanult síelni – saját bevallása szerint az átlagnál valamivel jobban. Mivel jól ment neki a síelés, 46 éves korában fogadást kötött a barátaival, miszerint szülőhazája színeiben el fog indulni az alpesisí-világbajnokságon.

Ennek megvalósítása érdekében 2010-ben kezdett el szervezkedni, és annak ellenére, hogy Haitin – valamennyire érthető módon – kétkedtek a tervében, végül megalapította az ország síszövetségét, amelynek ő lett az elnöke és egyben egyetlen versenyzője is. Az események ezt követően felgyorsultak, a Nemzetközi Síszövetség (FIS) felvette tagjai közé a haiti szövetséget, Jean-Pierre Roy pedig el is indulhatott a 2011-es világbajnokságon Garmisch-Partenkirchenben – saját elmondása szerint ezzel ő lett az első síelő, aki nagypapaként vett részt a világbajnokságon.

Ezzel Jean-Pierre Roy a barátaival kötött fogadást megnyerte, a pozitív fogadtatás után azonban újabb célokat tűzött ki maga elé. Egyrészt azt szerette volna elérni, hogy a médiafigyelmet felhasználva pénzt és adományokat gyűjtsön a 2010-es haiti földrengés áldozatainak, továbbá tehetséges fiatalok után kezdett kutatni, hogy életben tartsa a Haiti Síszövetséget.

Ekkor került a képbe Richardson Viano…

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Fédération Haïtienne de Ski (@haitiski) által megosztott bejegyzés

A HAITI ÁRVAHÁZBÓL A VILÁGBAJNOKSÁGON ÁT A TÉLI OLIMPIÁIG

Richardson Viano Port-au-Prince-ben született, hároméves koráig árvaházban élt. Ekkor egy Briançonban élő olasz házaspár fogadta örökbe, így Jean-Pierre Royhoz hasonlóan viszonylag fiatalon Franciaországba került. Nevelőapja magashegyi túravezetőként dolgozott, így Viano már hatéves korában megismerkedett a hegyekkel és a síeléssel. Saját elmondása szerint 14-15 éves korában már „korrektül” síelt, de a legmagasabb szintet nem érte el, így 2018-ban nem sikerült beverekednie magát a francia síválogatottba.

Amikor pedig emiatt szögre akasztotta volna a síbakancsot, és letett volna a versenyszerű sportolásról, váratlanul megcsörrent a telefonja… A vonal másik végén a Haiti Síszövetség elnöke, Jean-Pierre Roy volt, aki felajánlotta Vianónak, hogy versenyezzen szülőhazája (ahova egyébként hároméves kora óta még mindig nem tért vissza) színeiben.

„Először nem hittem el. Arra gondoltam, hogy egy barátom szórakozik velem. Aztán amikor letettük a telefont, kicsit keresgéltem az interneten, és megtaláltam, hogy tényleg van Haitinek síszövetsége. Néhány nappal később visszahívtam, és a szüleimmel közösen találkoztunk vele” – mondta az olimpia hivatalos honlapjának a váratlan megkeresésről Viano.

Viano elmondása szerint Roy a humorával és az energiájával meggyőzte, így beszállt a projektbe, amely ugyan családias hangulatban kezdődött, de emellett rendkívül komoly is volt. A fiatal síelő 2019 nyarán megkapta a haiti útlevelét, majd decemberben már az ország színeiben indult az Isola 2000-en rendezett FIS-versenyen. Viano lassan gyűjtögette a pontokat, 2021-ben pedig már ott volt az 50 legjobb síelő között, így indulhatott a februári Cortina d’Ampezzóban rendezett világbajnokságon.

„Ez volt az első alkalom, hogy a világ ötven legjobbjával versenyeztem, hogy láthattam, hogyan koncentrálnak, hogyan állnak hozzá a pályához. Nagyon feszült voltam, merev, mint egy seprűnyél. És mégis, minden várakozáson felül sikerült teljesíteni.”

Richardson Viano nem túlzott, hiszen óriási-műlesiklásban a 35. helyen zárta a viadalt, ezzel a téli olimpián való részvétel felé is óriási lépést tett.

NEMES CÉLLAL A FEJÉBEN KÉSZÜL PEKINGRE

„Jean-Pierre Roy hívása nélkül minden bizonnyal abbahagytam volna a síelést, és az építőiparban dolgoznék” – idézi a paudal.com Vianót, aki a sikeres világbajnokság után már a 2022-es téli olimpiára készül (a tartalék versenyzőként szintén Kínába utazó Mackenson Florindóval közösen), ráadásul nagy tervekkel. Ezt erősíti Jean-Pierre Roy nyilatkozata is, az elnök elmondása szerint a 19 éves síelő biztosan nem elégszik meg a részvétellel.

„Nem az anekdoták kedvéért megy Pekingbe, hanem azért, hogy jó helyezést érjen el, és hogy büszkén képviselje szülőhazája, Haiti színeit” – fogalmazott az elnök.

Viano elmondta, emellett fontos célja, hogy inspirálja az embereket, és hogy a remény üzenetét eljuttassa a Haitin és a világ más országaiban élő, nehéz helyzetben lévő gyerekeknek: semmi sem lehetetlen!

„Ha még annak az árvaháznak a gyermekeit is inspirálni tudom, ahol éltem, az több lenne, mint személyes jutalom. A remény üzenetét szeretném eljuttatni a Haitin élőknek, és más országok nehéz helyzetben lévő fiataljainak is. Hinni kell az álmainkban, és soha nem szabad feladni. Ha megadatik lehetőség, ragadjátok meg!”

A karibi térség első olimpiai résztvevő síelője február 13-án áll majd rajthoz óriási-műlesiklásban. A versenyt – ahogy a teljes téli olimpiai játékokat – élőben követhetik az M4 Sporton és az m4sport.hu-n.

A magyar sportolók programját ide, a teljes olimpia programját napi bontásban ide kattintva böngészheti.

Borítókép: Instagram/_richardsonviano_

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

A magyar sportolók teljes téli olimpiai programja
A 2022-es pekingi téli olimpián 14 fős magyar csapat vesz részt – alábbi cikkünkben (magyar kezdési időpontokkal) megtalálja versenyzőink részletes programját. Jó böngészést!
Téli Sportok
A pekingi téli olimpia teljes programja
A 2022-es téli olimpiát hivatalosan február 4. és február 20. között rendezik meg, több sportágban azonban már magyar idő szerint február 2-án vagy 3-án elindul a verseny. Pekingben 91 ország 2871 sportolója (közte 14 magyar) küzd meg az érmekért. Alábbi cikkünkben (magyar kezdési időpontokkal) megtalálja a pekingi olimpia részletes programját napi és sportágak szerinti bontásban. Jó böngészést!
Téli Sportok
Az éremesélyesektől a sporttörténelmet író tinédzserig – bemutatjuk a pekingi téli olimpia magyar résztvevőit
Hivatalosan február 4-én kezdődik a 2022-es pekingi téli olimpia, a pénteki megnyitó előtt ismerkedjenek meg a XXIV. téli ötkarikás játékok magyar résztvevőivel. Összesen 14-en kvótát szerzett Magyarország: 7 rövidpályás gyorskorcsolyázó, 2-2 alpesi síző és sífutó, 1 műkorcsolya páros és 1 snowboardos képviseli hazánkat a kínai fővárosban.
Téli Sportok
Száguldás a jégen – Wéber Gábor bob, szánkó és skeleton gyorstalpalója
Az M4 Sportnak, valamint az m4sport.hu ingyenesen elérhető webes csatornáinak köszönhetően a téli sportok kedvelői a pekingi olimpia egyetlen fontos pillanatáról sem maradnak le. Alábbi cikkünkben Wéber Gábor, a bob, a szánkó és a skeleton versenyszámok kommentátora mutatja be a három sportág történetét.
Téli Sportok
A jamaicai bobcsapat már most történelmet írt a pekingi téli olimpián
A jamaicai bobosok három egységgel is indulnak a 2022-es pekingi téli olimpián, ez pedig történelmi pillanat a játékok történetében, ugyanis a karibi szigetország még sosem kvalifikálta magát a sportág három versenyszámában is, amelyből az egyik idén debütál a téli olimpián.
Téli Sportok