search

logo, social, vissza gomb

text logo

search

darkmode

Élő Eredmények

Az éremesélyesektől a sporttörténelmet író tinédzserig – bemutatjuk a pekingi téli olimpia magyar résztvevőit

m4sport.hu | Szerző: Kun Dániel
Hivatalosan február 4-én kezdődik a 2022-es pekingi téli olimpia, a pénteki megnyitó előtt ismerkedjenek meg a XXIV. téli ötkarikás játékok magyar résztvevőivel. Összesen 14-en kvótát szerzett Magyarország: 7 rövidpályás gyorskorcsolyázó, 2-2 alpesi síző és sífutó, 1 műkorcsolya páros és 1 snowboardos képviseli hazánkat a kínai fővárosban.
forrás: Magyar Olimpiai Bizottság

A koronavírus-járvány számos megmérettetés elhalasztását, illetve törlését hozta magával, így rendkívül intenzív kvalifikációs időszak után alakult ki a 14 fős magyar delegáció névsora.

A kvalifikáció kétszintes volt: a sportolók előbb az ország kvótájáért harcoltak meg (kivétel a snowboard, mert ott a versenyzők maguknak szereznek kvótát), majd a kiválasztási kritériumoknak kellett megfelelniük, hogy helyet szerezzenek maguknak az ötkarikás csapatban. Néhányan automatikusan biztosították helyüket a magyar küldöttségben a kvalifikációs versenyeredményeik alapján, mások az edzők értékelései alapján jutottak indulási joghoz.

Január 20-án az utolsó még meg nem nevezett induló kiléte is tisztázásra került, az olimpián szereplő 15 sportág egyharmadában, ötben szereztünk indulási jogot. Alább az egyes sportágak magyar résztvevőit olvashatja némi háttérrel a kvalifikációs folyamatról.

A pekingi téli olimpia magyar résztvevőinek programját itt, a játékok teljes menetrendjét pedig itt találja. 

Alpesi sí

Maximum 22 sportoló (11 férfi és 11 nő) képviselheti egy ország színeit, minden egyes számban legfeljebb négy indulót nevezve. A selejtező 2019 júliusában kezdődött és 2022. január 16-ával ért véget. A Nemzetközi Síszövetség világkupa-rangsora alapján a legjobb 16 nemzet indíthat csapatot a vegyes versenyben is, melyben 2-2 férfi és női versenyző képviseli nemzetét.

Az egyetlen magyar férfi kvótáért Kékesi Márton és Úry Bálint versengéséből előbbi került ki győztesen, aki négy éve Phjoncshangban is indulhatott. Akkor a 30. helyen végzett főszámában, műlesiklásban.

A 19 éves ifjúsági olimpikon Tóth Zita jelenleg a legjobb magyar női síző, de egyelőre a tisztes helytállás lehet a célja Pekingben.

Férfi
Kékesi Márton (műlesiklás, óriás-műlesiklás)

Női
Tóth Zita (műlesiklás, óriás-műlesiklás)

Miklós Edit után újabb reménység a láthatáron. (fotó: MTI/EPA/Christian Bruna)

Műkorcsolya

Minden egyes ország legfeljebb három kvótát szerezhetett a férfi-, női-, páros- és jégtáncszámokra, kvótát egy nemzet legfeljebb 18 sportolója tudhat magáénak.

Magyarország párosban jutott indulási joghoz: a márciusi műkorcsolya-és jégtánc-világbajnokságon 16 indulási jogot osztottak ki a 2022-es, pekingi téli olimpiára és a magyar páros – Chtchetinina Ioulia és Magyar Márk – 14. helyével indulási jogot szerzett az olimpiára.

A januári műkorcsolya és jégtánc Eb-n elért hatodik helyük alapján a szövetség a legjobb 10-be várja a párost az olimpián.

Chtchetinina Ioulia és Magyar Márk sikere azt jelenti, hogy 66 év után újra lesz magyar páros az ötkarikás játékokon. 1956-ban a Nagy Marianna-Nagy László-kettős bronzérmet szerzett nemzetünknek.

De jó lenne ezúttal is Nagy eredményt elérni!

Páros
Chtchetinina Ioulia/Magyar Márk

fotó: MTI/EPA/Anatolij Malcev

Rövidpályás gyorskorcsolya

Minden távon három-három kvótát lehetett szerezni egyénileg (váltó esetén ötöt, de a plusz két tag nem indulhat más számban). A férfiaknál a maximális számú indulási jogot, a nőknél csak két egyénit sikerült szerezni. A 14 fős magyar olimpiai csapat felét a rövidpályás gyorskorcsolyázók teszik ki.

A short track a téli olimpia egyetlen magyar érdekeltségű sportága, melyben az esélyesek között tartanak minket számon – egyes szakértők kettő, más előrejelzések három érmet jósolnak hazánknak.

A férfiaknál a Liu testvéreket – Liu Shaolin Sándort és Liu Shaoangot – és az utóbbi időben formába lendülő Krueger John-Henryt sorolják a legjobbak közé, a nőknél – némileg kevesebb eséllyel – Jászapáti Petrától lehet remélni éremszerzést.

Férfi váltóban címvédőként érkezünk Pekingbe, de ezen az olimpián debütál a vegyes váltószám is, melyben szintén jó eséllyel pályázunk dobogós helyezésre.

A négy évvel ezelőtt történelmi olimpiai aranyat nyerő váltóból ketten, Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang maradt a csapat tagja, az azóta visszavonuló Knoch Viktor, illetve Burján Csaba nem tagja a keretnek.

Férfi
Krueger John-Henry (500m, 1000m, 1500m és váltók)
Liu Shaoang (500m, 1000m, 1500m és váltók)
Liu Shaolin Sándor (500m, 1000m, 1500m és váltók)
Nógrádi Bence (váltók)
Varnyú Alex (váltók)

Női
Jászapáti Petra (500m, 1000m, 1500m, mix váltó)
Kónya Zsófia (500m, 1000m, 1500m, mix váltó)

(A férfiaknál itthon maradó tartalék Tiborcz Dániel, míg a nőknél Sziliczei-Német Rebeka utazó tartalék. Utóbbi sérülés vagy betegség esetén ugorhat be, a kínai fővárosban a szigorú Covid-szabályok miatt nem készülhet és lakhat a többiekkel.)

fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Sífutás

Legfeljebb 8-8 férfi és női atlétát delegálhat egy ország a pekingi játékokra, versenyszámonként legfeljebb négyet. A kvalifikáció az alpesi síhez hasonlóan, 2022. január 16-án zárult.

A magyar színeket egy-egy férfi és női versenyző képviselheti: a férfiaknál Kónya Ádám négy éve Phjongcshangban is versenyzett, sprintben 64., 15 km-es szabadstílusú sífutásban a 85. helyen zárt. Pónya Sára első olimpiájára készül.

Férfi
Kónya Ádám (Skiathlon 15km klasszikus+15km szabad, sprint, 50km klasszikus)

Női
Pónya Sára (Skiathlon 7,5km klasszikus+7,5km szabad, sprint)

Kónya Ádám elmondása szerint sokkal kiegyensúlyozottabban vág neki a pekingi olimpiának, mint a négy évvel ezelőttinek (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Snowboard

A snowboard világkupákat novemberben és decemberben rendezték. Minden ország maximum 9 versenyzőt szerepeltethet nemenként, feltéve, ha kvalifikált a csapatversenyre és minden egyéni számra is.

Nem kis meglepetésre hazánknak is lett magyar indulója. A kanadai-magyar kettős állampolgárságú Kozuback Kamilla félcsőben indulhat az ötkarikás játékokon.

Bárhogy is szerepel a 17 éves sportolónő, büszkék lehetünk rá, hiszen versenytársaival ellentétben ő nem 2019 júliusától gyűjtögette a kijutáshoz szükséges pontokat, hanem mindössze egy hónappal ezelőtt, 2021 decemberében kapcsolódott be a selejtezős küzdelmekbe.

Kozuback első magyar snowboardosként vívta ki az olimpia szereplés jogát.

Női
Kozuback Kamilla (félcső)

forrás: Kozuback Kamilla/Instagram

A MAGYAR INDULÓK:
Alpesi sí:
Kékesi Márton (műlesiklás, óriás-műlesiklás), Tóth Zita (műlesiklás, óriás-műlesiklás)
Snowboard: Kozuback Kamilla (félcső)
Műkorcsolya:
Chtchetinina Ioulia (páros), Magyar Márk (páros)
Rövidpályás gyorskorcsolya:
Krueger John-Henry (500 m, 1000 m, 1500 m, férfi váltó, vegyes váltó), Liu Shaoang (500 m, 1000 m, 1500 m, férfi váltó, vegyes váltó), Liu Shaolin Sándor (500 m, 1000 m, 1500 m, férfi váltó, vegyes váltó), Nógrádi Bence (férfi váltó, vegyes váltó), Varnyú Alex (férfi váltó, vegyes váltó), Jászapáti Petra (500 m, 1000 m, 1500 m, vegyes váltó), Kónya Zsófia (500 m, 1000 m, 1500 m, vegyes váltó)
Sífutás:
Kónya Ádám (szabadstílusú egyéni sprint, klasszikus stílusú 15 km, tömegrajtos szabadstílusú 50 km), Pónya Sára (klasszikus stílusú 10 km)

A pekingi téli olimpia magyar résztvevőinek programját itt, a játékok teljes menetrendjét pedig itt találja. 

További tartalmak