search

logo, social, vissza gomb

text logo

search

darkmode

Élő Eredmények

Természeti katasztrófa sújtotta Tongát, a beolajozott testű zászlóvivő lemondta a pekingi szereplést, hazájának segít a játékok helyett

m4sport.hu | Szerző: Szerencsés Szilveszter
A 2016-os olimpián Tonga zászlóvivőjeként ismertté vált Pita Taufatofua félmeztelenül, beolajozott testtel masírozott végig a riói megnyitón. A nyári játékokon taekwondóban versenyzett, ezután pedig a téli olimpiára is kijutott, Phjongcsangaban sífutásban állt rajthoz – Pekingben azonban nem lesz ott. Hazáját kis híján a földdel tette egyenlővé a Tonga-szigeteki vulkán kitörése, valamint az ezt követő szökőár pusztítása, ezért lemondta a szereplést.

Nem lélegzetelállító olimpiai eredményeitől vált híressé a tongai Pita Taufatofua. A riói olimpián zászlóvivőjeként ismerhette meg a világ, amikor hazája népviseletében, félmeztelenül, kidolgozott, olajjal bekent izmaitól, valamint önbizalomtól duzzadó tekintetével minden bizonnyal megdobbantotta a női szíveket. „Csak hazám kultúráját és örökségét akartam képviselni, fogalmam sem volt, hogy ilyen hatása lesz” – fogalmazott korábban a BBC-nek.

Pita Taufatofua 2018-ban, a phjongcshangi téli olimpia megnyitóján. (MTI/EPA/Filip Singer)

A diplomás UNICEF nagykövet multiolimpikon kalandos élete

Taufatofua 1983-ban született Ausztráliában, Apja tongai, agrártudományból doktorált, és kormányzati kutatásokban dolgozott. Anyja ausztrál származású, ápolónő, majd a Csendes-óceán déli részén higiéniai tanácsadó volt.

A család Tongán telepedett le, és hat testvérével együtt egyszobás házban nőtt fel, amelyet elpusztított egy trópusi vihar. Gyermekként Tonga szigetén járt általános iskolába és gimnáziumba, majd Ausztráliában a Szent Péter Evangélikus főiskolán szerzett mérnöki diplomát, de nem ő az egyetlen tanult gyermek a családban.

Nem volt pénzünk, a szüleim azért fizettek, hogy a legjobb oktatásban részesüljünk. Nyolc diploma és két mesterdiploma lett a gyümölcse” – fogalmazott korábban a Guardiannek.

Ötévesen kezdett taekwondózni, és 12 éves volt, amikor eldöntötte, indulni akar az olimpián. Harmadik próbálkozásra sikerült kvalifikálnia, legyőzve a világranglista 15. helyezettjét, de az első mérkőzésén kikapott iráni ellenfelétől a játékokon.

A tongai taekwondós indult a 2018-as phjongcshangi téli olimpián is, 15 kilométeres sífutásban. Két évvel a játékok előtt YouTube-videók alapján tanult meg görkorcsolyával síelni és 12 héttel a verseny előtt látott először havat. Az utolsó kvalifikációs versenyen, Izlandon sikerült jogot szereznie az induláshoz.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Pita Taufatofua (@pita_tofua) által megosztott bejegyzés

„Mindenki azért versenyzett az élen, hogy első legyen, mi pedig azért, hogy ne legyünk utolsók, de vacsora közben biztosan jót fogunk nevetni” – mondta a BBC-nek, és nem is végzett az utolsó helyen, 114. helyen ért célba, 119 síelő közül.

Taufatofua 2018-ban is egy szál ta’ovalban jelent meg a megnyitón, Tongát egyedül képviselve, ismét félmeztelenül, beolajozva vonult a zászlóval. Annak ellenére, hogy a hőmérséklet jóval a fagypont alatt volt újra feltüzelte a közönséget.

„Nem tudom, hogy én vagyok-e a legnépszerűbb ember, de abban biztos vagyok, hogy én fázom a legjobban”mondta.

A tongai Pita Taufatofua (b) és a marokkói Szamir Azzimani a mexikói German Madrazót viszi a vállán, miután célba ért a phjongcshangi téli olimpián, a férfi sífutók 15 kilométeres szabadstílusú versenyében. (MTI/EPA/Filip Singer)

Majdnem ő lett az első olimpikon, aki három különböző olimpián, három különböző sportágban versenyzett. A tokiói ötkarikás játékok 200 méteres kajak sprintszámba szeretett volna először kvalifikálni, de ez nem sikerült és újra taekwondóban indult. Az egy évvel elhalasztott olimpián is természetesen népviseletben jelent meg a megnyitón, de első meccsén és a vígaszágon is vereséget szenvedett.

Taufatofua beírta magát a történelemkönyvébe: a téli olimpia 1924-es bevezetése óta ő az első olyan ember, aki három egymást követő (nyári és téli) olimpián vett részt.

A tongai olimpikon rengeteg időt és energiát áldoz jótékony célokra. A 2016-os bevonulása hatalmas népszerűséget és áttörést hozott számára, szerepelt hírességekkel a közösségi médiában, tévéműsorokba hívták, de Taufatofua nem a celebek életet választotta.

Találkozott Sussex hercegével és hercegnőjével is – Harry herceggel és feleségével, Meghannel – Tongában, amikor a csendes-óceáni szigeteken tartózkodtak, de az eseményt édesapja nem kezelte kiemelt figyelemmel.

„Mondtam apámnak, hogy meghívtak egy fogadásra, ő pedig csak annyit mondott: »Ó, ez jó, na menjünk a bokrosba, mert dolgunk van«emlékezett vissza Taufatofua. Mondtam neki, hogy fel kell készülnöm a találkozóra, de ragaszkodott hozzá: »nem, addig nem, amíg a tehenek nem kaptak vizet«.”

Népszerűségét és hazaszeretetét kamatoztatva az UNICEF nagyköveteként kezdett tevékenykedni. Hajléktalanokat segítő jótékonysági szervezetekkel együttműködve, nélkülöző gyereket segít az önálló élethez szükséges készségeik fejlesztésében, és igyekszik felhívni a világ figyelmét a globális felmelegedésre is.

„Szeretnék rávilágítani azokra a problémákra, amelyekkel szembesülünk. Gyermekkoromban 6-10 évente egyszer volt nagyobb vihar, most pedig évente van egy-kettő”vélekedett arról a tényről, hogy Tonga a második helyen áll a világ országai közül, ahol a legvalószínűbben természeti katasztrófa sújthat.

A jótékonyság mellett motivációs előadásokat is tart; 2018-ban kiadott egy könyvet útmutatásul, hogyan hozzuk ki magunkból a legjobbunkat.

Van számára fontosabb az olimpiánál

Taufatofua a negyedik olimpiájára készült és kvalifikált is sífutásban, azonban felkészülése végéhez érkezve hazájában hatalmas, emlékezetek óta nem tapasztalt természeti katasztrófa történt.

„Jelenleg Ausztráliában vagyok edzőtáborban, de minden tőlem telhető segítséget mozgósítok” – írta Instagram oldalán.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Pita Taufatofua (@pita_tofua) által megosztott bejegyzés

Január 15-én kitört a Tonga-szigetek térségében található Hunga Ha’apai-Hunga Tonga szigeteken található vulkán, majd ezt követően hatalmas szökőár is pusztított. A nyitóünnepségek szimbólumává váló sportoló számára nem volt kérdés, hogy a helyszínre sietve segítsen.

„Tongát vulkánkitörés sújtotta, hamu borítja, majd egy cunami is elérte. Pusztító volt az elmúlt néhány nap. Amikor megláttam a felvételeket a közelgő hullámokról csak ültem és arra gondoltam, hogy ez katasztrofális lesz a szigetünkre nézve. Segítségre lesz szükségük”mondta az olimpia hivatalos oldalának

Szavai cseppet sem voltak túlzóak, a 21. század eddigi legnagyobb vulkánkitöréseként tartják számon a csendes-óceáni szigeteken történtet. A kitörés 20 kilométeres magasságba is feljutott, a robbanás hangját pedig a szigetektől 1000 kilométerre is hallották, sőt Magyarországon is érzékelték.

Taufatofua nem kapott hírt apjáról, Instagram-oldalán azt írta, hogy úgy hallotta, közvetlenül a vízparton védi a szigetet. Majd egyik nap a 74 éves férfit otthonukban, a kanapén ülve, feltett lábbal találták.

„Megérkezett, de azonnal vissza akart térni a közösséghez, hogy segítsen. A család nem engedte neki, itt van épségben és pihen. Szüksége lesz az energiájára, hogy segítse Ha’apait az újjáépülésben a következő napokban, hetekben és hónapokban” – írta.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Pita Taufatofua (@pita_tofua) által megosztott bejegyzés

Az olimpiától idén visszalépő multiolimpikon létrehozott egy GoFundMe oldalt, hogy anyagi támogatást is gyűjtsön Tongának. Egy millió dollárt tűzött ki célul, három nap alatt több mint 420000 dollárt adomány gyűlt össze – jelenleg pedig a 790000 dollárt is meghaladja az összeg.

„Nagy megtiszteltetésnek és áldásnak érzem, hogy az olimpia egy olyan platform lehet, aminek a segítségével ezt megtehetem. Az emberek a világ minden tájáról mögöttünk állnak. Kaptam üzenetet egy japán hölgytől, aki azt írta: »integettél nekem Tokióban az olimpián. Te integettél nekem, és most adománnyal viszonzom a szívességed«. Ültem és azt gondoltam – integettem. El kell kezdenem integetni mindenkinek” – fogalmazott.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Pita Taufatofua (@pita_tofua) által megosztott bejegyzés

Szerdán az Instagram-oldalán jelentette be, hogy nem lesz ott Pekingben: „Zsinórban három olimpia megáldott minden kedvességeddel. Az elmúlt két évben a verseny és az utazás nem létezett. Ezzel együtt a jót és a rosszat is az élet részeként kezelem, és mindezt mosolyogva tettem. Ezúttal nem osztom meg veletek a pekingi olimpia pillanatait. De örömmel folytatom, miközben támogatok minden olimpikont, akik oly keményen dolgoztak országukért. Mindannyian zászlóvivők, mindannyian kiállnak azért a hangért, amely arra szólít, hogy legyünk a legjobbak”.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Pita Taufatofua (@pita_tofua) által megosztott bejegyzés

A 38 éves sportoló azonban nem mondott le a későbbi szereplésről és tervezi, hogy újra végig masíroz hazája népviseletében az olimpia megnyitóján. A posztjánál feltett kérdésre úgy válaszolt:

„Párizs következik”.

Borítókép: Pita Taufatofua/MTI

További tartalmak