search

logo, social, vissza gomb

text logo

search

darkmode

Élő Eredmények

Lina: Shaoang fizikailag és fejben is igazi bajnok lett

m4sport.hu
Csang Csing Lina, a magyar válogatott edzője Liu Shaoang érettségét emelte ki a pekingi téli olimpia 500 méteres döntője után.

A kínai tréner az M4 Sportnak elmondta, a táv újdonsült olimpiai bajnoka sokkal érettebb lett az elmúlt négy évben. „Nagyszerű fizikai adottságai vannak, így nála inkább a mentális fejlődésre kellett koncentrálni. Meg kellett vele értetni, hogy ő bajnok alkat, és hogy miként lehet ennek megfelelően teljesíteni. Sokkal nehezebb így versenyezni, mint ha nem lenne az.”

Lina hozzátette, a döntő előtt azt tanácsolta Liu Shaoangnak, hogy ne gondoljon semmi másra, csak vegye végig a lépéseket ahhoz, hogy tökéletes négy és fél kört és 40 másodpercet tudjon futni, és ha így lesz, képes megnyerni az aranyérmet. „Így kell őt mentálisan felrázni és nem szabad hagyni, hogy a végeredményen járjon az agya. Ha csak arra gondol, hogy hogyan építse fel a futamot a jégre lépéstől a célig, akkor meglesz a siker. Boldogan látom, hogy az elmúlt négy évben nemcsak fizikailag, hanem fejben is igazi bajnok lett.”

Csun Dzse Szu, a magyar válogatott edzője és technikusa úgy fogylmazott, hogy a pozitív koronavírusteszt miatt nehezen indult Liu Shaoang olimpiája, de amióta megérkezett Pekingbe, úgy kezelte a helyzetet, mint bármelyik hétköznapi kihívást. „Hitt magában, mint ahogyan mi is bíztunk benne és minden támogatást megadtunk neki. Amióta kint van, minden nap egyre jobb állapotba került és ma végre felért a csúcsra. Shaolin, Shaoang, de mostanra már az egész csapat magas szintre jutott. A phjongcshangi olimpia után minden évre készítettünk egy tervvet közösen, lépésről lépésre terveztünk és rengeteg dolgon változtattunk. Ezek közül a versenyen nem használtunk fel mindent, de amire Shaoangot felkészítettük, azt ő most felhasználta.”

Bánhidi Ákos edző-menedzser korábban úgy fogalmazott, a csapat nagyon megérdemelte, hogy Liu Shaoang személyében legyen olimpiai aranyérmese Pekingben, a döntőnek pedig szerinte jót tett, hogy a kínaiak elsőszámú versenyzője, a címvédő és világcsúcstartó Vu Ta-csing nem jutott be, így nem kellett extra bonyodalomtól tartani, nem volt stressz a futam előtt és alatt..

Borítókép: Liu Shaoang és Csang Csing Lina ölelkezik az 500 méteres olimpiai döntő után (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Bánhidi: Nagyon megérdemeltük ezt az aranyérmet
Bánhidi Ákos, a magyar rövidpályás gyorskorcsolya-válogatott edző-menedzsere szerint nagyon megérdemelte a csapat, hogy Liu Shaoang személyében legyen olimpiai aranyérmese Pekingben.
Rövidpályás gyorskorcsolya
Liu Shaoang OLIMPIAI BAJNOK 500-on!
Liu Shaoang megnyerte vasárnap a férfi rövidpályás gyorskorcsolyázók 500 méteres versenyét a pekingi téli olimpián, ezzel ő lett Magyarország első egyéni aranyérmese a téli játékokon.
Rövidpályás gyorskorcsolya