search

logo, social, vissza gomb

text logo

search

darkmode

Élő Eredmények

Bánhidi Ákos: Mindenki odateszi magát, az utolsó napon is szép eredményeket érhetünk el

mti
Szerdán még utoljára mindenki odateszi magát, szeretnénk szépen búcsúzni a pekingi olimpiától - mondta Bánhidi Ákos, a magyar rövidpályás gyorskorcsolya-válogatott edző-menedzsere.

A tréner az MTI-nek kedd reggel kijelentette: felemelő érzés volt számára és örök élmény, hogy hétfőn este meghallgathatta a magyar himnuszt az 500 méteren győztes Liu Shaoang tiszteletére.

„Egészen biztosan mindenki odateszi magát a short track zárónapon szerdán. Hazudnék, ha azt mondanám, nem éreztem korábban egy picit olyat, hogy szép volt, jó volt, elég volt, már mehetnénk haza, de ezek a versenyzők profik, és tudják, hogy az utolsó napon is érhetnek el szép eredményeket” – mondta Bánhidi.

A férfi váltó – amely címvédőként érkezett Pekingbe – ezúttal majd a B döntőben szerepelhet egy rossz elődöntős váltás miatt. Akkor Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor, Krueger John-Henry és Nógrádi Bence futott. Varnyú Alex az elődöntő előtti napon érkezett ki a kínai fővárosba koronavírus-fertőzés miatt, így ő kimaradt.

„A pillanatnyi forma dönt majd, hogy lesz-e változás az összetételen. Addig van még edzésünk is, és szerencsés helyzetben vagyok, hiszen a futam előtt fél órával kell kijelölnöm a négy versenyzőt” – tette hozzá az edző-menedzser.

A férfi váltó A döntőjében öt válogatott szerepel, míg a B-ben három (a magyar mellett a japán és a holland), így – ha nincs mezőny végére visszasoroló sárgalapos kizárás, akkor – a magyarok legfeljebb az összesített hatodik helyet csíphetik el.

Szerdán rendezik a női 1500 métert is Jászapáti Petrával és Kónya Zsófiával, mindketten bronzérmesek voltak a vegyesváltóval Pekingben. Jászapáti ezenkívül sorra hozta az egyszámjegyű eredményeket: hetedik lett 500-on és nyolcadik 1000-en.

„Petra 1500-on is volt már dobogós világkupa-versenyen. Nem áll kisebb lehetőség előtt ezen a távon sem. Kérdés, hogy fejben mennyire tudja magát felrántani erre a számra. Kónyának nem ez a kulcstávja, nem volt véletlen, hogy szerettük volna becserélni ide Sziliczei-Német Rebekát, de nem lehetett” – mondta Bánhidi.

Hozzátette: a keddi edzés nagyon fontos volt, most gyakorolták és ellenőrizték az „erős utazó sebességet”, illetve hogy ebből miként lehet előzni, továbbá a férfiak esetében a váltások végrehajtását közel csúcssebességnél.

„Most jön a hosszú elemző munka, és eldöntjük, ki szerepeljen a férfi váltóban” – tette hozzá az edző-menedzser.

Két tartalék, Sziliczei-Német és a váltóra jelölt Tiborcz Dániel már korábban hazautazott, mivel nincs rá mód, hogy őket szerepeltessék.

A magyar rövidpályás gyorskorcsolya-válogatott több történelmi tettet hajtott végre Pekingben: három érmet gyűjtött, a vegyes váltó bronzérmével női dobogósa, Liu Shaoang személyében pedig egyéni téli olimpiai bajnoka is van már Magyarországnak. A csapat ezen kívül szerzett egy negyedik és hatodik helyezést is férfi 1500 méteren.

Borítókép: MTI/Czeglédi Zsolt

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

A Liu testvérek édesanyja: Az egész család kihordott egy infarktust
Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang édesanyja, Kelemenné Szabó Szabina nyilatkozott vasárnap este az M1-nek. A büszke édesanya elmondta, rendkívül rögös út vezette Ádót a sikerig, s még most sem fogta fel mekkora dolgot vitt véghez. Hozzátette, az egész család együtt izgulta végig a döntőt, amelyet követően tudott is beszélni a boldogságban úszó fiaival. Emellett arról is szót ejtett, hogyha Shaoang hazahozza az aranyérmet, szívesen megőrizné saját lakásában. Az eredményt pedig közös diadalnak tekinti, hiszen Sándor és Shaoang egész életükben együtt voltak a legsikeresebbek.
Téli Sportok
Bánhidi: Nagyon megérdemeltük ezt az aranyérmet
Bánhidi Ákos, a magyar rövidpályás gyorskorcsolya-válogatott edző-menedzsere szerint nagyon megérdemelte a csapat, hogy Liu Shaoang személyében legyen olimpiai aranyérmese Pekingben.
Téli Sportok
Liu Shaoang OLIMPIAI BAJNOK 500-on!
Liu Shaoang megnyerte vasárnap a férfi rövidpályás gyorskorcsolyázók 500 méteres versenyét a pekingi téli olimpián, ezzel ő lett Magyarország első egyéni aranyérmese a téli játékokon.
Téli Sportok