×

Dél-Afrika 12 év után újra a rögbivilág csúcsán

A Dél-afrikai Köztársaság válogatottja nyerte meg a Japánban rendezett rögbi-világbajnokságot, miután a torna szombati döntőjében húsz ponttal legyőzte az angol csapatot Jokohamában.

A 32-12-es sikerrel a dél-afrikaiak, akik történetük során harmadszor léphettek pályára világbajnoki aranyért, harmadik vb-elsőségüket szerezték meg. Az elsőt 1995-ben, rendezőként, amikor is Új-Zélandnál, a másodikat pedig 2007-ben, Franciaországban, midőn Angliánál bizonyultak jobbnak.

(fotó: EPA/MARK R. CRISTINO)Az angolok ezt megelőzően háromszor jutottak fináléba: 2003-ban diadalmaskodtak az akkor házigazda ausztrálok felett, akiktől 1991-ben társrendezőként a londoni döntőben kaptak ki, míg a dél-afrikaiaktól 12 évvel ezelőtt 15-6-os vereséget szenvedtek.

A pénteki bronzmérkőzésen a hatszoros vb-érmes, háromszoros világbajnok, az előző két tornán első Új-Zéland 40-17-re nyert Wales ellen, amely korábban kétszer játszhatott a harmadik helyért. Mindkétszer Ausztráliával találkozott Új-Zélandon: az első, 1987-es vb-n harmadikként végzett, 2011-ben viszont kikapott és negyedik lett.

rögbi-világbajnokság, döntő:
Dél-afrikai Köztársaság-Anglia 32-12