Tükörsima győzelemmel kezdte a budapesti Eb-t a női röpiválogatott

A magyar női röplabda-válogatott pénteken három játszmában legyőzte Észtországot a budapesti társrendezésű Európa-bajnokság C csoportjának első fordulójában.

Képgaléria a Magyarország–Észtország női röplabda Eb-meccsről


Eredmény, csoportkör, 1. forduló, C csoport:
Magyarország-Észtország 3-0 (15, 17, 15)
Magyarország: Tálas 3, Sándor R. 1, Pekárik 7, Németh A. 14, Szakmáry 10, Nagy E. 6, csere: Molcsányi (liberó), Dékány, Török, Gyimes 1, Bokorné, szövetségi kapitány: Jan De Brandt

A csapatok látványos, lekapcsolt világítás mellett reflektorok kísérte bevonulása előtt Tarlós István, Budapest főpolgármestere, az esemény fővédnöke nyitotta meg hivatalosan a kontinenstorna helyi csoportjának küzdelmeit.

Jan De Brandt, a magyarok szövetségi kapitánya a találkozó előtt az MTI kérdésére azt mondta, a csütörtök esti és a péntek délelőtti edzésen már minden játékosa nagyon vigyázott magára, és nagyon készült az összecsapásra. Az esélyekkel kapcsolatban megjegyezte, a hazai pálya teher és plusz löket is lehet, és reményét fejezte ki, több adrenalin szabadul majd fel a játékosokban, mint amennyire izgulni fognak.

Az első szett elején az észtek bátor nyitásai megzavarták a magyar csapatot, de a hazaiak, amint stabilizálták nyitásfogadásukat, magabiztos előnyt építettek ki. A német Schwerinben légióskodó Szakmáry Gréta támadásainak, valamint a házigazda nyitásainak nem találták az ellenszerét az Eb-újonc észtek, akik simán elveszítették az első felvonást.

A második játszmában is a remekül nyitó magyarok akarata érvényesült: az észteknek többször gondot okozott a hazai szervák hatástalanítása. A feladó Tálas Zsuzsanna jól szervezte csapata támadásait, Szakmáry és Németh Anett pedig továbbra is ponterősen játszott. A szettet az Eb után visszavonuló Sándor Renáta pontjai foglalták keretbe.

A harmadik etap is az előző kettőben látottak szerint alakult: a magyarok jobban nyitottak és blokkoltak, hatékonyabban támadtak riválisuknál. Tálas ekkor már a centereket is többet foglalkoztatta, a hazaiak győztes bemutatkozását pedig semmi nem veszélyeztette.

A mérkőzés egyoldalúságát jól jellemzi, hogy az észtek közül senki nem tudott ötnél több pontot szerezni.

A lefújás után a magyar csapat két játékosa, Németh Anett és Pekárik Eszter értékelt az M4 Sportnak:


A magyar válogatott szombaton 20.30-tól Románia ellen lép pályára, az M4 Sport és az m4sport.hu élőben közvetíti a mérkőzést, ahogyan az összes magyar érdekeltségű összecsapást, a folytatásban sorrendben Azerbajdzsán, Horvátország és Hollandia következik, a csoport első négy helyezettje jut a nyolcaddöntőbe.

Pénteki eredmények, csoportkör, 1. forduló:
A csoport, Ankara:
Törökország-Görögország 3-0 (21, 18, 8)
Szerbia-Finnország 3-0 (17, 15, 17)
Franciaország-Bulgária 3-2 (20, -13, 15, -19, 13)
B csoport, Lódz:
Lengyelország-Szlovénia 3-0 (12, 22, 23)
Olaszország-Portugália 3-0 (15, 14, 13)
Belgium-Ukrajna 3-0 (10, 19, 22)
C csoport, Budapest
Magyarország-Észtország 3-0 (15, 17, 15)
Hollandia-Románia 3-0 (21, 18, 9)
Azerbajdzsán-Horvátország 3-2 (13, -20, -22, 24, 15)
D csoport, Pozsony:
Szlovákia-Spanyolország 3-0 (24, 27, 18)
Oroszország-Fehéroroszország 3-0 (24, 16, 22)
Németország-Svájc 3-0 (16, 19, 21)