Szakmáry Gréta: Remélem, a szurkolók belehajszolnak minket a továbbjutásba

Szakmáry Gréta, a magyar női röplabda-válogatott ütőjátékosa szerint a románoktól elszenvedett szombati vereség után sem változott a céljuk: a nyolcaddöntőbe szeretnének jutni a budapesti társrendezésű Európa-bajnokságon.

Budapest, 2019. augusztus 24. Szakmáry Gréta (k), valamint a román Roxana Iancu és Ioana Maria Baciu a női röplabda Európa-bajnokságon játszott Magyarország - Románia mérkőzésen a Papp László Budapest Sportarénában 2019. augusztus 24-én. MTI/Czagány Balázs Szakmáry Gréta (k), valamint a román Roxana Iancu és Ioana Maria Baciu a női röplabda Európa-bajnokságon játszott Magyarország - Románia mérkőzésen (Fotó: MTI/Czagány Balázs)


A magyarok egyik legeredményesebbje a házigazdák vasárnapi szünnapján kifejtette, nem így készültek, szerettek volna a románok ellen is három pontot szerezni, ugyanakkor levonták a szükséges tanulságokat.

„A nyitásaink nem voltak elég kemények, az azeriek ellen ebben a játékelemben sokkal jobban kell teljesítenünk, ha borsot akarunk törni az orruk alá” – fogalmazott az MTI kérdésére a 27 éves négyes ütő.

Szakmáry a következő ellenfélről kiemelte, több komoly nemzetközi tapasztalattal rendelkező játékosa van, a kispadon pedig az olasz Giovanni Caprara személyében a világ egyik legjobb edzője ül.

A Németországban légióskodó röplabdázó harmadik Európa-bajnokságán szerepel: az elsőn, 2015-ben még a 14-es keretbe való bekerülésért is meg kellett küzdenie, két éve már a húzóemberek közé számított, idén pedig egyértelműen vezére a csapatnak.

„Örülök, ha segíthetem a csapatot, sokat beszéltünk is már a feladókkal, hogy ha szükségük van rám, adják oda bátran a labdát” – mondta Szakmáry, aki számára „hatalmas élmény, hogy Magyarország eljutott oda, hogy női Eb-t rendezhet".

„A szurkolóink sokszor belehajszoltak már minket a győzelembe, remélem, ezúttal a továbbjutásba is bele fognak” – utalt arra az ütőjátékos, hogy a pénteki és a szombati összecsapáson is rengeteg drukker biztatta a magyar válogatottat a Papp László Sportarénában.

„A harcot elvesztettük, a háborút még nem” – utalt arra, hogy a válogatott célja, a nyolcaddöntőbe jutás nem változott.

Jan De Brant, a magyar női röplabda-válogatott szövetségi kapitánya a női röplabda Európa-bajnokságon játszott Magyarország - Románia mérkőzésen (Fotó: MTI/Czagány Balázs)


Jan De Brandt szövetségi kapitány szerint a románoktól elszenvedett vereség után sincs pánikhangulat a csapatban: a belga szakember vasárnap könnyű edzést vezényelt a keret azon felének, amelyik eddig kevesebbet játszott, míg a többiek számára csak átmozgató feladatokból és nyújtásból állt a gyakorlás a Vasas Fáy utcai kézilabdacsarnokában.

„Nincs tragédia, két találkozó után van három pontunk, mindössze ennyi történt” – utalt De Brandt az első két mérkőzésre: a magyarok pénteken 3:0-ra legyőzték az észteket, majd szombaton 3:1-re kikaptak a románoktól.

„A most következő, azeriek és horvátok elleni mérkőzéseken kell megszerezni azokat a pontokat, amelyekre szükségünk van a nyolcaddöntőbe jutáshoz” – jelentette ki a szövetségi kapitány. „Nem lehet feladni egyik mérkőzést sem, mert bármelyik lehet kulcsfontosságú. Úgy kell felmenni a pályára, hogy nyerni fogunk” – tette hozzá a szakvezető, aki kijelentette: lehet álmodozni, de a realitás az, amit eddig mutatott a csapat.

„Jó színvonalon játszottunk, de nem vagyunk az európai röplabdázás elitjében” – szögezte le a belga szakember.

A magyar válogatott hétfőn 20.30-tól az azeriekkel találkozik, majd sorrendben a horvátokkal és a hollandokkal csap még össze. Az m4sport.hu az összes magyar meccset élőben közvetíti.

A hatcsapatos csoport első négy helyezettje jut tovább a nyolcaddöntőbe.