„Egyben tartani, amit lehet” – jövőre folytatnák a Pénzügyőrnél, amit idén elkezdtek

Noha a Magyar Röplabda Szövetséggel történt egyeztetés után szerződést bontottak a játékosokkal, továbbra is mindenkit visszavárnak a februárban Magyar Kupa-győztes, egyben a koronavírus miatt félbeszakadt Extraliga tabelláját is vezető, a Challange Kupában 16 év után első magyar csapatként a negyeddöntőig eljutó fővárosiaknál. Jókay Zoltán vezetőedző és segítője – egyben a klub ügyvezetője –, Weczera Csaba bízik benne, hogy az idén felépített kerettel és játékkal nem csupán hazai porondon, de akár a nemzetközi színtéren is megismételhetik az idei remek szereplést.


- A járványhelyzet elharapódzásával ha nem is váratlanul, de mindenképpen meglehetősen hirtelen függesztették fel az idény küzdelmeit. Hogyan élte meg ezt az együttes?

- Jókay Zoltán: A csapat minden idegszálával épp a Kecskemét elleni, idegenbeli rangadóra összpontosított, amely akár sorsdöntőnek is bizonyulhatott volna számunkra... Érzésre tehát mindenképpen nagyon váratlanul ért minket – jobban belegondolva, illetve folyamatosan hallva a világ többi részéről érkező híreket, viszont egyáltalán nem mondható meglepőnek, hogy a szövetség először az idény felfüggesztése, majd lezárása mellett döntött.

- Milyen intézkedéseket hozott elsőként a klubvezetés?

- Weczera Csaba: Az első egy-két hétben nagy fejtörést okozott, hogy milyen időtartammal számolhatunk a rendkívüli helyzet kapcsán, így először várakozó álláspontra helyezkedtünk. Aztán hamar világossá vált, hogy ez egy elhúzódó folyamat lesz, ezért nem valószínű, hogy folytatódhat az idény. Megvizsgáltuk az anyagi lehetőségünket, és egyezetve a játékosokkal, március 31-ével megszüntettük a szerződéseket – annak reményében, hogy klub helyzetét stabilizálni tudjuk, lehetővé téve ezáltal a későbbi közös folytatást. Szerencsére mindenki partnernek bizonyult a döntésben, voltaképpen a többi klubnál is tetten érhető tendenciához csatlakoztunk.

A kecskeméti Krupánszki Olivér (b), valamint Magyar Bálint és Rása Alex, a Pénzügyőr SE játékosai a férfi röplabda Magyar Kupa döntőjében játszott Kecskeméti RC - LV Sport Pénzügyőr SE mérkőzésen az Érd Arénában 2019. február 16-án. A Magyar Kupát a Kecskeméti RC nyerte.
MTI/Illyés Tibor- Milyen edzésmunkát tesz lehetővé a kialakult helyzet?

- J. Z.: Teljes leállás természetesen nincs, mondhatni, egy levezető programot állítottunk össze. Kettős cél lebeg a szemünk előtt, hiszen a csapat egyik fele már a – remélhetőleg ha szűkített tornarendszerrel is, de sorra kerülő – strandröplabdaszezonra készül; míg az együttes másik fele az augusztus végi, illetve szeptember eleji Európa-bajnoki selejtezőkre fókuszál. Szerencsére több válogatott játékosunk is érintett, így akad feladat bőven.

- W. Cs.: Ami a strandröplabdát illeti: egyesületi szinten nem változtak a céljaink, továbbra is 2-3 páros elindítását tervezzük az országos bajnokságon. Ugyanakkor miután a keret tagjai immár egy-másfél hónapja nem foghattak labdát, nem kizárt, hogy több olyan játékos számára jó alapozást jelenthet e szakág kipróbálása – akár csupán amatőr szinten űzve is –, akik eddig még csak teremben játszottak.

- A válogatott játékosok regenerációja hogyan lesz megoldható, ha az újrakezdéskor sűrűsödik a program?

- J. Z.: Az erőnléti edzőnkkel egyeztetve igyekeztünk olyan programot összeállítani, amely a lehető leginkább igyekszik alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez, méghozzá játékosra szabottan. Emellett újdonságokkal is próbáljuk színesíteni a felkészülést – ezek persze nyilván nem pótolhatnak napi két labdás és kondicionáló edzést, ezért is lenne fontos, hogy a válogatottak számára legalább 5-6 hetes felkészülési idő álljon rendelkezésre a mérkőzések előtt. Egyelőre nem tehetünk mást, mint hogy várjuk a nemzetközi szövetség hivatalos állásfoglalását…

- Ebben az évben sokak szerint a Pénzügyőr ereje az egysége mellett a sokféleségében rejlett: rutinos és fiatal magyar röplabdázók mellett két brazil légiós is szerepelt az együttesben. Az ő helyzetük mennyiben tér most el a hazai játékosokétól?

- J. Z.: Amint felfüggesztették az idényt, Reffatti és Bruno Feliciano is jelezte, hogy a családja körében szeretné tölteni az elkövetkező időszakot, mi pedig természetesen helyt adtunk a kérésüknek. Ám így sem volt ez egyszerű folyamat, több járatukat is visszamondták a légitársaságok, mire végre sikerült hazajutniuk. Mindkettejüktől úgy búcsúztunk el, hogy amennyiben a klub közel hasonló feltételekkel tud nekivágni a következő idénynek, mint a most félbeszakadtnak, akkor mindenképpen visszavárjuk őket. De másban nem is merünk gondolkodni: szeretnénk megtartani a magyar játékosokat is, különös tekintettel a fiatal tehetségekre. A csapat egyik fele egyetemre is jár, így a közelgő vizsgaidőszak kapcsán duplán érzékelik az újonnan felmerülő kihívásokat.

(fotó: Facebook/LV Sport Pénzügyőr SE)- A 2019-es „ezüstös” év után a 2020-as „aranyosnak” tűnik a Pénzügyőr számára – igaz ez még akkor is, ha berekesztették a bajnokságot, hiszen a Magyar Kupa döntőjében visszavágtak a tavalyi vereségért a Kecskemétnek. Miben lépett előre leginkább a csapat az előző szezonhoz képest?

- J. Z.: Jól sikerült az idegenlégiósok kiválasztása: stabilitást adtak a csapatnak, a kritikus helyzetekben ezáltal rendre felénk billent a mérleg nyelve. De ugyanez vonatkozik a többiekre is – mindenki felnőtt a feladathoz, összeérett az együttes. Már csak az hiányzott, hogy feltehessük az i-re a pontot… De remélhetőleg a Jóisten is „ikszre játszik”, így előbb-utóbb megkaphatjuk a lehetőséget arra, hogy befejezzük, amit elkezdtünk. Remélem, hogy élni fogunk vele!

- Nem csupán sportszakmai szempontból, de a klub nemzetközi imázásának építésében is fontos lehetett idén a sikeres nemzetközi szereplés. A Challenge Kupában a legjobb nyolc közé jutottak, amire a Kazincbarcika 2003–2004-es menetelése óta nem volt példa – miket tapasztaltak a nemzetközi porondon?

- W. Cs.: Úgy vágtunk neki a sorozatnak, hogy egy sikeres fordulóra mindenképpen számíthatunk – menet közben azonban kellemes meglepetésünkre tapasztaltuk, hogy egyáltalán nem vagyunk messze az elittől sem. Sajnálom, hogy a Sporting elleni negyeddöntőben több sérültünk is volt, kíváncsiak lettünk volna, hogy mire megyünk ellenük teljes kerettel. A csapat mindenesetre megmutatta magának is, hogy mire képes, és reményeink szerint nemcsak újabb szurkolókat, hanem akár támogatókat is sikerülhet szereznünk a sikeres megmérettetésnek köszönhetően ezekben az ínséges időkben...

- J. Z.: Noha csupán a második-harmadik számú kupasorozatról beszélünk, itt is hasonlóan kemény a mezőny, mint a Bajnokok Ligájában. Mindegyik mérkőzés egy-egy különálló tapasztalattal szolgált, amelyet azonnal tudtunk kamatoztatni a bajnokságban is. A belga Leuven elleni nyolcaddöntőben egy meglepően támadó szellemű együttessel; míg a Sporting elleni negyeddöntőben egy gyors és kombinatív, játékosállományában is brazilos stílusú csapattal találkoztunk. A magyar játékosok is megmutathatták magukat – nem sok hiányzott a legjobb négy közé jutáshoz sem, de sajnos a Magyar Kupa-döntő sokat kivett belőlünk, a két legjobbunk sérülése pedig sajnos döntőnek bizonyult. De remélhetőleg a következő idényben újra bizonyíthatunk!

 

- Noha ezt az idényt eredményhirdetés nélkül lezárta a szövetség, a nemzetközi kupaszereplés kérdése nyitott maradt. Milyen lehetőségekkel számolnak e téren a folytatásban?

- W. Cs.: Információink szerint a hazai és a nemzetközi szövetség még egyeztet a rangsorolás lehetséges zsinórmértékéről – kérdés persze, hogy egyáltalán ki és hol tud, illetve szeretne majd indulni… Jelenleg nálunk elsősorban a csapat fel-, pontosabban újraépítése zajlik, az irodában is. Úgy gondolom, hogy akárcsak legutóbb, idén is a Challenge Kupában való indulás lehetne a realitás számunkra.