„Marshall-tervvel” indítaná újra a röplabdát az európai szövetség

„Nemcsak a minden előzmény nélküli krízis, hanem annak körülményei és mértéke miatt sem egyszerű a röplabda helyzete” – vélekedett Aleksandar Boričić, az Európai Röplabda Szövetség elnöke. A 71 esztendős szerb sportvezető tájékoztatott: a sportág valamennyi érdekeltjének képviselőivel történt egyeztetést követően 11,5 millió eurós segélycsomaggal igyekeznek hozzájárulni az újrakezdéshez. Ezzel az összeggel az európai szövetség elsődlegesen a nemzeti szövetségeket és a klubokat támogatja majd, egyúttal közvetítőként kíván fellépni az esetleges nézeteltérések során.

fotó: MTI/Koszticsák Szilárd„A rendelkezés a röplabda, de talán az egész sportvilág eddigi történetében példátlan” – vélekedett az elnök, aki szerint az intézkedéscsomag nyugodtan nevezhető „második Marshall-tervnek” a sportág koronavírus utáni időszaka szempontjából. A szövetség azért is döntött a rendkívüli támogatás mellett, mivel a világjárvány okozta gazdasági válság a sportágat támogató cégeknél is érezteti negatív hatásait, ráadásul egyes partnerek helyzete kifejezetten aggasztó.

A következő periódus legfőbb feladataiként Boričić a felfüggesztett versenysorozatok menetrendjének átütemezését – végső esetben pedig azok berekesztését –, a marketingjogokkal kapcsolatos döntések meghozatalát, valamint a mérkőzések lebonyolításért felelős személyzet anyagi helyzetének rendezését tartja (utóbbival kapcsolatban különös figyelmet fordítva a csapatok utaztatásának kérdésére). Elmondása szerint a CEV elsősorban arra törekszik, hogy segítségének köszönhetően a szövetséggel kapcsolatban álló valamennyi szereplő a lehető legelégedettebben vészelje át a válsághelyzetet – egyúttal abban reménykednek, hogy a következő hetekben számos európai ország újra megnyithatja határait, ezzel összhangban pedig kellően gyors döntések meghozatalával (illetve a nemzetközi egészségügyi szervezetek aktuális rendelkezéseinek felelősségteljes figyelembe vételével) sikerülhet újraindítani a röplabdát.

A 2020-as versenysorozatok kapcsán a sportvezető felhívta a figyelmet arra, hogy – noha a kontinentális kupaszezon hátralévő mérkőzéseit, illetve a válogatottak számára kiírt Európa Liga küzdelmeit törölni kényszerültek; ráadásul a vakcina kifejlesztéséig további kényszerintézkedések várhatóak – jelen állás szerint a nyárra, különösen annak második felére ütemezett eseményeket (azaz a korosztályos válogatottak selejtezőtornáit, a 2021-es női és férfi Európa-bajnokság selejtezőit, valamint a strandröplabdaversenyeket) továbbra is az eredeti időpontjukban tervezik megrendezni.

Emellett a klubok nemzetközi rangsorolásánál figyelembe veszik majd az ebben az idényben lejátszott mérkőzések eredményét; a felnőttválogatottak megmérettetéseinek esetleges elhalasztásáról pedig július 1-ig; míg a korosztályos nemzeti csapatok versenysorozatainak folytatásával kapcsolatban a selejtezőtornákat illetően június 15-ig; az U17-es és az U19-es női- (rendező: Montenegró, illetve Bosznia-Hercegovina és Horvátország), továbbá az U18-as és az U20-as férfi Európa-bajnoksággal (helyszín: Olaszország és Görögország, valamint Csehország) kapcsolatban július 15-ig szeretnének véglegesen határozni.

Ami a strandröplabdát illeti: ebben a szakágban valamennyi felnőtt verseny megrendezéséről legkésőbb az eredetileg kiírt időpont előtt egy hónappal döntenek majd (a nyár végi, hollandiai Európa-bajnoksággal változatlanul számolnak); az utánpótlás-válogatottak megmérettetéseiről pedig július 15-ig születhet döntés.

A szurkolókkal egyelőre ugyan csupán a közösségi média felületein keresztül tudja tartani a kapcsolatot a szövetség, ám abban bíznak, hogy a kényszerű várakozás pozitív energiákat szabadíthat fel a sportág iránt érdeklődőkben is.

Az elnök, kihíváshalmaz helyett „az őszinte és mindenki számára gyümölcsöző” párbeszédre való lehetőségként értékelve a kialakult helyzetet, ezenfelül emlékeztetett: „a bizonytalanság ellen a legjobb gyógyszer az összetartás” – csapatsportról lévén szó, a pályán kívül is kulcsfontosságú a csoportos gondolkodás készsége, valamint a szolidaritás gyakorlása; ezek az alapértékek pedig ha lehet, még inkább helyet követeltek maguknak az elmúlt néhány hétben kialakult válsághelyzetben. „Egy család erejét mindig az mutatja meg, hogyan bánik a leggyengébb tagjaival” – tette hozzá Boričić, abban bízva, hogy ha a röplabda elit versenysorozatok alatti szintje vélhetően jobban meg is sínyli majd a jelenlegi és az elkövetkezendő időszakot, a tehetősebb szereplők nekik is segíthetnek kilábalni a válságból. „Nincs olyan vírus vagy eltérítő körülmény, amely elolthatná azt a szenvedélyt, amellyel szívünk a röplabdáért ég!” – zárta szavait a sportág európai első embere.

Forrás: CEV