A Nyíregyháza nyerte a női röplabda Magyar Kupát

A Nyíregyháza nyerte a női röplabda Magyar Kupát, miután a vasárnapi döntőben 3-0-ra legyőzte a Békéscsabát a Ludovika Arénában.


A Nyíregyháza története kilencedik Magyar Kupa-címét gyűjtötte be, összességében 14. alkalommal, sorozatban pedig negyedszer játszott döntőt.

A Békéscsabának ez volt az ötödik fináléja, melyből harmadikat veszítette el.

A fináléban az a két együttes csapott össze, amely a bajnoki alapszakaszban az első és második helyen végzett: mindkét csapatnak egyetlen veresége volt, éppen a mostani riválisuktól kaptak ki, hazai környezetben.

A szombati elődöntőkben a Németh Szabolcs edzette nyírségiek az UTE felett diadalmaskodtak 3-2-re, a Tóth Gábor irányította BRSE pedig a Kaposvárt győzte le 3-0-ra.

A két csapat kétszer találkozott kupadöntőben, 2018-ban és 2019-ben is a nyírségiek ünnepelhettek.

Az idei finálé remek békéscsabai nyitásokkal indult, a szabolcsiak azonban jó blokkjaikkal hamar egalizáltak. A hajráig nagy volt a csata, de a végjátékban a BRSE első számú pontfelelősét, a szerb Marta Drpát jól semlegesítették a nyíregyháziak, akik a szlovák Nikola Radosova, a puerto ricó-i Neira Ortiz és a bolgár Ralica Vasziljeva pontjaival előnybe kerültek.

A második szettben jobban kezdett Németh Szabolcs együttese, de Tóth időkérése után rátalált ellenfele játékának ellenszerére a Békéscsaba, amely sokáig vezetett is. A hajrára azonban ismét fordult a kocka, a nyírségiek Radosova és Lacombe Zsófia remek megoldásaival megduplázták előnyüket.

A harmadik játszma is hasonló forgatókönyv szerint alakult: a Fatum játékosai remekül hatástalanították a viharsarkiak legjobbjait, emellett támadásban is jól teljesítettek. A hajrában Németh azt is megengedhette magának, hogy

pályára küldte azokat a játékosait, akik a hétvégén nem, vagy alig kaptak lehetőséget: a Nyíregyháza így is könnyedén, 80 perc alatt legyőzte ellenfelét.

fotó: MTI/Koszticsák SzilárdA mérkőzés legeredményesebb játékosa Radosova volt 17 ponttal.

Értékelések

"Óriási csatát vártam, jól felkészített játékosok csaptak össze, de a lányok minden taktikai utasítást betartottak, kottából olvastuk a Békéscsaba játékát" - mondta a lefújás után a korábbi 62-szeres válogatott Németh Szabolcs, aki edzői pályafutása első komoly sikerét érte el.

Hozzátette, röplabdázói a mérkőzés elejétől az utolsó pontig maximálisan koncentráltak, igazi nagybetűs csapatmunkának köszönhető a sikerük.

"Ma egyénileg és közösen is fantasztikusan teljesítettek, nagy dolog, hogy sikerült megnyernünk a Magyar Kupát, de helyén kell kezelnünk a sikert, mert jövő vasárnap már a bajnoki elődöntő kezdődik" - fogalmazott a tréner.

K&H női röplabda Magyar Kupa, döntő:
Fatum Nyíregyháza - Swietelsky-BRSE 3-0 (20, 21, 17)
a legeredményesebb játékosok: Radosova 22, Ortiz, Vasziljeva 13-13, illetve Drpa 11, Glemboczki 9
korábban:
a 3. helyért:
1.MCM-Diamant Kaposvár - UTE 3-2 (-22, 19, -21, 19, 8)

Az elmúlt tíz év kupagyőztesei:
2011: BSE-FCSM
2012: Vasas Óbuda-Hofeka
2013: Vasas Óbuda
2014: Vasas Óbuda
2015: Vasas Óbuda
2016: Linamar-Békéscsabai RSE
2017: Linamar-Békéscsabai RSE
2018: Fatum Nyíregyháza
2019: Fatum Nyíregyháza
2020: Vasas Óbuda
2021: Fatum Nyíregyháza

Többszörös Magyar Kupa-győztesek:
13: Vasas
12: Újpest
9: Nyíregyháza
8: NIM SE, Tungsram SC
6: BSE
5: Eger
2: Vasas Ganzvillamossági, Békéscsaba