Musorujsag
Élő Eredmények

Az olaszok letaszították a trónról a szerbeket, megnyerték a női röplabda-Eb-t

Az olaszok letaszították a trónról a szerbeket, megnyerték a női röplabda-Eb-t

MTI
Az olasz válogatott nyerte a női röplabda Európa-bajnokságot, miután a szombati, belgrádi döntőben 3-1-re legyőzte a házigazda, elmúlt két tornán győztes szerb csapatot.

 

Eredmény, döntő
Olaszország-Szerbia 3-1 (-24, 22, 19, 11)
a legeredményesebb játékosok: Egonu 29, Sylla 20, Pietrini 13, illetve Boskovic 20, M. Popovic 13, Rasic 12
A 3. helyért
Törökország-Hollandia 3-0 (20, 19, 23)

Felfokozott várakozás előzte meg a finálét, ugyanis amellett, hogy két veretlen együttes találkozott a Stark Arénában, ez a két válogatott vívta a 2018-as világbajnoki finálét is – akkor a szerbek örülhetettek 3-2-es sikerüknek. Az előző kontinenstornán az elődöntőben csapott össze a két csapat (3-1 Szerbia javára), míg az idei tokiói olimpián a negyeddöntőben találkoztak (3-0 ugyancsak Szerbia javára). Az elmúlt években a mostani házigazda fölénye jellemezte a párharcot, a legutóbbi tíz tétmérkőzésükből hetet Zoran Terzic címvédő együttese nyert.

Az Eb három legponterősebb játékosából kettő ott volt a kezdőcsapatokban: az egyik oldalon a 195 pontos Tijana Boskovic, a másikon a 164 pontos Paola Egonu felelt eddig elsősorban a támadásokért. A három évvel ezelőtti vb-döntő az ő különcsatájukat is hozta, akkor a szerbek átlója 26, Egonu pedig 33 pontot szerzett, a mérkőzés végén mégis előbbi örülhetett. A szombati összecsapás első játszmája a várt óriási csatát hozta, három pontnál nagyobb differencia egyszer sem alakult ki. A több mint húszezer fanatikus által támogatott szerbek 19-20 után sorozatban három pontot szereztek, ez pedig döntőnek bizonyult és megszerezték a vezetést.

A második játszmára az olaszok jelentősen javítottak nyitásfogadó teljesítményükön, ez pedig kulcsfontosságú volt, ugyanis sokkal gyorsabb támadásokat tudtak vezetni. A játékrész hajrájában a kihívó előtt felrémlett az előző szett végjátéka – szerb szempontból 18-19 után 22-20 lett -, de ezt követően már csak az olaszok szereztek pontot, akik Anna Danesi blokkjával egyenlítettek. A harmadik felvonásban villámrajtot vett a címvédő, 8-3-ra és 11-7-re is vezetett, de az olaszok – akik amellett, hogy blokkban többször megkeserítették a szerb támadók dolgát – egy feladócsere után egyre hatékonyabb támadójátékukkal fordítottak és Myriam Sylla vezérletével összességében simán szerezték meg az összetett vezetést.

A negyedik szettre maradt feladni a nagyszerűen beszálló Ofelia Malinov, míg a szerbeknél a rengeteg labdát kapó Boskovic láthatóan elfáradt. Mivel társai közül senki nem tudta átvenni szerepét, az olaszok rendkívül könnyedén nyerték meg a negyedik szettet és 104 perc után ünnepelhették az Európa-bajnoki aranyérmet.

A török válogatott szerezte meg a bronzérmet, miután a szombati helyosztón 3-0-ra legyőzte a holland csapatot. A két évvel ezelőtti kontinenstornán ezüstérmes törökök a 3200 néző előtt rendezett összecsapáson az egyformán 13-13 pontos Ebrar Karakurt és Hande Baladin vezérletével, kevesebb hibájuknak és eredményesebb támadójátékuknak köszönhetően 53 perc után kétszettes előnybe kerültek.

A harmadik játszmában Giovanni Guidetti együttese rengeteget rontott, így még 20-19-nél is a végig vezető hollandoknál volt az előny, a hajrában azonban a törökök fordítottak és végül 84 perc alatt győztek. A török válogatott – amely csak egyszer, az elődöntőben kapott ki a viadalon – harmadszor nyert bronzérmet Eb-n, összességében pedig ötödször állhat dobogóra.

Borítókép: m4sport.hu

További tartalmak