Musorujsag
Élő Eredmények

Romániai vereséggel zárta az Európa-ligát a női röplabdaválogatott

Romániai vereséggel zárta az Európa-ligát a női röplabdaválogatott

mti
A magyar női röplabda-válogatott 3-0-ra kikapott a házigazda román csapattól az Európa-liga arany divíziójának szerdai összecsapásán, a C csoport alexandriai zárómeccsén, így nem jutott elődöntőbe.

A legjobb négy közé a három csoportelső mellett a legjobb második jut be.

Eredmény, Európa-liga, arany divízió, C csoport:
Románia-Magyarország 3-0 (20, 21, 13)
a legeredményesebb játékosok: Buterez, Rodica 13-13, illetve Németh A. 15

A csoport végeredménye:
1. Ukrajna 8 pont
2. Románia 7
3. MAGYARORSZÁG 3

A magyar csapat a románok elleni nyitányon odahaza 3-2-re kikapott, majd – ugyancsak Budapesten – előbb 3-1-re alulmaradt, majd 3-2-re nyert az ukránokkal szemben. Andreas Vollmer – aki első idegenbeli meccsére készült a magyar kispadon – együttese azzal a tudattal lépett pályára, hogy három pontot érő győzelemmel még reménykedhet a négy közé jutásban, de ez a cél a románok szeme előtt is ott lebegett.

Idegesen, sok hibával kezdtek a magyarok, ami azok után nem volt nagy meglepetés, hogy a hazai drukkerek a vendéghimnusz alatt – amelyet egy fúvószenekar adott elő élőben – folyamatosan sípoltak és dudáltak. Az ellenségesnek tetsző hangulat és a hangzavar ezt követően is megmaradt, de a Németh Anett vezette magyarok szép lassan játékba lendültek, és ledolgozták ötpontos hátrányukat. Ezt követően újabb fordulat következett, a románok jó szerváikkal sok gondot okoztak a magyar ütőknek, ekkor kialakított tekintélyes előnyüket pedig – a vendégek hibának is köszönhetően – megőrizték a szett végéig.

A második játszmára feladót cserélt Vollmer, és úgy tűnt, ez jót tett a válogatottnak, amely hat ponttal elhúzott. Kisvártatva azonban újra jöttek a hibák: nyitásban, nyitásfogadásban és támadásban is akadozott a gépezet, ha el is jutott a csapat kidolgozott akcióig, akkor az ütők hibáztak, így 3-9-es állás után hamarosan 16-11-es hazai előnyt mutatott az eredményjelző. Vollmer további cserékkel próbálkozott, aminek hatására a hajrában két pontra visszazárkózott csapata, de fordítania nem sikerült.

A harmadik etapot is sok hibával indította a magyar együttes, amelynek játéka a folytatásra sem javult, így folyamatosan nőtt a különbség a remekül teljesítő románok javára. A válogatott a hajrában ráadásul sérülés miatt elveszítette liberóját, a békéscsabai Kertész Petrát is: a játékos egy nyitásfogadásnál összeütközött csapattársával, és a könyökét fájlalva, csak egy magyar stábtag ölében tudta elhagyni a játékteret. Sarlós Márton csapatvezető tájékoztatása szerint Kertészt a csarnokból rögtön kórházba szállították.

A 83 perces mérkőzés legjobbja Németh volt 15 ponttal, a románoktól Adelina Ungureanu és Rodica Buterez 13-13 ponttal zárt.

„Eddig mérkőzésről mérkőzésre fejlődött, javult a játékunk, de sajnos a mai teljesítményünk messze elmaradt az elvárásainktól. A csarnokban uralkodó hangulat és rettenetes hangzavar úgy érzem, agyonnyomta több kulcsemberünket is” – fogalmazott a lefújás után Vollmer.

A szövetségi kapitány elmondta, igyekezett a cserékkel változtatni a csapaton, de igazán csak a második szettben volt együttesének elfogadható periódusa.

„Az elmúlt hónap összességében hasznos volt, tudom, hogy kire számíthatok igazi téthelyzetben, tisztult a fejemben a kép az Európa-bajnoki selejtezőkre való felkészülés kapcsán. Petrának jobbulást kívánok ezúton is, nagyon bízunk benne, hogy nem komoly a sérülése” – zárta értékelését a német szakember.

A nemzeti csapatra most egyhónapos pihenő vár, a játékosok július közepén kezdik meg a felkészülést az augusztus 20-án rajtoló Európa-bajnoki selejtezőre, ahol az ukrán, a ciprusi és a portugál csapatból kell legalább kettőt megelőzni az Eb-részvétel kiharcolásához.

Borítókép: Diana Andreea Ariton, a román és Kotormán Réka, a magyar válogatott játékosa a női röplabda Európa-liga arany divíziójának második fordulójában játszott mérkőzésen a budapesti Tüskecsarnokban 2022. május 28-án. Magyarország-Románia 2-3. MTI/Kovács Tamás

További tartalmak