Musorujsag
Élő Eredmények
×

Öt szettben bukta el a bronzmeccset a magyar férfi röplabda-válogatott az Ezüst Európa-ligában

Öt szettben bukta el a bronzmeccset a magyar férfi röplabda-válogatott az Ezüst Európa-ligában

m4sport.hu/MTI
A magyar válogatott negyedik lett a férfi röplabda Európa-liga ezüst divíziójában, miután a budapesti négyes döntő vasárnapi helyosztóján 3–2-re kikapott az északmacedón válogatottól.

A magyaroknál egy változás történt a keretben a szombati elődöntőhöz képest: Bozóki Bence visszatért eredeti helyére és liberóként szerepelt, míg az egy nappal korábban egyébként ezen a poszton jól teljesítő Bán Viktor négyes ütőként szerepelt a jegyzőkönyvben.

Koch Róbert két helyen is másnak adott lehetőséget a kezdőben: a feladó a Pénzügyőrben játszó Magyar Bálint, míg a feladóátló a Hollandiában légióskodó Pesti Marcell volt.
Az első szett elején a hatékonyabban támadó északmacedónok irányítottak, de a magyarok Pesti ászaival a játszma derekán fordítottak és három ponttal megléptek. A rivális is tudott újítani, és a rutinos Nikola Gjorgiev remek játékának köszönhetően jól hajrázva megszerezte a vezetést.

A második felvonást összeszedettebb játékkal kezdte a házigazda, amelynél több jó egyéni teljesítmény is akadt. A tavaly El-ezüstérmes északmacedónok a korábbinál több ki nem kényszerített hibát követtek el, a magyaroknál pedig Pesti mellett Blázsovics Péter is jó hatékonysággal támadott. Emellett a Koch-csapat rendezte blokkvédekezését, és jó sáncmunkájának is köszönhetően – ebben a játékelemben 5–0-ra nyerve a játékrészt – egyenlített.

A harmadik etapra mintha mezt cseréltek volna a csapatok: a hazaiaknak szinte semmi nem sikerült, a vendégek pedig gyakorlatilag áthatolhatatlan falat húztak fel a hálónál. A szett elején kialakított nyolcpontos előnnyel végig jól gazdálkodtak az északmacedónok, akik így ismét előnybe kerültek.

A negyedik szettre ismét változott a találkozó képe: a hazaiak újra megtalálták a ritmust, Hubicska Patrik stabil teljesítménnyel hálálta meg, hogy pályára került, Magyar pedig a jó támadásépítések mellett ászokkal is nehezítette az északmacedónok helyzetét. A kaposváriak ütőjátékosa pár bravúrt is bemutatott támadásban – ezzel többször is alaposan meglepve az északmacedónokat –, vezérletével pedig sikerült az egyenlítés a magyar válogatottnak.

A rövidített játszmát a több eredményes blokkot is bemutató rivális kezdte jobban, amely a térfélcserénél 8-4-re vezetett. A mérkőzés utolsó periódusa nem hozott újabb változást, így a magyaroknak meg kellett elégedniük a negyedik hellyel. A 135 perces összecsapás legeredményesebb játékosa Gjorgiev volt 28 ponttal, a magyaroktól Pesti 21 pontot szerzett.

A magyar válogatott egyik legjobbja, Pesti Marcell értékelt a mérkőzést követően az M4 Sportnak:

Koch Róbert együttese – amely tavaly a harmadik helyen zárta a sorozatot – bő három hét szünet után júliusban kezdi meg a felkészülést az augusztusi és szeptemberi Európa-bajnoki selejtezőre.

Koch Róbert szövetségi kapitány a találkozó után az MTI-nek azt mondta, a döntő játszmában egyértelműen megmutatkozott a meccshiány csapatánál: amíg az északmacedónok hat, addig a magyarok mindössze két tétmérkőzéssel érkeztek a négyes döntőre, ez pedig a tréner szerint “öngyilkosság” volt.

„Fizikálisan és mentálisan is szokni kell ezt a terhelést, amit vagy a klubcsapatban, vagy a válogatottban kell megtenni. Nehéz ilyen hosszan kitolni a maximális koncentrációt és azt a fajta dinamikát, amire ezen a szinten szükség van” – értékelt a szakember, aki megjegyezte, tudták, hogy az északmacedón együttes “egyszemélyes hadsereg”, a találkozót a nyitás és a nyitásfogadás döntötte el a rivális javára.

„A játék a vereség ellenére nagyon jó volt, erre lehet építeni. Nekem nem is feltétlenül csak a röplabdatudást kell néznem, mert az adott. Sokkal inkább az ambíciót, a sportcentrikus gondolkodást kell fejleszteni a srácoknál” – összegezte nemcsak a vasárnapi mérkőzést, hanem az egész sorozatot Koch Róbert.
Meglátása szerint rá kell vezetni a sportolókat a “profi útra”, rá kell ébreszteni őket miben jók és miben rosszabbak, és utóbbiakban meg kell próbálni előre lépni.

„Összességében hasznos volt ez az Európa-liga, az eredmények mögé látok, hogy ki milyen munkát tett bele a sorozatba. Hosszú heteken vagyunk túl, elfáradtunk, de lesz munkánk az Európa-bajnoki selejtezők előtt is” – zárta Koch Róbert.

A 3. helyért:
Észak-Macedónia–Magyarország 3–2 (22, -18, 15, -19, 7)
a legeredményesebb játékosok: Gjorgiev 28, Iliev 17, illetve Pesti 21, Blázsovics 18

döntő:
Románia-Finnország 3-2 (-17, 21, -20, 23, 13)
a legeredményesebb játékosok: Bala, Aciobanitei 14-14, Balean 13, Calin 10, illetve Mäkinen 21, Nikula 18

Borítókép: hunvolley

További tartalmak

Kapcsolódó hírek