Musorujsag
Élő Eredmények

Nehéz, a világbajnok szerbekkel közös csoportba sorsolták az Európa-bajnokságon a női röplabda-válogatottat

Nehéz, a világbajnok szerbekkel közös csoportba sorsolták az Európa-bajnokságon a női röplabda-válogatottat

MTI
A magyar válogatott a házigazda belgák mellett az előző tornán ezüstérmes, világbajnok szerbekkel is egy csoportba került a jövő évi női röplabda Európa-bajnokságon.

A szerdai, nápolyi Királyi Palotában megtartott sorsoláson az előző tornán nyolcaddöntős magyar csapat a negyedik kalapból várta a sorsolást. A négy házigazda egy ellenfelet szabadon választhatott magának: Szlovénia, Románia, Azerbajdzsán és Finnország ez alapján lett beosztva.

A német Andreas Vollmer edzette, sorozatban ötödik Európa-bajnokságára készülő magyarok végül a genti A csoportba kerültek és a belgák, valamint a szerbek mellett a szlovénekkel, a lengyelekkel és az ukránokkal csapnak majd össze a továbbjutást jelentő első négy hely valamelyikének megszerzéséért.

A Magyar Röplabda Szövetség helyszínen tartózkodó főtitkára, Ludvig Zsolt a sorsolás után az MTI-nek felelevenítette: a magyarok jelenkori sikersorozata 2015-ben, épp egy belga társrendezésű Eb-n, Antwerpenben kezdődött, amikor a Jan de Brandt vezette válogatottnak a sikeres kvalifikáció után továbbjutott csoportjából.

„Azt lehet látni, hogy nem a leggyengébb csoportba kerültünk, hiszen azonos hatosban vagyunk a világ jelenlegi legerősebb válogatottjával, a szerbbel, valamint a döntőt rendező belgákkal is. Mellettük a lengyelek is a világ élvonalába tartoznak, így előzetesen a szlovének és az ukránok elleni lehet az a két meccs, amin sikerülhet kivívni a továbbjutást” – fogalmazott Ludvig Zsolt.

A főtitkár elmondta, ők a szövetségnél mindent meg fognak tenni azért, hogy a nemzeti csapat – amelynek egyértelműen az Eb lesz a jövő évi fő versenye – a lehető legjobb körülmények között készülhessen és a lehető legerősebb összeállításban léphessen pályára Belgiumban.

„Bízunk benne, hogy a nehéz csoport ellenére is sikerül kiharcolni a továbbjutást” – zárta Ludvig.

A csoportküzdelmeknek Gent, Verona, Monza, Torinó, Firenze, Tallinn, valamint Düsseldorf ad otthont. A belga, olasz, német, észt közös rendezésű kontinenstorna augusztus 15-én kezdődik és szeptember 3-ig tart. A 24 csapatos viadal végjátékát a belga főváros, Brüsszel látja vendégül.

A kijutását az előző Európa-bajnokságon elért helyezésével papíron biztosított orosz válogatott az ukrajnai háború miatt nem indulhat a tornán, így a selejtezők legjobb csoportharmadikjaként Svájc is részvételi jogot szerzett az Eb-re.

A 2023-as női röplabda Európa-bajnokság csoportbeosztása:
———————————————————
A csoport (Belgium): Belgium, Szlovénia, Szerbia, Lengyelország, Ukrajna, MAGYARORSZÁG
B csoport (Olaszország): Olaszország, Románia, Bulgária, Horvátország, Bosznia-Hercegovina, Svájc
C csoport (Németország): Németország, Azerbajdzsán, Törökország, Csehország, Svédország, Görögország
D csoport (Észtország): Észtország, Finnország, Hollandia, Franciaország, Szlovákia, Spanyolország

Borítókép: A magyar női röplabda-válogatott (Fotó: m4sport.hu)

További tartalmak