Musorujsag
Élő Eredmények
×

Harmadszor aranyérmes a Békéscsaba a női röplabda Közép-európai Ligában

Harmadszor aranyérmes a Békéscsaba a női röplabda Közép-európai Ligában

MTI
A Swietelsky-Békéscsaba története során harmadszor nyerte meg a női röplabda Közép-európai Ligát, miután a pénteki kamniki fináléban 3-0-ra legyőzte a szlovén Maribort.

 

Eredmény
Swietelsky-Békéscsaba – Nova KBM Branik Maribor (szlovén) 3-0 (17, 25, 16)
a legeredményesebb játékosok: Drpa, Bodnár 14-14, Vasziljeva 10, illetve Mlakar, Lekse, Lorber Fijok 9-9

Az elődöntőben mindkét együttes aranyszettben vívta ki a továbbjutást: az alapszakaszban harmadik Békéscsaba az idegenbeli 3-2-es vereség után hazai pályán 0-2-ról fordítva ejtette ki a horvát Mladost Zagrebet, míg a negyedik Maribor a hazai pályán elszenvedett 3-0-s vereséget követően idegenben 3-1-re nyert a hazai rivális Calcit Kamnik ellen, majd az aranyszettben is jobbnak bizonyult.

A két együttes múlt hétvégén hazája kupadöntőjében szerepelt, de ellentétes lelkiállapotban készülhetett a regionális sorozat fináléjára: a Maribor hatalmas csatában, a döntő szettben 19-17-tel múlta felül szombaton a Kamnikot, ezzel szemben a BRSE ugyancsak ötjátszmás csatát vívott a Vasassal, de 17-15-re elveszítette az utolsó játszmát és kikapott. A pénteki újabb döntőben jó nyitásaival hamar ötpontos előnyt szerzett a Békéscsaba, amit hatékony támadójátékának köszönhetően tartani is tudott. A születésnapos bolgár Ralica Vasziljeva különösen “elemében volt”, vezérletével simán került előnybe a BRSE.

A második felvonásra összeszedte magát a szlovén együttes, amely előbb tartotta a lépést riválisával, majd 14-11-nél hárommal meglépett. Tóth Gábor vezetőedző tanítványai ezt követően megrázták magukat és 17-15-nél már jobban álltak. A Maribor nem adta fel, kiharcolt két játszmalabdát, ezeket azonban a viharsarkiak hárították, majd a szerb Marta Drpa vezérletével megduplázták előnyüket.

A harmadik szett első harmadában még tartotta a lépést a magyar együttessel a Maribor, de a csabaiak 7-7 után ritmust váltottak és megnyugtatóvá tették a különbséget. A hajrában a szlovén kupagyőztes egyre hitehagyottabban röplabdázott, az ekkor már Bodnár Dorottya vezérelte BRSE így 77 perc után története harmadik KEL-sikerét, egyben 2018-as bajnoki címe óta első aranyérmét ünnepelhette.

A mérkőzés legjobbjai az egyaránt 14 pontos Drpa és Bodnár voltak. Baran Ádám, a BRSE elnöke az M4 Sport Nemzeti Sporthíradójának úgy nyilatkozott, hogy csalóka a végeredmény, mert a Maribor nagyon jó csapat és nagy küzdő, amit korábban már többször bizonyított.

„Aki az eredményt nézi, annak úgy tűnik, hogy ez egy viszonylag könnyű siker volt, de megdolgoztunk, megküzdöttünk érte” – mondta.

Hozzátette: nagyon fontos volt, hogy közvetlenül az elveszített Magyar Kupa-döntő után leültek a stábbal és megbeszélték, hogy „most nem a sebek nyalogatásának van itt a helye”.

„Magam is beszéltem a csapattal és elmondtam, hogy a jövőbeli sikerekhez vezető úton nagyon fontos lépés ennek a Közép-európai Ligának az elhódítása” – folytatta, egyúttal kijelentette: szeretnék megnyerni a magyar bajnokságot.

Ez volt a magyar együttesek nyolcadik győzelme a regionális nemzetközi bajnokságban, a Békéscsaba ezt megelőzően 2017-ben és 2018-ban, a Vasas Óbuda pedig tavaly ért fel a csúcsra, míg a sorozat elődjének számító Interligát az Eger 1995 és 1997 között háromszor, a Nyíregyháza pedig 2000-ben nyerte meg.

Az előző szezonban aranyérmes Vasas a mostani idényben nem indult.

Az eddigi győztesek
5-szörös: SVS Post Schwechat (osztrák)
4-szeres: Nova KBM Branik Maribor (szlovén)
3-szoros: Békéscsaba, Eger, Calcit Kamnik (szlovén)
2-szeres: OMS Senica (szlovák)
1-szeres: Nyíregyháza, Vasas Óbuda, Mladost Zagreb (horvát), Nova Gorica (szlovén), OK Rijeka (horvát), Modranska Prostejov (cseh), Olomouc (cseh)

Az elmúlt tíz év bajnokai
2014: Kamnik
2015: Maribor
2016: Kamnik
2017: Békéscsaba
2018: Békéscsaba
2019: Olomouc
2020: Kamnik
2021: a koronavírus-járvány miatt nem rendezték meg a sorozatot
2022: Vasas
2023: Békéscsaba

 

Borítókép: facebook.com/roplabda

További tartalmak