Musorujsag
Élő Eredmények

A négy közé jutás a célja a férfi válogatottnak a röplabda Európa-ligában

A négy közé jutás a célja a férfi válogatottnak a röplabda Európa-ligában

MTI
Az Európa-liga ezüst divíziójában szereplő magyar férfi röplabda-válogatottnál a folyamatos fejlődés mellett abban is bíznak, hogy sikerül bejutni a sorozat végjátékába.

A már ifjabb Nagy Péter szövetségi kapitány vezette, megfiatalított keret múlt hétfő óta készül a sorozatra, melynek szombati nyitányán Georgiát fogadja az Érd Arénában. A két együttes tavaly az Európa-bajnoki selejtezőben kétszer is összecsapott, mindkétszer sima magyar siker született, de a keret átalakulását jól jelzi, hogy – részben a sérülések miatt is – az akkori csapatból mindössze három játékos, Bán Viktor, a csapatkapitány Horváth Kristóf és Keen Cameron maradt hírmondónak.

“Lehetne mondani, hogy az eredményesség nem számít, azonban ez azért nem igaz. Nyilván most az építkezési folyamat az elsődleges, de közben nagyon bízunk abban, hogy az eredményesség is becsúszik. Azt gondolom, az Európa-ligában mindét csoportellenfelünkkel szemben van keresnivalónk, ennek fényében fogunk felmenni a pályára” – nyilatkozta a szövetségi kapitány.

A tavaly decemberben Koch Róbert helyére kinevezett Nagy Péter hozzátette, a laikus és a hozzáértő nézők azt szeretnék látni, hogy aki fent van a pályán, az mindent megtesz a válogatott sikeréért, teljes szívvel és lélekkel ott van, nem csak testileg, így az a legfontosabb, hogy ez meglegyen.

“Az első héten tisztáztuk a felelősségeket, javítottuk a rossz beidegződéseket. Fejben is össze kellett rakni magunkat, de ha így dolgozunk nemcsak idén, hanem hosszú távon is, akkor az eredményeket is fog vonzani magával” – tette hozzá Horváth Kristóf.

A csoportban a georgiaiakon kívül még az osztrákok szerepelnek, velük legutóbb a 2021-es El-ben találkozott a magyar csapat, és mindkétszer győzött. A másik trióban Lettország, Ciprus, Feröer-szigetek szerepel, a csoportok két legjobbja jut az oda-visszavágós elődöntőbe, amelynek győztesei vívják majd a döntőt.

A sorozat aranyérmese jövőre az arany divízióban szerepelhet.

A férfiválogatott Európa-liga programja:
május 27., 16.00: Magyarország-Georgia, Érd Aréna
június 3., 17.30: Ausztria-Magyarország, Ried im Innkreis
június 10., 16.00: Magyarország-Ausztria, Érd Aréna
június 17., 17.00: Georgia-Magyarország, Gori

Nehéznek tűnő feladat előtt áll az Európa-liga arany divíziójában a magyar női röplabda-válogatott, amelynek az ukránok és a franciák ellen kellene kivívnia a továbbjutást. Az augusztusi Európa-bajnokságra is összpontosító együttes márciusban kinevezett szövetségi kapitánya, az olasz Alessandro Chiappini az MTI-nek elmondta, az ukrán csapat – amellyel a magyarok tavaly négyszer találkoztak, s háromszor alulmaradtak – hónapok óta együtt készül, stabil az alapjátéka, így némi előnyben van fiatal együttesével szemben.

“Eddig meg vagyok elégedve a lányok hozzáállásával és a motivációval. Fegyelmezetten dolgoztak, mindent igyekeznek megtenni, ez pedig jó alapot ad a továbbiakra” – jelentette ki a tréner, aki jelezte, a taktikát igyekszik a játékosok egyéni képességeihez igazítani. Chiappini elmondta, a két hétvégi mérkőzésen minden játékosára számíthat, így ott van a csapattal a német élvonal legjobbjának megválasztott átló, Németh Anett is.

A 2015-ben El-győztes magyar válogatott múlt hétvégén két svédországi edzőmeccsel készült a sorozatra, míg a 2017-ben aranyérmes ukránok szlovákok elleni két győzelemmel hangoltak a megméretésre. A trió harmadik résztvevője a címvédő francia válogatott, amely ráadásul jövőre rendezőként olimpiai résztvevő lesz, így a mostani El-idény az ötkarikás felkészülés egyik utolsó fontos állomása számára. A magyarok legutóbb a 2021-es Eb-selejtezők során találkoztak a franciákkal, akkor a magyarországi és a franciaországi mérkőzést is az idegenben játszó együttes nyerte 3-2-re.

A nőknél a három csoportból a győztesek mellett a legjobb második jut elődöntőbe, melyet jelen állás szerint oda-visszavágós rendszerben rendeznek. Az A csoportban Belgium, Bosznia-Hercegovina és Svédország, a B-ben Csehország, Szlovákia és Románia szerepel.

A női válogatott Európa-liga programja:
május 27., 19.00: Magyarország-Ukrajna, Érd Aréna
május 28., 17.30: Ukrajna-Magyarország, Érd Aréna
június 4., 15.00: Franciaország-Magyarország, Metz
június 10., 19.00: Magyarország-Franciaország, Érd Aréna

Borítókép: Budapest, 2023. március 11. Kovács Zoltán, a Pénzügyőr játékosa (b) a férfi röplabda Magyar Kupa döntőjében játszott Pénzügyőr SE - Fino Kaposvár mérkőzésen a fővárosi Riz Levente Sport- és Rendezvényközpontban 2023. március 11-én. MTI/Illyés Tibor

További tartalmak