Musorujsag
Élő Eredmények

Eleve eldöntve? Kinéz a Vasas triplázása, de a Kaposvár történelmi szezonja is lehet még szebb

Eleve eldöntve? Kinéz a Vasas triplázása, de a Kaposvár történelmi szezonja is lehet még szebb

m4sport.hu | Szerző: Sz.V.
Rég volt ennyire egyértelmű esélyese a női röplabda Extraliga döntőjének: a Kaposvárnak lényegében csodára van szüksége a címvédő Vasas Óbuda ellen.

Az elmúlt két-három év egyértelműen a Vasas Óbudáról szól a hazai női röplabdában, a piros-kékek Jannisz Atanaszopulosz vezetőedző érkezése óta ötből öt hazai trófeát besöpörtek (három Magyar Kupa, két bajnoki cím), s nem kizárt, hogy másfél hét múlva már a hatodikat is magukénak tudhatják.

A görög vezetőedző profizmusa, fanatizmusa megspékelve Jámbor János anyagi és Sarlós Márton szakmai ráfordításával egy magyar szinten kiemelkedő játékoskeretet hozott össze a Folyondár utcába, amelyet idehaza tud is érvényesíteni: az elmúlt 36 tétmeccsét kivétel nélkül megnyerte magyar ellenféllel szemben, s ezek közül két szettet is mindössze két alkalommal engedett aktuális riválisának (mindkétszer a Békéscsabának).

Talán a 2023-as kupadöntőben volt utoljára izgulnivalója az óbudaiaknak, amikor a BRSE-t elképesztő csatában verték 3:2-re, ez még tavaly előre vetített egy izgalmasabb bajnoki döntőt is, de itt már nem volt kérdés: mindössze egy szettet vesztettek a három finálé alatt.

Az aktuális szezonban a Vasas veretlen hazai pályán, s végre a BL-főtáblán is begyűjtötte esedékes sikerét, plovdivi győzelmével ráadásul tovább is jutott csoportjából a CEV-kupa rájátszásából, kezdetnek semmiképp sem rossz. Pláne, hogy eközben hazai porondon egyetlen meccset sem vesztett, így a bajnoki cím mellett a 36-os sorozat bővítése is a finálék tétje lesz. Jannisz Atanaszopulosz csapata a MÁV Előre elleni elődöntő során az első szettet ugyan elbukta, de a következő kilencet egyaránt megnyerte, így hamar lezárta párharcot.

„Tudjuk, hogy egy jó csapattal találkozunk, ráadásul az esélyesség terhével is meg kell küzdenünk. Ez egy normál meccsen sem könnyű, nemhogy egy döntőben, de igyekszünk megbirkózni ezzel a részével is a feladatnak. A felkészülésünk, azt gondolom, jól sikerült, és bár sok meccs van már a hátunk mögött október óta, egy utolsó nagy hajrára még mindenkiben kell, hogy legyen energia” – tekintett előre a párharcra Török Kata válogatott szélső ütő a Vasas honlapján.

Szintén hamar lezárta a maga elődöntőjét a Kaposvár, ám ez korántsem volt papírforma, tekintve, hogy azt a BRSE-t búcsúztatta, amely az elmúlt három döntőben egyaránt érdekelt volt. A KNRC kissé meglepetésszerűen érkezett meg az Extraliga döntőjébe, ám a szezonban nyújtott teljesítménye alapján abszolút nem érdemtelenül. A somogyiak korántsem kezdtek ennyire jól, ám november óta a Vasas elleni meccseket leszámítva mindössze egy vereséget számláltak, a kupa bronzmeccsén masszív teljesítménnyel verték a Nyíregyházát, s a rájátszásban is hibátlanok.

Habár Vincent Lacombe csapatában található a legtöbb légiós, a közösség láthatóan rendben van Kaposváron, a nemzetiségi sokszínűség ellenére nagyon összetartó csapat benyomását kelti, Szedmák Réka szerint pedig ezt a pályán is kamatoztatják, hiszen mindig előlép egy-egy vezéregyéniség, legyen az maga Szedmák, a kiváló center, Vilvert vagy akár a feladó Martin. Mindezek eredménye pedig a klubtörténelmi szereplés, nevesül az Extraliga-döntő, amelyet korábban még nem ért el a Kaposvár.

„Nagyon büszke vagyok, hogy sikerült döntőbe jutnunk, hiszen ez egy hatalmas lépés Kaposvár számára. A fináléban arra készülünk, hogy mindent megtegyünk a Vasas ellen, amely a bajnokságban még nem talált legyőzőre ebben a szezonban. Hinnünk kell magunkban és abban, hogy újabb meglepetést tudunk okozni” – hangsúlyozta Vincent Lacombe vezetőedző az MTI-nek.

A Vasas hatalmas esélyese a párharcnak, a jelenlegi erőviszonyok ismeretében az is hatalmas bravúr lenne a KNRC-től, ha másodszor is „hazavinné” a döntőt. De a finálé mindig más műfaj, a nyomás a fővárosiakon, a Kaposvár pedig már eddig is kellemes meglepetést okozott a szezonban. De van-e benne még egy?

A Vasas Óbuda–KNRC női röplabda Extraliga döntőit a közmédia sportcsatornái élőben közvetítik.

Női röplabda Extraliga, döntők:

április 9., kedd, 19.00, Folyondár utca: Vasas Óbuda–KNRC – 📺 Duna World
április 13., szombat, 18.45, Kaposvár: KNRC–Vasas Óbuda – 📺 M4 Sport+
április 17., szerda, 17.30, Folyondár utca: Vasas Óbuda–KNRC – 📺 M4 Sport
április 21., vasárnap, 19.45, Kaposvár: KNRC–Vasas Óbuda – 📺 M4 Sport+ (ha szükséges)
április 25., csütörtök, 18.00, Folyondár utca: Vasas Óbuda–KNRC – 📺 M4 Sport (ha szükséges)

Borítókép: Vasas Röplabda, KNRC

További tartalmak