Orosz győzelemmel zárult a világbajnok által életre hívott online sakktorna

Az orosz Danyiil Dubov végső sikerét hozta az online gyorssakk-torna, amelyet a világbajnoki címvédő norvég Magnus Carlsen hívott életre.

A 24 éves orosz nagymester a chess24 beszámolója szerint a fináléban - az elődöntőben éppen Carlsent búcsúztató - amerikai Hikaru Nakamura felett diadalmaskodott, háromnapos csatában. A 15 perces alapjáték-idejű partikkal vívott párharc hétfői felvonását Nakamura nyerte 2,5-1,5-re, kedden ugyanilyen arányban Dubov volt jobb, így a döntés szerdára maradt.

A négy partiból az első és az utolsó döntetlennel zárult, a másik kettőből egyet-egyet nyertek a felek, egyformán a sötét bábukat vezetve. A szabályok értelmében a 2-2-es állás miatt úgynevezett "armageddon" játszma következett, amelyben a világosnak öt, míg a sötétnek négy perc gondolkodási ideje van, de remi esetén utóbbi a győztes. Viszont Dubov nyert világossal, így 3-2-vel övé lett az elsőség a 150 ezer dollár nyereményalapú tornán.

Az orosz azt a Nakamurát győzte le, aki villámsakkban - az 5-10 perces időbeosztású játszmákat jelentő változatban - vezeti a nemzetközi szövetség, a FIDE világranglistáját. Dubov sikere mégsem meglepetés, mivel ő villámsakkban 2016-ban vb-harmadikként végzett, gyorssakkban, 2018-ban pedig világbajnok lett.

A viadal a második állomása volt a Carlsen által kitalált és útnak indított, egymillió dollár összdíjazású online-sorozatnak. A széria négy versenyből és az úgynevezett nagydöntőből áll. Az első ilyen tornát áprilisban, Carlsen nyerte, most Dubov is biztosította helyét a fináléban.