Musorujsag
Élő Eredmények

Polgár Judit szerint hatalmas lehetőség a budapesti sakkolimpia

mti
Polgár Judit szerint a 2024-es sakkolimpiai rendezés nyomán egyre több gyermek ismerkedik majd meg a játékkal Magyarországon.

Minden idők legjobb női játékosa az M1 aktuális csatornának nyilatkozva hétfőn elmondta, miután tiszteletbeli alelnök a Nemzetközi Sakkszövetségben (FIDE), közelről figyelte az eseményeket, a magyar pályázatot, s annak győzelmét. Szerinte a pályázat pozitív elbírálásában nyilvánvalóan szerepet játszott az, hogy Magyarországnak nagy sakkmúltja van, az elmúlt több mint száz évben kimagasló személyiségei voltak, s ez meghatározó a nemzetközi sakk világában.

„Tudják, hogy nagy hagyományokkal rendelkezünk a sakk terén és általában is sok sporteseményt rendezünk. A magyarokkal mindig is számoltak, a csapataink mindig úgy indulnak el egy sakkolimpián, hogy érmet szeretnének szerezni. Én a nőkkel kétszer is aranyérmes lettem és a férfi csapat tagjaként is szereztem ezüstérmeket” – fogalmazott.

A házigazda ország nemenként akár három-három csapatot is indíthat a viadalon, s Polgár Judit úgy véli, ez nagy lehetőség „Nagy odafigyeléssel, szakmai hozzáértéssel, illetve anyagi támogatással elő lehet idézni azt, hogy a tehetségek hatékonyabban tudjanak fejlődni, ez hatalmas lehetőség a mostani feltörekvő fiataloknak. A sakk olcsó sportágnak tűnik, de az edzőket meg kell fizetni, a számítástechnikát mögé kell rakni, a versenyekre el kell jutni, így a tehetségek kibontakoztatásához kell egy stabil háttér. Remélem, hogy az arra érdemesek ezt meg is fogják kapni” – mondta.

A klasszis sakkozó szerint Magyarország, Budapest kiváló házigazda lesz. Elárulta azt is: a FIDE ülésein többször elhangzott, hogy ilyen meggyőző pályázati anyagot még nem láttak. „Az egy nagyon erős lépés volt, gratulálok mindenkinek, aki előkészítette” – mondta Polgár Judit.

Végezetül hozzátetette: szerinte a sakkolimpiai rendezés abban is nagy lökést ad majd, hogy egyre több gyerek ismerkedik meg itthon a játékkal és több családban is fókuszba kerül a sakk.

Magyarország vasárnap nyerte el – története során először – a 2024-es sakkolimpia rendezési jogát.

További tartalmak