Musorujsag
Élő Eredmények

Kiborult a bili a sakkvilágbajnoknál, Carlsen immár nyíltan csalással vádolja ellenfelét

Kiborult a bili a sakkvilágbajnoknál, Carlsen immár nyíltan csalással vádolja ellenfelét

m4sport.hu
Magnus Carlsen norvég sakkvilágbajnok hivatalosan is megvádolta csalással a 19 esztendős amerikai Hans Niemannt.

 

A két sakkozó között igencsak feszült a hangulat az utóbbi időben, Magnus Carlsen ugyanis néhány hete otthagyta az egyesült államokbeli St. Louisban zajló nemzetközi tornát, miután a viadal harmadik fordulójában – amikor ő játszott világossal – kikapott Niemanntól.

Akkori sikerével a 19 éves amerikai megszakította a világbajnok 53 meccsen át tartó veretlenségi sorozatát.

Az ezt követő napokban már Niemann „csalásától” hangos a sajtó, miután Carlsen többször is utalt rá, miszerint ellenfele szabálytalan eszközökkel játszott ellene, így verhette meg.

A kedélyek a folytatásban sem csitultak, sőt, a viszony csak romlott. Carlsen szeptember közepén elindult a Julius Baer Generations Kupán, melyen úgy alakult, hogy ismét össze kellett csapnia Niemann-nal – a két sakkozó online játszott, ám Carlsen már az elején egyértelműen jelezte, ő bizony nem hajlandó amerikai riválisával játszani: a norvég sakkvilágbajnok a nyitó lépése után egész egyszerűen fogta magát, feladta a mérkőzést, majd egyből ki is kapcsolta a kameráját, lezárva ezzel a történetet.

A történtek sem az egyre inkább megkérdőjelezett Niemannra, sem pedig Carlsenre nem vetettek jó fényt, ami után sejteni lehetett, hogy a 31 esztendős világbajnok hamarosan a nyilvánosság elé áll, s tiszta vizet önt a pohárba.

Ez hétfőn meg is történt, Carlsen a közösségi oldalára egy hosszú közleményt rakott fel, melyben az elmúlt hetekkel ellentétben immár nem köntörfalazott, s nyíltan csalással vádolta ellenfelét.

„Az idei Sinquefield Kupán hoztam egy példátlan szakmai döntést, a Hans Niemann elleni meccs után visszaléptem a tornától. Ezt követően, a Julius Baer Generations Kupán egyetlen lépés után feladtam a Niemann elleni találkozómat. Tisztában vagyok vele, hogy ezek miatt sokan frusztráltak a sakktársadalomban. Én is frusztált vagyok, sakkozni akarok. A legmagasabb szinten szeretnék játszani a legrangosabb versenyeken. Úgy gondolom, a sakkban a csalás komoly probléma, ami óriási veszélyt jelent a sportágra nézve. Úgy gondolom továbbá, hogy a tornák szervezőinek a folytatásban komolyan fontolóra kéne venniük a szigorúbb intézkedések, ellenőrzések bevezetését.”

A bajnok el is magyarázta a megérzéseit.

„Mikor Niemannt meghívták a Sinquefield Kupára, azon gondolkoztam, visszalépek a tornától, végül azt választottam, hogy játszom. Úgy vélem, Niemann többször is csalt – a múltban és manapság is –, mint ahányat nyilvánosan elismert. Ami az asztal melletti játékot illeti, szokatlan ez a szintű gyors fejlődése. Az első egymás ellni meccsünk során azt éreztem, egyáltalán nem koncentrál igazán a játékra, egyáltalán nem is izgult a kritikus helyzetekben, miközben sötéttel játszott ellenem – erre szerintem nagyon kevesen képesek. Ez a meccs nagyban hozzájárult ahhoz, hogy végül úgy döntöttem, ahogy. Tennünk kell valamit a csalás ellen, és ami engem illet, nem szeretnék olyan emberek ellen tábla mögé ülni, akik a múltban többször is csaltak, mert nem tudhatom, esetleg a jövőben is hasonló eszközökhöz folyamodnak-e.”

Carlsen kerek-perec kijelentette, a jövőben nem sakkozik Niemann ellen.

„Akad más is, amit szeretnék elmondani, sajnos azonban Niemann kifejezett hozzájárulása nélkül nem beszélhetek nyíltan. Így csak a saját dolgomról beszélhetek, ami egyértelmű: nem fogok játszani Niemann-nal. Remélem, az igazságra hamarosan fény derül, legyen az bármi is.”

Noha Hans Niemannt többen is megvádolták már csalással – az amerikai játékos maga is elismerte, hogy a régmúltban volt erre példa –, eddig nem tudtak rábizonyítani semmit sem.

 

Borítókép: MTI/EPA/Yoshua Arias

További tartalmak