Musorujsag
Élő Eredmények
×

Legalább 100 millió dollárra perli Magnus Carlsent a csalással megvádolt sakkozó

Legalább 100 millió dollárra perli Magnus Carlsent a csalással megvádolt sakkozó

MTI
Az amerikai Hans Niemann beperelte Magnus Carlsent és legalább százmillió dollárra tart igényt hitelrontás címén, amiért a norvég sakkvilágbajnok csalással vádolta meg őt.

„Niemann a perben meghatározandó összegű, de minimum 100 millió dolláros kártérítést követel” – áll a Missouri Kerületi Bíróság weboldalán megjelent közleményben.

Niemann kártérítést követel Carlsen cégétől, a Play Magnustól, valamint az amerikai Danny Renschtől, a chess.com portál vezetőjétől, és Hikaru Nakamura nagymestertől is.

A 19 éves amerikai sakkozó, aki az elmúlt másfél évben a sok századik helyről kapaszkodott fel a legjobb ötven közé a nemzetközi szövetség, a FIDE világranglistáján, azt állítja, összejátszottak ellene, hogy ellehetetlenítsék pályafutását.

A közvetlen előzmények szeptemberre nyúlnak vissza, amikor is Carlsen egy St. Louis-i tornán visszalépett a szerepléstől, miután a harmadik fordulóban kikapott Niemanntól, aki ezzel véget vetett a világbajnok 53 meccses veretlenségi sorozatának. Később a Julius Baer Generations Kupa elnevezésű online versenyen futottak össze, de a norvég sakkvilágbajnok a nyitó lépése után feladta a mérkőzést, majd egyből ki is kapcsolta a kameráját, lezárva ezzel a történetet.

Carlsen előbb még csak szabálytalansággal, majd már nyíltan csalással vádolta meg az amerikai játékost. Többen is csatlakoztak hozzá a nemzetközi sakkelit tagjai közül (például a legendás Anatolij Karpov) azzal érvelve, hogy Niemann korábban illegálisan számítógépes segítséget vett igénybe online partijai alkalmával, ennek köszönhető rohamos előretörését a világranglistán.

Borítókép: Magnus Carlsen (Fotó: chessable.com)

További tartalmak