Musorujsag
Élő Eredmények

Síruhában játszotta le első meccsét a villámsakk-vébén a későbbi győztes Magnus Carlsen

Síruhában játszotta le első meccsét a villámsakk-vébén a későbbi győztes Magnus Carlsen

MTI
Szerdán a gyorssakk-világbajnokságot megnyerő Magnus Carlsen kis híján lekéste csütörtöki nyitómérkőzését a még rövidebb játékidejű partikkal zajló villámsakk-vébén, a kazahsztáni Almatiban.

A norvég nagymester, aki a klasszikus sakk világbajnoka is, forgalmi dugóba került, s már csak harminc másodperce maradt a rendelkezésre álló három percből, amikor az első lépését megtette. Carlsen azonban még így is „villámgyorsan” cselekedett, s a röpke idő is elég volt számára, hogy legyőzze fehérorosz ellenfelét, Vlagyiszlav Kovaljovot. Utóbbi amúgy rendkívül sportszerűen a meccs kezdetekor arra kérte a versenybírókat, hogy ne indítsák el Carlsen időmérő óráját, amíg a norvég meg nem érkezik, ám a szabályok ezt nem tették lehetővé.

„Carlsen síruhában toppant be, így játszotta le a meccset, és miután vége lett, futott átöltözni. Amíg vártam, nem volt a legkellemesebb érzés. Végül megérkezett, normális, kiegyenlített küzdelem folyt, amelyben a világbajnok bizonyult erősebbnek. Nem sértődtem meg, előfordul ilyen. Azon persze csodálkoztam, hogy sportruhában jött, de elakadt a forgalomban, s nem volt ideje átöltözni. Semmi vétséget nem követett el, elnézést kért” – tette hozzá a roppant sportszerű Kovaljov.

Carlsen a hétfőtől szerdáig rendezett, 13 fordulós gyorssakk-vébén – ahol 15 perces alap-játékidejű partikat váltottak a felek – úgy lett világbajnok, hogy egyszer kikapott, négyszer végzett döntetlenre és nyolcszor diadalmaskodott. A villámsakk-világbajnokság pénteken zárul a volt kazah fővárosban.

Borítókép: EPA/ALI HAIDER

További tartalmak