Musorujsag
Élő Eredmények

Magnus Carlsen már nem akar orosz sakkozókat látni a versenyeken

Magnus Carlsen már nem akar orosz sakkozókat látni a versenyeken

MTI
A sakkvilágbajnok Magnus Carlsen úgy véli, hogy az orosz játékosokat el kell távolítani a nemzetközi versenyekről.

A nagymester a norvég TV2-nek adott keddi interjújában foglalt állást az orosz sakkozók részvétele ellen, érvként az ukrajnai háborút hozva fel álláspontja mellett.

„Minden nap, amikor folyik a harc, egyre furcsább az oroszok ellen játszani – fogalmazott a norvég sakkozó. – Régebben úgy gondoltam, hogy alaposan át kell gondolni, mielőtt felfüggesztik a sportolókat, most viszont, ahogy tovább húzódik a háború, egyre inkább meg vagyok győződve arról, hogy az oroszoknak nem szabad játszaniuk. De nem én hozom meg a döntéseket.”

A sakkozók nemzetközi szövetsége (FIDE) tavaly márciusban, három héttel az ukrajnai háború kitörése után eltiltotta Oroszország és legszorosabb szövetségese, Fehéroroszország válogatottjait a csapatversenyeken való részvételtől, de engedélyezte, hogy a sportolók egyéni versenyeken indulhassanak a FIDE zászlaja alatt.

A 32 éves Carlsen 2013 óta a klasszikus sakk világbajnoka, azóta négyszer védte meg a címét, legutóbb, 2021-ben az orosz Jan Nyepomnyascsijt győzte le. Júliusban a kellő motiváció hiányára hivatkozva visszalépett a sakkvilág koronájáért idén vívandó újabb páros mérkőzéstől, amelyen újfent a világbajnok-jelöltek tornáján első Nyepomnyascsij lett volna az ellenfele.

Elutasítása nyomán, a FIDE döntése alapján az orosz és a jelöltek viadalán mögötte második kínai Ting Li-zsen ül asztalhoz a vb-címért áprilisban, a kazahsztáni Asztanában.

Borítókép: Magnus Carlsen (Fotó: EPA/IDREES MOHAMMED)

További tartalmak