Musorujsag
Élő Eredmények

Ötből négy magyar továbbjutott a sakk világkupa bakui állomásán

Ötből négy magyar továbbjutott a sakk világkupa bakui állomásán

MTI
Az öt magyarból négy továbbjutott az idei, tizedik egyéni sakk világkupa nyitófordulójából.

A Bakuban zajló esemény honlapja szerint Erdős Viktor és Gledura Benjamin egyaránt világossal diadalmaskodva 1,5-0,5-re nyerte a párharcát a 128 közé jutásért. Berkes Ferenc viszont „túlórára” kényszerült esélytelenebb iráni riválisával szemben, miután vasárnap sötéttel kikapott, majd hétfőn világossal javított. Kedden a rövidített idejű, rapid játszmákban már a papírformát érvényesítve világossal ismét győzött, sötéttel pedig remizett.

A továbbjutókra a folytatásban jóval nehezebb feladat vár: Erdős és Berkes egyaránt kiemeltként az első fordulóban erőnyerő riválissal ül asztalhoz az azeri Tejmur Radzsabov és az izraeli Boris Gelfand személyében. Gledura pedig az üzbég Nodirbek Jakubbojevvel találkozik. Az első partikra szerdán, a másodikra csütörtökön, míg szükség esetén a rövidített játszmákra pénteken kerül sor.

A férfi mezőny egyetlen magyar búcsúzója Nagy Gábor volt, aki világossal döntetlent ért el, de sötéttel kikapott a világranglistán előtte álló brazil Alexandr Fiertől.

A női mezőny magyar indulója, a vietnami születésű Hoang Thanh Trang mindkét partiját megnyerte, így könnyedén jutott a 64 közé, ahol az indiai Divya Deshmukh lesz az ellenfele.

A kétévente zajló, kieséses rendszerű viadal első három helyezettje indulhat majd a világbajnokjelöltek tornáján. A női bronzmeccset és döntőt augusztus 23-án rendezik, az augusztus 26-án a férfi fináléval záruló bakui vk nyereményalapja minden korábbinál magasabb, 2,5 millió dollár.

Borítókép: EPA/IDREES MOHAMMED

További tartalmak