Musorujsag
Élő Eredmények

Berkes Ferenc bravúrja a sakk világkupán – esélyesebb riválist legyőzve jutott tovább 3. fordulóba

Berkes Ferenc bravúrja a sakk világkupán – esélyesebb riválist legyőzve jutott tovább 3. fordulóba

MTI
Berkes Ferenc esélyesebb riválist legyőzve jutott tovább az idei, tizedik egyéni sakk világkupa második fordulójából.

 

Az esemény honlapja szerint a magyar nagymester szerdán a világos bábukat vezetve döntetlent játszott Boris Gelfanddal, majd csütörtökön sötéttel legyőzte az izraeli ellenfelét, aki kiemeltként erőnyerő volt a nyitókörben. A 32 közé jutásért a világranglistán 25. helyen álló orosz születésű Nyikita Vitjugovval ül majd asztalhoz szombattól.

Erdős Viktornak viszont nem sikerült hasonló meglepetést okoznia, mivel a világossal elért remi után sötéttel kikapott az azeri Tejmur Radzsabovtól, aki 16. a nemzetközi szövetség rangsorában.

A viadal legmagasabban jegyzett magyar játékosa, Gledura Benjamin “túlórára” kényszerült az üzbég Nodirbek Jakubbojev ellen, mivel a két normálidejű parti egyaránt döntetlennel zárult. A pénteki rapidjátszmákban aztán Gledura sötéttel remizett, majd világossal győzött, így a következő körben a világkupa második kiemeltjével, az amerikai Hikaru Nakamurával találkozik.

A női mezőny magyar indulója, a vietnami születésű Hoang Thanh Trang kiesett a második fordulóban, mivel a világossal elért döntetlen után sötéttel kikapott az indiai Divya Deshmukh-tól a 64 között.

A kétévente zajló, kieséses rendszerű viadal első három helyezettje indulhat majd a világbajnokjelöltek tornáján. A női bronzmeccset és döntőt augusztus 23-án rendezik, az augusztus 26-án a férfi fináléval záruló bakui vk nyereményalapja minden korábbinál magasabb, 2,5 millió dollár.

 

Borítókép: Magyar Sakkszövetség

További tartalmak