Musorujsag
Élő Eredmények

Berkes Ferenc korábbi világbajnokot legyőzve jutott tovább a sakk világkupán

Berkes Ferenc korábbi világbajnokot legyőzve jutott tovább a sakk világkupán

MTI
A magyarok közül egyedül állva maradt Berkes Ferenc újabb párharcot nyert és bejutott a legjobb 16 közé az egyéni sakk világkupán.

A bakui esemény honlapja szerint a magyar nagymester – aki korábban az izraeli színekben versenyző, korábbi vb-döntős Boris Gelfandot, majd a világranglista 25. helyén álló orosz, a vk-n a Nemzetközi Sakkszövetség zászlaja alatt versenyző Nyikita Vityugovot búcsúztatta – az ukránok korábbi világbajnokát, a csapatban kétszeres olimpiai bajnok Ruszlan Ponomarjovot a szerdai első partiban világossal verte, majd a csütörtöki klasszikus játszmában, amikor a sötét bábukat vezette, már a döntetlen is elegendő volt számára a nyolcaddöntőbe kerüléshez. Utóbbi mérkőzést az 58. lépésben adták remire a felek.

Ponomarjov 2002-ben, 18 évesen lett minden idők legfiatalabb világbajnoka.

A kétévente zajló, kieséses rendszerű világkupa első három helyezettje indulhat majd a világbajnokjelöltek tornáján. A női bronzmeccset és döntőt augusztus 23-án rendezik, az augusztus 26-án a férfi fináléval záruló bakui vk nyereményalapja minden korábbinál magasabb, 2,5 millió dollár.

Borítókép: MTI/Kovács Tamás

További tartalmak