Musorujsag
Élő Eredmények

Berkes Ferenc búcsúzott a nyolcaddöntőben a bakui sakkvilágkupán

Berkes Ferenc búcsúzott a nyolcaddöntőben a bakui sakkvilágkupán

MTI
A magyarok közül utolsóként versenyben maradt Berkes Ferenc vasárnap a nyolcaddöntőben búcsúzott a bakui egyéni sakkvilágkupán.

A magyar nagymester szombaton világossal remizett az indiai Rameshbabu Praggnanandhaával, azonban egy nappal később sötéttel alulmaradt a mindössze 18 éves szupertehetséggel szemben, aki a 49. lépést követően késztette a parti feladására.

A 38 esztendős Berkes így is remek versenyt produkált, mert mostani kiesése előtt bravúrt bravúrra halmozott. Az esélytelenebb iráni Puria Darini búcsúztatása után az izraeli színekben versenyző, volt vb-döntős Boris Gelfandot, majd a világranglista 25. helyén álló orosz, a vk-n a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) zászlaja alatt versenyző Nyikita Vityugovot ütötte el a továbbjutástól, végül pedig az ukránok korábbi világbajnokán, a csapatban kétszeres olimpiai bajnok Ruszlan Ponomarjovon jutott túl, így a legjobb 16 között a legalacsonyabban rangsorolt játékos volt.

A kétévente zajló, kieséses rendszerű világkupa első három helyezettje indulhat jövő áprilisban a világbajnokjelöltek tornáján. A női bronzmeccset és döntőt augusztus 23-án fejezik be, majd a vk – melynek nyereményalapja minden korábbinál magasabb, 2,5 millió dollár – a férfi fináléval augusztus 26-án zárul.

További tartalmak