Musorujsag
Élő Eredmények

Hetedszer is Magnus Carlsen a villámsakk világbajnoka

Hetedszer is Magnus Carlsen a villámsakk világbajnoka

MTI
Magnus Carlsen hetedik világbajnoki címét gyűjtötte be villámsakkban.

A norvég nagymester ezzel megismételte tavalyi sikerét, amikor Almatiban ugyanúgy megnyerte a rapid és a villámsakk világbajnokságot, mint most az üzbegisztáni Szamarkandban.

„Őszintén szólva nagyon elfáradtam. A boldogság érzése majd később jön, de nagyon elégedett vagyok a teljesítményemmel és kiváltképpen az eredménnyel” – mondta a 33 éves Carlsen, aki néhány napja rapidban veretlenül lett győztes.

A nemzetközi szövetség (FIDE) beszámolója szerint Carlsen ezúttal egyszer kikapott, méghozzá a 2021-es világbajnoktól, a francia Maxime Vachier-Lagrave-tól, így sokáig az üldöző szerepébe kényszerült. Végül a 21 forduló alatt 16 pontjával diadalmaskodott úgy, hogy a 18. partit követően vette át a vezetést a rossz hajrája miatt 15 pontjával harmadikként záró orosz Vlagyiszlav Artyemijevtől. Második 15,5 ponttal a szintén orosz Danyiil Dubov lett.

A nőknél az orosz Valentyina Gunyina 17 forduló alatt gyűjtött 14 pontjával végzett az élen fél ponttal megelőzve a svájci színekben induló Alexandra Kosteniukot és másféllel a kínai Csu Csin-ert.

A nők 118 fős mezőnyében nem volt magyar induló, míg a férfiaknál a magyar színekben versenyző Sjugirov Sanan 98. helyen végzett 10,5 ponttal, Ruck Róbert ugyanennyivel 109. lett, Grigoriants Sergey pedig a 140. helyen fejezte be a versenyt 9,5 ponttal a 206 induló között.

Borítókép: Magnus Carlsen (Fotó: EPA/IDREES MOHAMMED)

További tartalmak