Musorujsag
Élő Eredmények

Európa Játékok: Egyik légpisztolyosunk sem jutott döntőbe

Európa Játékok: Egyik légpisztolyosunk sem jutott döntőbe

MTI
Egri Viktória és Major Veronika sem jutott be a nyolcas döntőbe a női légpisztolyosok között vasárnap a minszki Európa Játékok második sportlövő napján.

Győrik Csaba szövetségi kapitány azt már a csütörtöki edzésen elmondta az MTI-nek, hogy a versenykörülmények a 10 méteres pályán nem ideálisak. Rendkívül alacsony ugyanis a terem belmagassága, ráadásul kifejezetten szűk, levegőtlen a hely, a lövők így összezsúfolva kénytelenek lőni. A szakvezető ugyanakkor hozzátette, a körülmények valamennyi sportoló számára azonosak, így az nem jelent kifogást, egyszerűen csak „ezek a tények”, és ezekkel mindenkinek meg kell majd küzdenie.

A vasárnapi versenyen aztán menet közben gyorsan kiderült, hogy valóban mindenki megszenvedi a szokatlan viszonyokat, a legjobb pisztolyosoknak is komoly nehézségeket okozott a helyszín. Az olimpiai bajnokok közül a görög Anna Korakaki például első tíz lövését mindössze 90 körrel zárta, az ukrán Olena Kosztevics pedig 92-vel.

A két magyar induló szintén gyengébben kezdett, különösen a riói olimpikon Egri Viktóriának ment nehezen az eleje, nyolcasok és kilencesek követték egymást, és a szövetségi kapitány már öt lövés után kihívta magához, hogy rendezzék a sorokat. A folytatás aztán már lényegesen jobban ment a KSI 21 éves versenyzőjének, folyamatosan javított, a negyedik tízes szériában viszont ismét kisebb hullámvölgybe került. A rosszabb periódust ismét sikerült lezárnia, és a végéig már kiegyensúlyozottan lőtt, ám ez kevés volt a döntőhöz, 569 körrel zárt, amivel a 20. lett, három körrel lemaradva a fináléról.

„Nem volt semmi gond, a bemelegítő lövések jól mentek, de amikor bemondták a kezdést, szétestem”– jegyezte meg Egri, hozzátéve, hogy sikerült váltania, miután beszélt Győrik Csabával, de nem tudott végig jól lőni, ezért nem került döntőbe.

A tokiói kvótás Major Veronikától előzetesen döntős szereplést lehetett várni, idén ugyanis szinte minden versenyén nagyszerűen lőtt, ám gyorsan kiderült, hogy a minszki légpisztolyos viadal a kevés kivétel közé kerül majd. A 22 éves keszthelyi sportlövő már az elejétől sokat hibázott, nem tudta elkapni a fonalat, így 567 körrel a 23. helyen fejezte be versenyt.

„Hát erről nem sokat lehet mondani, nem ment jól – nyilatkozta az MTI-nek. – Már a bemelegítő lövéseknél érezhető volt, hogy nem megy igazán, s a verseny az elejétől nagyon küzdős, nehéz volt.”

Győrik Csaba annyit tett hozzá, hogy mindketten nagyot küzdöttek, harcoltak, ám ez nem az ő napjuk volt. Majd viccesen annyit mondott még – látva, hogy már 572 körrel is döntőbe lehetett jutni -, hogy köszöni Egrinek és Majornak, hogy 570 kör alatt maradtak, mert az lett volna igazán dühítő, ha csak egy körrel, vagy esetleg kevesebb belső tízessel maradnak le a fináléról.

A sportlövőknek minden egyéni olimpiai számban egy-egy kvótát osztanak az EJ-n, amelyen hétfőn Horváth Lea női, Sidi Péter és Péni István pedig férfi légpuskában áll majd lőállásba. Közülük Péninek már van tokiói kvótája, Sidinek és Horváthnak viszont még nincs.

További tartalmak