Európa-bajnoki ezüstérmes a magyar puskás vegyes páros

Péni István és Dénes Eszter ezüstérmet nyert a puskások vegyespáros számában a wroclawi légfegyveres Európa-bajnokság pénteki versenynapján.

A pisztolyosok egyéni versenyei nem a magyarok elképzelései szerint alakultak, viszont a puskás vegyespárosok között mindkét magyar kettős kitűnően teljesített. Az alapversenyben a Péni, Dénes duó Európa-csúccsal (631,7 kör) az első helyen, Sidi Péter és Toma Dorina pedig ötödikként jutott a nyolcas középdöntőbe. Ott aztán Péniék ismét a legjobbak voltak, míg Sidiék a nyolcadik helyen zártak.

Az olimpiai kvótás Péninek és a 18 éves Dénesnek talán a lehető legnehezebb riválissal kellett megküzdenie a döntőben, az oroszok 2-es számú csapatát ugyanis a férfi egyéni versenyben háromszoros Eb-címvédő Vlagyimir Maszlenyikov és a 3x40 lövéses 50 méteres szám aktuális világbajnoka, Julija Karimova alkotta.

A szabályok szerint a fináléban minden sorozatban összevetik az eredményeket és a jobb páros két pontot kap, döntetlen esetén mindkét duó egyet-egyet, a győzelemhez pedig 16 pontra van szükség.

A formák alapján kiélezett küzdelemre volt kilátás és döntő a lehető legizgalmasabban alakult. Az első kör után az oroszok voltak előnyben, ám a magyar duó rögtön egyenlített, majd 2-4 után újra. Dénesék 4-4-et követően vették át először a vezetést, a meccs pedig innentől egészen 12-12-ig ugyanabban a ritmusban folyt: Péni és Dénes vezetéshez jutott, Maszlenyikov és Karimova pedig rögtön egyenlített.

A hajrában aztán az oroszok - magyar szempontból a legrosszabbkor - visszavették a vezetést és 14-12-nél a 13. sorozat után "meccslabdához" jutottak. Az izgalmak a 14. körben tovább fokozódtak, mivel mindkét duó 20,9 kört lőtt, így 15-13-ra módosult az állás. Az aranyérem végül a 15. körben dőlt el, Maszlenyikov és Karimova ugyanis egyetlen tizeddel (20,6-20,5) jobbat lőtt Péniéknél, így megszerezte az aranyérmet.

Péni István és Dénes Eszter így sporttörténelmi siker részese lett, ugyanis az olimpiai műsorban a tokiói játékokon debütáló versenyszámban magyar páros korábban még nem nyert érmet világversenyen.

A 10 méteres kontinensviadalon ez a magyar csapat első felnőtt érme, korábban a juniorok három arany- és egy bronzérmet gyűjtöttek.

Eredmények:
puska vegyespáros, Európa-bajnok:
Vlagyimir Mszlenyikov, Julija Karimov (Oroszország)

2. PÉNI ISTVÁN, DÉNES ESZTER
3. Mira Maricic, Estera Herceg (Horvátország)
...8. Sidi Péter, Toma Dorina

a döntőben:
Oroszország-Magyarország 17-13