Sidi Péter: Az eredményeimben bármikor benne van a dobogó legfelső foka

Sidi Péter szerint a tokiói olimpia elhalasztásával több idő fog jutni a felkészülésre. A világ- és Európa-bajnok sportlövő az M4 Sportnak elmondta, teljesítményében bármikor benne van az aranyérem.

Sidi Péter a férfi légpuska versenyszám döntőjében a II. Európa Játékokon a minszki Lövész Központban 2019. június 24-én.
MTI/Kovács TamásA tokiói indulási joggal rendelkező sportlövő „gőzerővel” készült az idei olimpiára, a koronavírus miatt bekövetkezett halasztásnak ugyanakkor szerinte van előnye. „Tavaly június óta összesen két szabad hétvégém volt, nagyon sűrű volt a program, és valószínűleg ez a feszített tempó lett volna egészen az olimpiáig. Most annyiból könnyebb, hogy több edzést tudunk beiktatni és majd több edzőtábort is, ha megszűnik a kijárási korlátozás. Egyelőre ezt otthoni, lőtéri edzésekkel próbálom pótolni. A verseny nagyon hiányzik, de ellentétben a versenyidőszakkal sokkal több lövést tudok leadni: egy válogató versenyen 60 vagy 120 lövést tudunk leadni, egy edzésnapon pedig ennek a többszörösét.”

A 41 éves versenyző az M4 Sportnak nyilatkozva hozzátette, mivel a sportlövészet nem túl nézett sportág, nem jellemző a profizmus, nem tud megélhetést biztosítani, ezért inkább amatőr és félprofi versenyzőkről lehet beszélni, ez pedig megnehezíti a felkészülés tervezhetőségét. „Ami még nagy nehézség a sportlövészetben, hogy a lőszer és a technika miatt nagyon drága. Amíg fociban elrúgjuk a labdát, visszahozzuk, ugyanúgy lehet vele tovább játszani, addig itt egy-egy edzés több tíezer forintba kerül. Ez hátráltatja a sportlövészetet tervezhetőség és eredményesség szempontjából, mert hiányzik az az anyagi bázis, ami más sportágakban megvan.”

A hatodik olimpiájára készülő Sidi Pter elmondta, félprofi versenyzőként már nem tud annyi érmet szerezni, mint régen, viszont bármilyen versenyen képes lehet az aranyéremre.

„Nem profi versenyző vagyok, csak félprofi, így az időm száz százalékát nem a sport teszi ki. De ha közeleg az olimpia, próbálom úgy alakítani az életemet, hogy a száz százalékát tegye ki és tökéletes felkészüléssel tudjak odamenni a lőállásba az olilmpián. Annak ellenére, hogy tudom, hogy az éremsűrűség nem ugyanolyan, mint tíz évvel ezelőtt volt, az eredményeimben bármikor benne van akár a dobogó legfelső foka is, csak a legjobb pillanatban kell kihozni a legjobb eredményt” – fogalmazott Sidi, aki a februári Európa-bajonkságon a legjobb eredménnyel, saját világcsúcsától mindössze egy körrel elmaradva jutott a puskások fináléjába, megszerezve ezzel a tokiói kvótát. „Az ilyen magas eredmények nagyon ritkák, egy jó döntőt kell még ehhez hozzárakni, ha az első pár lövés jól sikerül, ott könnyedén lehet érmet szerezni.”

A teljes interjúért kattintson a lejátszóra!