Összevesztek a magyar sportlövők, nem álltak ki a világkupa-döntőben

Hiába jutottak döntőbe a sportlövők Újdelhiben zajló világkupa három fős csapatversenyében, a magyarok végül nem álltak ki, mert vitába keveredtek egymással.

Az indiaiak elleni pénteki finálé előtt, Péni István és Pekler Zalán jelezte a versenybíróknak, hogy véleményük szerint harmadik társuk, Sidi Péter fegyvere szabálytalan. A nemzetközi szövetség előírása szerint azonban a bipod – az alkatrész, a puska megtámasztására szolgál, de Sidi nehezékként alkalmazta – ragasztott használata engedélyezett.

Az ellenőr is ez alapján járt el, ám mivel a csapattagok kérése ellenére sem változtatott Sidi, az összeveszés eredményeként egyszerűen nem állt ki a magyar trió.

Péni István (balról) és Sidi Péter (fotó: MTI/Krizsán Csaba)Jair Davidovitz, az ISSF helyszíni delegáltja az ESPN tudósításában azt mondta, több évtizedes pályafutása alatt még nem találkozott olyannal, hogy így végződjön egy csapaton belüli vita. Azt is hozzáfűzte, hogy a szabálykönyv ismeretéből nem kérnek kioktatást a magyaroktól, akiknek saját gondjuk, hogy nem álltak ki a döntőre.

Az Index, amely felhívta a figyelmet, hogy Péni és Sidi között már a tavalyi országos bajnokságon előbbi óvásáig és közösségi médiás szóváltásig fajult a Sidi fegyvere miatti ellentét, megkereste a hazai szövetséget is az ügyben.

Sinka László főtitkár is példátlan esetről beszélt, amely előtt döbbenten áll, és mint jelezte, már pénteken összeül az elnökség, hogy megvitassa a lehetséges szankciókat és azokat a lépéseket, amelyek a tokiói olimpián megelőzhetik a hasonló botrány kirobbanását.

„Az eset jelentős nemzetközi visszhangot és presztízsveszteséget okozott a magyar sportlövészet számára. A Magyar Sportlövők Szövetsége a kialakult helyzetet teljes körűen ki kívánja vizsgálni annak érdekében, hogy az olimpiai játékokra való felkészülés zavartalanul folyjon tovább és versenyzőink minél eredményesebben szerepeljenek Tokióban. Az ügy kivizsgálására a szövetség elnöksége bizottságot hoz létre, amely minden érintett meghallgatása után a szükséges döntéseket meg fogja hozni” – reagált a szövetség a történtekre az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Péni szerint jó üzenet a magyar sport számára, ha a tisztességet fontosabbnak tartották a sikernél, hiszen még saját csapattársukat is megakadályozzák a vélelmezett csalásban.

Facebook-oldalán azt írta, hogy a csapatversenyben nem állt szándékában elindulni, a túlzott terhelésnek nem látta értelmét, „és ezt az álláspontot igazolja az a tény is, hogy végül mindössze két nemzet nevezett Magyarországon kívül.”

„Csapattársaim többszöri kérésére végül vállaltam az indulást bizonyos feltételek teljesülése mellett. Egy csapatban előfordulhatnak súrlódások, nálunk sajnos ez évek óta jelen van. Mivel a harmadik csapattársunk viselkedése elfogadhatatlan volt számunkra, és nem volt hajlandó a megállapodásunk szerint eljárni, Pekler Zalánnal végül visszaléptünk a döntőtől.

Sajnálom, hogy a fókusz erre a kellemetlen szituációra irányul jelenleg, miközben több csapattársam is nagyszerű eredményeket ért el, ezúton is gratulálok nekik! Bocsánatot kérek a döntőbeli ellenfelünktől, Indiától, illetve a szervezőktől az okozott kellemetlenség miatt” – fogalmazott az újpesti lövő, aki jelezte: „Továbbra is mindent bele fogok adni, hogy Magyarországot sportszerű viselkedéssel és minél jobb eredményekkel képviseljem a nemzetközi versenyeken, és törekedni fogok a mostanihoz hasonló szituációk elkerülésére. A világkupán történteket ezzel lezártnak tekintem.”