Musorujsag
Élő Eredmények
×

Péni a visszavonulást is fontolgatta a márciusi incidens után

Péni a visszavonulást is fontolgatta a márciusi incidens után

M4 Sport
A visszavonulás is megfordult a sportlövő Péni István fejében, amikor márciusban pozitív lett a doppingtesztje, ám miután világossá vált számára, hogy szabotázs történt, felszabadult versenyzéssel tudta megvédeni Európa-bajnoki címét. A tokiói olimpián elért eredményével az előzmények tükrében elégedett, a párizsi játékokra pedig úgy készül, hogy az aranyérem a cél.

Mint ismeretes, a magyar válogatott sportlövő az indiai világkupaversenyen – amelyen három olimpiai számban is ezüstérmet szerzett – adott pozitív mintát, a nemzetközi szövetség (ISSF) vizsgálata azonban megállapította, hogy szabotázs történt, más manipulálta a versenyző vitaminját. Az ISSF orvosi és antidopping bizottságának elnöke videofelvételek alapján arra jutott, hogy Péni szállodai szobájába csapattársa, Sidi Péter ment be és tartózkodott ott 45 percig. Az ISSF kijelentette, hogy „a laboratóriumi vizsgálatok egyértelműen kimutatták az oda egyáltalán nem illő Furosemid jelenlétét a bevizsgált, Péni István által használt D-vitamin kapszulákban”. A bontatlan dobozokkal végzett laboratórium vizsgálatok pedig igazolták, hogy az említett D-vitamin normális esetben Furasemidet nem tartalmaz.

Péni István az M4 Sport szerda reggeli Sporthíradójában elmondta, a márciusi incidens után olyan forgatókönyv is volt, hogy 24 évesen visszavonul. „Amikor megkaptam az értesítést, és még nem tudtuk, hogy hogyan történt, csak azt, hogy én ezt nem követtem el, akkor volt bennem ilyen érzés. Úgy voltam vele, hogy ha ez velem megtörténhet, aki külön figyel arra, ne történhessen ilyen, ne kövessenek el ellene szabotázst, akkor mi értelme van egy esetleges eltiltás után visszatérni. Ha nem követtem el ezt, akkor minek tegyek bele még két évet, ha az eltiltás után ez újra megtörténhet” – fogalmazott.

A pozitív doppingeredmény után két hónapig nem edzett, és bár az Európa-bajnokságon felszabadultan versenyezve megvédte címét, az olimpiai szereplését szerinte biztosan befolyásolta a kihagyás. „Az Eb közvetlenül a felmentésem után volt, ez adott egy olyan lelki pluszt, ami kicsit megkülönböztette ezt a versenyt egy szokásos Európa-bajnokságtól. Nem is tudtam rá készülni, ettől a teher is más volt, valamint bennem volt az az érzés, hogy végre lőhetek.”

Péni István (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A két hónapos kihagyás leginkább mentálisan és sportszakmailag viselte meg, mivel az erőnléti edzéseket nem hagyta abba. „Sőt, azzal kapcsolódtam ki, de lőállásba nem voltam képes beállni.”

Péni a tokiói olimpián légpuskában ötödik, szabadpuskában tizedik, míg Mészáros Eszterrel párban hetedik lett. Az előzmények tükrében úgy véli, elégedett lehet a tokiói szereplésével, hiszen az Európa-bajnokság eufóriája után az olimpiára újra fel kellett készülnie, de csak másfél hónappal előtte kezdett el újra teljes értékű edzésmunkát végezni. „Ráadásul a felkészítő versenyek is elmaradtak, pedig nekem ott kellett volna versenyeznem, hogy ne az olimpián térjek vissza. A légpuskás eredménnyel elégedett vagyok, de azt gondoltam, hogy ezzel legalább egy érmet el tudok hozni. Az 50 méteren a tizedik hely biztos máshogy alakult volna, ha nem történik ez az egész, biztos vagyok abban, hogy ott lettem volna a döntőben, és jó eséllyel elhozhattam volna egy bronzérmet.”

A 2024-es olimpián kimondott célja az aranyérem megszerzése, szerinte a hároméves felkészülési idő éppen elegendő. „Ha jó versenyem lesz Párizsban, akkor döntős vagyok. Ha nagyon jó, akkor pontszerző vagyok, ha kiváló, akkor érmet szerzek és abban benne van az arany is” – fogalmazott.

Borítókép: Péni István (MTI/Czeglédi Zsolt)

További tartalmak