Musorujsag
Élő Eredmények

Péni István ismét nagyszerűen lőtt a vb-válogatón

Péni István ismét nagyszerűen lőtt a vb-válogatón

MTI
A háromszoros Európa-bajnok Péni István világbajnoki helyét ugyan gyakorlatilag már a múlt heti első versenyen bebiztosította, ám ezen a hétvégén a sportlövők második, egyben utolsó válogatóversenyén is mindkét olimpiai számában remekelt.

A legjobb magyar sportlövőknek az előző héthez hasonlóan most is minden számban két-két versenyt rendeztek a Fehér úti Nemzeti Lőtéren.

Péni István az első légpuskás (631,9 kör) és az első 50 méteres összetett verseny (590 kör) alapját is nemzetközi szintű teljesítménnyel nyerte meg, mögötte pedig a legutóbbi két világkupán 10 méteren aranyérmes Pekler Zalán lett a második mindkét esetben. A két versenyszám második felvonásain az UTE klasszisa már nem is állt lőállásba.

A női pisztolyosoknál Pénihez hasonlóan szerepelt Major Veronika, a keszthelyiek lövője a múlt heti remeklése után ezúttal is fölényesen nyerte a 10 méteres légpisztolyos (575 kör) és a 25 méteres sportpisztolyos szám (585 kör) alapversenyét és döntőit. A második alapversenyt 10 méteren Fábián Sára (572 kör) nyerte Sike Renáta (571 kör) előtt, míg 25 méteren Csonka Zsófia (578 kör), Sike Renáta (573 kör) volt a sorrend. Érdekesség, hogy az első sportpisztolyos viadalon mindketten jobbat lőttek, a tavalyi Európa-bajnokságon bronzérmes Sike 580 körrel lett második, a szám 2015-ös Eb-győztese, Csonka pedig 579-cel harmadik.

A férfi légpisztolyosoknál Tátrai Miklós az első versenyen az első helyen zárta a 60 lövést (569 kör), a másodikat pedig a másodikon, noha négy körrel jobbat lőtt (573 kör), mint egy nappal korábban, ám akkor Szemán Dávid megelőzte (574 kör).

A női puskásoknál 10 méteren ezúttal Bajos Gitta volt a legjobb mindkét nap, szinte ugyanolyan eredménnyel (629,5 kör, 629,7 kör), összetettben pedig előbb Toma Dorina nyert 586 körrel Bajos (584) előtt, majd Mészáros Eszter lett az első (583) Tomát megelőzve (583) több belső tízessel.

A két, egyaránt péntektől vasárnapig tartó, háromnapos viadalon minden számban két-két megméretést rendeztek, így összességében versenyszámonként négy viadalra került sor. A végelszámolásnál a két-két legjobb eredmény számít, amennyiben köregyenlőség áll fenn, akkor a harmadik legjobb eredményt veszik figyelembe, végső esetben pedig az összevont döntők eredményeit. A vb-n számonként hárman indulhatnak, amennyiben nemzetközi szinten megfelelő eredményekkel rendelkeznek.

A világbajnokságot augusztusban Bakuban rendezik, minden olimpiai számban négy-négy kvóta talál gazdára.

Borítókép: Tokió, 2021. július 27. A Mészáros Eszter (b), Péni István (j) kettős a légpuskások vegyescsapatának középdöntőjében, a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a tokiói Aszaka Lőtéren 2021. július 27-én. A hetedik helyen végzett a Mészáros Eszter, Péni István kettős. MTI/Kovács Tamás

További tartalmak