Musorujsag
Élő Eredmények

Az érettségi fontosabb – visszalépés miatt változott a sportlövő-válogatott kerete az Európa Játékokra

Az érettségi fontosabb – visszalépés miatt változott a sportlövő-válogatott kerete az Európa Játékokra

MTI
Létszámában nem, összetételében viszont változott a június 21-én kezdődő lengyelországi Európa Játékokon szereplő magyar sportlövő-válogatott, miután Jákó Miriam visszalépett, Tátrai Miklós viszont bekerült a csapatba.

Herczegh Szabolcs szövetségi kapitány hétfőn az MTI-nek elmondta, hogy a 19 éves Jákó érettségije miatt mondta le az EJ-szereplést, így női pisztolyban Major Veronika, Csonka Zsófia és Sike Renáta képviseli majd a magyar színeket.

Jákó kiválásával párhuzamosan a tavalyi légfegyveres Európa-bajnokságon bronzérmes Tátrai Miklós viszont kvótát kapott a multisport eseményre, melyen minden olimpiai számban egy-egy párizsi kvóta talál majd gazdára.

A szakvezető a személyi változások mellett arról is beszélt, hogy egyelőre komoly bizonytalanságban van a magyar szövetség a tekintetben, hogy a versenyzők hány számban indulhatnak a wroclawi versenyen. Az eredeti kiírás szerint a kvótát szerzett lövők keresztbe versenyezhetnének más számban is, ám ez jelenleg nem biztos, mivel csak abban lehetett nevezni, amelyben a kvalifikációt megszerezték. Herczegh Szabolcs tájékoztatása szerint a további indulási lehetőségekről majd később születik döntés, de határidőt erre nem adtak az illetékesek.

Kapcsolódó tartalom

Jelenleg például még kérdéses, hogy az egyaránt 50 méteren, összetettben kvótát nyerő Péni István és Pekler Zalán légpuskában lőállásba léphet-e, bár a kapitány szerint az ő esetükben nagyon valószínű, mivel a 10 méteres rangsorban is előkelő helyen állnak. Ugyanígy a sportpisztolyban kvótás Major Veronika légpisztolyos versenyzése sem vehető még biztosra.

Herczegh Szabolcs a vasárnap zárult világbajnoki válogatókról is beszélt. Szavai szerint a két hétvégén rendezett duplaversenyen több kimagasló eredmény is született, egyúttal megfelelő képet kapott arról, hogy ki volt az, aki kiegyensúlyozottan lőtt, és ki volt az, aki egy-egy versenyre tudta „felszívni” magát.

Azt is megjegyezte, hogy mivel a hagyományoktól eltérően idén külön rendezik a junior és a felnőtt vb-t, a fiatalabbak közül a legjobbaknak lehetőségük volt a felnőtt csapatba is bekerülni. A kapitány külön kiemelte a BHSE fiatal pisztolyosát, Rédecsi Mátét, aki gyorstüzelő pisztolyban és légpisztolyban is kiemelkedően szerepelt. Előbbiben junior országos csúcsot lőtt 574 körrel, míg légpisztolyban másfél hete 579, az előző hétvégén pedig 580 kör volt a legjobbja.

Hozzátette, a válogató rangsora egyértelműnek tűnik, a világbajnoki csapat pedig jövő szerdán lesz hivatalos, miután dönt róla a magyar szövetség elnöksége.

A magyar indulók és biztos versenyszámaik (a szövetség tájékoztatása szerint):
férfiak:
puska: Pekler Zalán (összetett), Péni István (összetett), Hammerl Soma (csapat)
pisztoly: Tátrai Miklós (légpisztoly), Bartók Csaba (gyorstüzelőpisztoly)

nők:
puska: Bajos Gitta (légpuska csapat), Dénes Eszter (légpuska egyéni, csapat), Lovász Dorina (összetett csapat), Mészáros Eszter (légpuska egyéni, csapat)
pisztoly: Csonka Zsófia (légpisztoly), Major Veronika (sportpisztoly), Sike Renáta (sportpisztoly)
trap: Tömör-Tones Petra
skeet: Pongrátz Bianka

A Krakkó központtal, Kis-Lengyelország régióban sorra kerülő Európa Játékokon 29 sportágban zajlanak majd versenyek, 12-ben pedig egyben Európa-bajnokságra kerül sor június 21. és július 2. között.

Borítókép: MTI Fotó: Illyés Tibor – a kép illusztráció

További tartalmak