Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Aranyérmes a női pisztolyos csapat a győri Eb-n, Jákó Miriam egy hellyel maradt le az olimpiai kvótáról

Aranyérmes a női pisztolyos csapat a győri Eb-n, Jákó Miriam egy hellyel maradt le az olimpiai kvótáról

MTI
Jákó Miriam az olimpiai kvótáról egy hellyel lemaradva ötödikként végzett az egyéni szám döntőjében, míg a Jákó, Fábián Sára Ráhel, Major Veronika összetételű magyar trió aranyérmet nyert a női pisztolyosok hagyományos csapatversenyében a Győrben zajló légfegyveres Európa-bajnokság csütörtöki versenynapján.

A kontinensviadal első kvótaversenye, a női pisztolyosok küzdelme 11.15-kor kezdődött meg az Audi Arénában, ahol 64-en léptek lőállásba. Köztük öt magyar, Jákón, Fábiánon és Majoron kívül még Sike Renáta és Komáromi Krisztina Panna. Utóbbiak csak ranglistapontokért lőttek, azaz fináléba nem juthattak.

A 75 perces, 60 lövéses alapverseny a magyarok többségének kifejezetten nehezen indult, a tavalyi világbajnokságon negyedik, és ezzel olimpiai kvótát szerző Fábián, illetve Major is sok hibát vétett, ezért mindketten több alkalommal is kiültek pihenni és átgondolni a folytatást. A még junior korú Jákó Miriam szintén nem indított tökéletesen, de viszonylag jó ritmusban lőtt és a 95 körös első tíz lövése után a folytatásban egyre pontosabbá vált.

Jákó 97 és 98 körös sorozatokkal ért „féltávhoz” (290 kör), s ekkor már az eredményjelzőn folyamatosan az első-második helyen állt a neve. Major 283 körrel a középmezőnyben volt és elúszni látszott a döntője, Fábián 278 körével pedig gyakorlatilag már ekkorra elveszítette a fináléba jutás esélyét.

Az már a lövőidő felénél látható volt, hogy a mezőny nagy része nem lő kiemelkedően és ez a folytatásban sem változott, így Jákó Miriam apróbb megingásai ellenére is végig a rangsor elején állt. A zsombói pisztolyos a záró három sorozatban egyaránt 95 kört lőtt, 575 körös összeteljesítményénél pedig egyedül az osztrák Sylvia Steiner (577 kör) tudott jobbat.

A magyar csapat másik két tagja a folytatásra egyaránt feljavult, Fábiánnak ez végül 563 körre és a 36. helyre volt elég, Major viszont – különösen az utolsó két sorozatban remekelve (98, 97 kör) – még a fináléhoz is nagyon közel került, 571 körével egyetlen körrel szorult ki a legjobb nyolc közül és végül a tizedik helyen végzett.

A tavalyi világbajnokságon ezüstérmes magyar trió 1709 körrel fejezte be a viadalt és a második ukránokat összességében nagy, hatkörös előnnyel megelőzve szerezte meg az aranyérmet. A harmadik helyen a lengyel hármas végzett.

„A világbajnokságon tavaly csak a kínaiak előztek meg minket, úgyhogy az volt a realitás, hogy győzzenek a lányok” – mondta a csapat diadaláról Pál-Plichta Györgyi pisztolyos szakágvezető. – „Az egész magyar csapatból Jákó Miriam az egyetlen, aki juniorként tudott bekerülni a felnőttek közé és most az alapversenyben a tudásának megfelelően, gyönyörűen koncentrálva lőtt. Neki nagyon örülök.”

A szakember Major Veronika teljesítményével kapcsolatban az alapverseny elejét sajnálta, megemlítve, hogy akkor még nem volt elég koncentrált. Fábián Sára produkcióját viszont nem élte meg rosszul, mert – mint mondta – ő már kvótás és az olimpiára készülhet, így nem az évnek ezen szakaszában kell kiemelkedően lőnie, ahogy a mezőnyben a már kvótával rendelkezők nagy része sem lőtt igazán jól.

A raglistapontokért indulók közül Komáromi Krisztina Panna 566 körrel a 24. lett, míg Sike Renáta 562-vel a 41.

A 15.15-kor kezdődő döntőmezőnyében a még junior korú Jákó mellett még négy másik pisztolyos számára nem csupán az érem, hanem a párizsi kvóta is a tétje volt a finálénak, melyben két ötös sorozattal kezdtek a versenyzők.

Jákó a nyitószériájában két tízest lőtt, de a negyedik lövése csak 8,4-re sikerült és 47,3 körrel zárt, amivel a hatodik helyen állt. A következő sorozatban 8,7 körrel kezdett, majd javított és erős kilenceseket lőtt, de ismét 47,3 kört ért el (94,6 kör), ezzel visszacsúszott a hetedik pozícióba.

Tíz lövés után következett a kieséses szakasza a versenynek. Innentől minden második lövés után búcsúzott az utolsó helyen álló. Az olimpiai helyekért küzdők különversenyében ekkor már nagy fölénnyel a moldovai és a török pisztolyos állt a legjobb helyen, Jákót Dulce 3,6, Yilmaz pedig 4,5 körrel előzte meg.

A kieséses részben Jákó jól bírta a nyomást, 9,9 és 9,7 körrel folytatta (114,2 kör) a döntőt és az ötödik helyre lépett előre, majd az újabb dupla részen 10,3 és 9,4 kört produkált. Ekkor a hatodik volt, négy tizedre elmaradva az ötödik francia Annabelle Piochtól, akit mindenképpen meg kellett előznie, ha folytatni akarta a versenyt. Ugyanakkor a kvótás versenyfutásban nem tudott igazán közel kerülni riválisaihoz, a moldovai pisztolyos ekkor már vezetett és a török is három körre volt tőle.

Jákó a harmadik duplát 9,7 és 10,0 körös lövésekkel tudta le (153,6 kör), a franciát ezzel egy tizeddel megelőzte, az első négy viszont komoly előnnyel állt előtte, így az újabb két lövés jelentette számára a verseny végét. A Céltudat SE lövője 173,1 körrel az ötödik helyen fejezte be karrierje első fináléját felnőtt világversenyen.

„Meg lehetek elégedve a versenyben nyújtott teljesítményemmel, az volt az alapcél, hogy komfortosan álljak a lőállásomba. A pihenést jól időzítettem, így jól tudtam befejezni a versenyt, így tudtam a döntőbe kerülni. Kicsit elfáradtam és izgultam a fináléban, de nagyon jó tapasztalat volt, ez volt a célom, hogy Eb-döntős legyek, ez egy nagy lépés juniorként. Nem is lettem benne utolsó, de lőhettem volna sokkal jobban” – fogalmazott az M4 Sportnak Jákó Miriam.

A férfi pisztolyosok versenyében messze voltak a finálétól a hazai versenyzők, akik közül legjobb magyarként Trájer Szabolcs a 43. helyen végzett.

Amíg a nőknél a csapat aranyérmében és Jákó Miriam fináléba jutásában előzetesen is lehetett bízni, addig hasonló sikerekre a férfiaknál nem számíthatott a magyar szakvezetés. Ugyanakkor a bravúr sem volt elképzelhetetlen, elsősorban Tátrai-Fejes Miklóstól, aki két éve a hamari Eb-n bronzérmet nyert, 2016-ban pedig Győrben ötödik helyen végzett és olimpiai kvótát is szerzett.

A Zalaegerszegen élő sportlövő a versenyt álomszerűen kezdte, első tíz lövéséből kilenc tízes lett, a következőben viszont két nyolcasa is volt és a folytatásban rendre nagyokat hibázott. Tátrai-Fejes végül 569 körrel zárt, és a legjobb magyar sem ő lett, hanem a 22 éves Trájer Szabolcs, aki szintén 569-cel fejezte be az alapversenyt és több belső tízesével előzte meg honfitársát. Trájer – aki a második tízes sorozatában csupán 89 kört ért el – a 43., Tátrai-Fejes pedig a 45. lett. A fináléhoz 579 körre volt szükség.

A csapat harmadik tagja, Polgár János 566 körrel a 60. helyen végzett, a magyar trió pedig 1704 körrel a 14. pozíciót szerezte meg. Az aranyérmet 1737 körrel a német csapat érdemelte ki. A csak ranglistapontokért induló Nagy László 567 körrel az 59., Szemán Dávid pedig 563-mal a 69. lett.

Borítókép: Sike Renáta, Major Veronika és Jákó Miriam (Fotó: MTI/EPA-PAP/Sebastian Borowski)

További tartalmak