Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Szenzációs fordítással Európa-bajnok Győrben a női pisztolyos csapat

Szenzációs fordítással Európa-bajnok Győrben a női pisztolyos csapat

MTI
Aranyérmet nyert a Fábián Sára Ráhel, Jákó Miriam, Major Veronika összeállítású magyar trió a női pisztolyosok szombati csapatversenyében a győri légfegyveres Európa-bajnokságon.

A hazai hármas egyértelmű esélyesként kezdte meg a napot, azok után, hogy a tavalyi világbajnokságon második lett a kínaiak mögött, csütörtökön pedig a hagyományos – az egyéni alapversenyen elért eredmények alapján számított – csapatversenyben diadalmaskodott a győri 10 méteres kontinensviadalon.

A nem hagyományos csapatverseny a pisztolyosoknál éppen úgy zajlott, mint korábban a férfi puskásoknál. Azaz négy szakaszból állt, kezdve a rangsoroló résszel. Ebben összesen kilenc trió lépett lőállásba és minden pisztolyosnak 20 lövést kellett leadnia.

A magyaroknál mindenki jól lőtt, Major Veronika pedig kiemelkedően (196 kör), így 577 körrel végeztek és óriási, nyolckörös előnnyel zártak az élen.

A negyeddöntőben a legjobb nyolc csapat volt érdekelt és Majorék kicsit visszafogottabban lőttek, mint korábban, de az 567 kör is elég volt számukra a kényelmes elődöntőbe jutáshoz.

A négy között már az volt a tét, hogy az újabb 20-20 lövés után melyik együttesek csaphatnak össze az arany- és melyek a bronzéremért. A negyeddöntőben ukrán, magyar volt az első kettő sorrendje és ez az elődöntőben sem változott. Fábiánék, illetve az olimpiai és többszörös világ- és Európa-bajnok Olena Koszteviccsel felálló ukránok egyaránt 572 kört lőttek és ezzel készülhettek az aranycsatára.

Az éremmeccs már pontokért ment, minden sorozat után a jobbik trió két pontot kapott, döntetlen esetén pedig egy-egy pont járt a feleknek.

A döntő aztán rémálomszerűen kezdődött Fábián Sáráéknak, akik nem lőttek rosszul, mégis sorra veszítették el a sorozatokat és az ukrán csapat 10-0-ra ellépett. Szinte kilátástalannak tűnt ekkor a hazaiak helyzete, a folytatásban azonban mindhárman javítottak és többnyire tízeseket lőttek, így lépésről lépésre dolgozták le hátrányukat, majd 10-10-nél egyenlítettek. A magyar nézők komoly hangulatot varázsoltak a döntős pályára, az izgalmak pedig tovább fokozódtak amikor a 11. sorozatban döntetlenre végeztek a felek.

A 11-11-es részeredmény után újabb fordulat következett, Kosztevicsék feljavultak és 15-11-re elhúztak, ezzel pedig egyetlen pontra kerültek a diadaltól.

Major Veronikáék azonban nem adták fel, remek lövésekkel megnyerték a következő két sorozatot, majd a mindent eldöntő körben is erősebbet lőttek az ukránoknál, amivel második aranyérmüket is megnyerték a győri Európa-bajnokságon.

Ez volt a magyar felnőtt csapat ötödik érme az Európa-bajnokságon. Szombaton korábban harmadik lett a Hammerl Soma, Pekler Zalán, Péni István összeállítású puskás csapat, előtte pénteken Péni egyéniben, a Bajos Gitta, Dénes Eszter, Mészáros Eszter puskás trió pedig a hagyományos csapatversenyben lett második, csütörtökön pedig a női pisztolyosok nyertek a hagyományos csapatversenyben.

Major Veronika a verseny után úgy nyilatkozott, már reggel úgy ébredt, hogy győzni fognak. „Bebizonyítottuk azt, hogy mi vagyunk a kontinens legjobb női pisztolyos csapata 10 méteren. Az aranymérkőzésen 0-10 után összeszedtük magunkat, és nagyon koncentráltunk, hogy meg tudjuk fordítani az ukránok elleni mérkőzést. A közönség is nagyon sokat segített. Az egyéni versenyszám után volt bennem felelősség is a többiek iránt, szerettem volna húzni a csapat szekerét” – mondta a keszthelyiek klasszisa.

Az egyéni versenyben csütörtökön ötödik Jákó Miriam úgy érezte, Győrik Csaba edző időkérése lendítette át őket a holtponton. „Nagyon sokat segített az, hogy Győrik Csaba edző 0-6 után időt kért az aranymérkőzésen, bejött hozzánk és pár biztató szóval igyekezett hitet adni nekünk. Nem volt egyszerű 0-10 után fordítani, de mindhárman stabilak voltunk mentálisan. Ez a jövőre nézve is nagyon biztató, hogy képesek vagyunk szinte lehetetlennek tűnő helyzetből is nyerni. A végére egy izgalmas show-t csináltunk magunknak és a közönségnek is ” – jegyezte meg a 20 éves pisztolyos.
A tavalyi világbajnokságban egyéniben negyedik és olimpiai kvótás Fábián Sára Ráhel szerint a hit volt a legfontosabb a finálé során. „Nagyon örülök, hogy duplán bebizonyítottuk azt, amit már tudtunk, hogy mi vagyunk Európa legjobb pisztolyos csapata. Az aranyérem kulcsa a hit volt, hogy a végletekig bíztunk egymásban. Már az alapverseny során is érződött, hogy hiszünk magunkban. Az aranymérkőzésen volt egy kis megingás, de tudtuk, hogy még innen is képesek vagyunk fordítani. A közönség nekem óriási motivációt jelentett. Az, hogy ennyien itt voltak, ilyen mértékű szurkolást kaptunk egy-egy pont után. Mindig jólesik a versenyzőknek, ha támogatják őket” – mondta a 22 éves sportoló.

Borítókép: Győr, 2024. március 2. Fábián Sára Ráhel, Jákó Miriam és Major Veronika (b-j), a magyar csapat tagjai a női légpisztoly csapatversenyének selejtezőjében az olimpiai kvalifikációs légfegyveres Európa-bajnokságon Győrben, az Audi Arénában 2024. március 2-án. MTI/Krizsán Csaba

További tartalmak