A 2024-es párizsi olimpián is lesz súlyemelés

Másfél évi kemény munkával sikerült elérni, hogy hosszabb távon is biztosítva legyen a sportág olimpiai jövője.

Nagy Péter a Rio de Janeiró-i olimpia férfi súlyemelőverseny +105 kilogrammos kategória B csoportjában a Riocentro központ 2-es pavilonjában 2016. augusztus 16-án. Nagy Péter a második lett a B csoportban, végső helyezését az A csoport vetélkedésének végeredménye határozza meg.   MTI Fotó: Illyés Tibor Nagy Péter a Rio de Janeiró-i olimpia férfi súlyemelőverseny +105 kilogrammos versenyén.
MTI Fotó: Illyés TiborTokió után szinte biztosan a 2024-es párizsi olimpia műsorán is szerepel majd a súlyemelés a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnökségének keddi döntése nyomán. Aján Tamás, a sportág nemzetközi szövetségének (IWF) elnöke örömmel fogadta a hírt. "Zöld jelzést kaptunk, végre, bő másfél évi kemény munkával elértük, hogy hosszabb távon is biztosítva van sportágunk olimpiai jövője" - jelentette ki az IWF magyar elnöke az MTI megkeresésére.

"Március 26-án a NOB elnöksége úgy határozott, hogy a 2024-es párizsi programmal kapcsolatos ideiglenes státusunkat megszünteti. A főigazgatótól kapott levél szerint a NOB elismerte az IWF dopping elleni fellépését, s méltányolta a tiszta súlyemelésért meghirdetett, a korábbiaknál is keményebb antidopping-programunkat, az általunk életbe léptetett intézkedéseket, amelyek példaként állíthatók valamennyi sportág elé" - mondta.

Aján Tamás felidézte, hogy 2017. június 9-én Thomas Bach NOB-elnök tájékoztatta arról: a 2008-as pekingi és a 2012-es londoni olimpiák doppingmintáinak a legújabb laboratóriumi módszerekkel elvégzett újraelemzése sok súlyemelőnél pozitív eredményt hozott.

"Thomas Bach közölte, hogy a NOB a helyzetet nem tudja elfogadni, és bár a 2020-as tokiói olimpián ott van, a párizsin való részvétele megkérdőjeleződött a súlyemelésnek. A NOB-elnök kilátásba helyezte: ha nem teszünk rendet, leveszik a műsorról a sportágunkat amellett, hogy a súlyemelés olimpiai kvótáit csökkentették, s 15 helyett 14 súlycsoport lesz Tokióban. Hosszú idő telt el addig, amíg a NOB elnöksége tegnapi határozatával végül elismerte az eredményeinket" - fogalmazott Aján Tamás. Az IWF elnöke kitért arra, hogy át kellett alakítani tevékenységüket, s intézkedéseket hozni a doppingellenes program még hatékonyabbá tétele érdekében.

"Rövid időn belül két bizottságot hoztam létre döntően nem súlyemelő szakemberek bevonásával. Az egyiket Richard Young amerikai jogászprofesszor vezette, aki a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) jogi hátterét alakította ki, a két bizottság munkáját pedig Ádámfi Attila, az IWF főigazgatója fogta össze, s tartotta a kapcsolatot minden érintettel, így a NOB által nemrég megalakított ITA-val, a Nemzetközi Tesztelő Ügynökséggel is, amellyel rövidesen aláírjuk a megállapodást az együttműködésről" - tette hozzá.

Aján Tamás hangsúlyozta: "a NOB oly mértékben állt a sportágunk mellé, ami nagyban segített a minden korábbinál szigorúbb program végrehajtásában, hogy a sportági tisztulást meg tudjuk teremteni. Egyúttal komoly figyelmeztetést küldve azon országok számára, ahol felsőbb szintről jött a támogatás, hogy a doppingot használják".

Az IWF vezetője leszögezte: "a NOB mostani döntésével egyértelműen kifejezésre juttatta, hogy a párizsi olimpián ott vagyunk és ez hosszabb távra is érvényes. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság elismerését fejezte ki a szoros együttműködésért, amiért sportágunk vezetése sokat tett, de szeretném kiemelni a két bizottság valamennyi tagjának a hozzájárulását, miként sokat segített az óriási munkát végző titkárságom is".

"Nekem, nekünk hatalmas presztízskérdés volt, hogy benn maradjunk az olimpiai programban, ugyanakkor hangsúlyozom: ezzel nem ért véget a munka. Tovább kell folytatnunk, mert a NOB ezután is figyeli, hogy mit teszünk a jövőben sportágunk tisztasága, valamint a tisztán versenyző súlyemelők érdekében". A NOB döntése néhány napon belül válhat hivatalossá.