Musorujsag
Élő Eredmények

Az edzőt teszi felelőssé Magát távolmaradásáért a szövetségi kapitány

mti
Jobb lett volna, ha Magát Krisztina ki tud velünk utazni Thaiföldre, bármi okból maradt is otthon - nyilatkozta az MTI-nek Gyurkovics Ferenc, a magyar súlyemelő-válogatott szövetségi kapitánya a világbajnokság színhelyéről, Pattayából.
Magát Krisztina a női 90 kilogrammos súlycsoport szakításának döntőjében a bukaresti súlyemelő Európa-bajnokságon, a Bukaresttől 40 kilométerre, északra levő Izvorani településen 2018. április 1-jén. (MTI/EPA/ Robert Ghement)

A szakvezető hozzáfűzte, hogy a Testvériség SE sportolója egyénileg készült, ezért a távolmaradásért az őt felkészítő edzőé a felelősség.

Gyurkovics azután beszélt erről, hogy a csapat Magát nélkül kelt útra a vb-re, anélkül, hogy a versenyző a hiányzásának okáról értesítette volna a kapitányt. A Magyar Antidopping Csoport kérte, hogy Magát ne utazzon el a thaiföldi súlyemelő-világbajnokságra.

„Ha jól emlékszem, csütörtökön kaptuk meg a levelet, de szerdán felhívott Tiszeker Ágnes, és kérte, hogy Magát Krisztina ne utazzon el a világbajnokságra, függesszük fel a versenyzési jogát” – mondta Dobos Imre elnök a Nemzeti Sportnak arra a felvetésre, hogy a szövetség kapott-e tájékoztatást egy esetleges doppingvétséget illetően a MACS részéről.

Az elnök kitért rá: Tiszeker Ágnes, a MACS ügyvezető igazgatója azt mondta neki, nincs megalapozott doppingvétség, majd Dobos Imre hozzátette, „a biológiai útlevél adatai kapcsán vetődtek fel kérdések”.

A magyar csapat szombaton érkezett meg Pattayába, a világbajnokság helyszínére Magát Krisztina nélkül. Dobos a sportnapilapnak azt mondta, a szövetségi kapitány nem tudott a távolmaradás okáról, „ő Pattayában szembesült a tényekkel”.

„Nem beszéltem még Krisztával, én most azzal foglalkozom, hogy az itt lévő súlyemelőink a lehető legjobban versenyezzenek, teljesen rájuk koncentrálok. Amúgy a csapatban alapvetően jó hangulat uralkodik, a cél az, hogy ez maradjon is így” – mondta Gyurkovics Ferenc.

Boros Viktória egyéni csúcsokat ért el első felnőtt világbajnokságán

A pályafutása első felnőtt világbajnokságán szereplő Boros Viktória mindkét fogásnemben, így összetettben is megjavította egyéni legjobbját a 87 kilogrammos kategória C csoportjának kedd esti versenyén.

A Haladás VSE tehetsége, aki a hét főből álló csoport egyetlen húsz év alatti indulója volt, szakításban 82 kilón remekül kezdett. Ugyanígy folytatta 86-on, majd a már egyéni rekordot jelentő 89 kilogrammal is magabiztosan bánt el.

Lökésben 102 kg volt a kezdősúlya, ami nem okozott neki gondot. Másodikra 106 kiló következett, harmadikra pedig 110, kifogástalan kivitelezésben.

„Az volt a célom, hogy életem első felnőtt világbajnokságán megjavítsam eddigi legjobbjaimat, a 88 kilót szakításban, és a 109-et lökésben, továbbá, hogy hat jó gyakorlatot mutassak be” – mondta elégedetten a 18 éves súlyemelő, miután teljes mértékben teljesítette vállalt feladatát.

A C csoportban két vetélytársát tudta megelőzni, végső helyezésére a 87 kg A csoportjának csütörtöki versenye után derül fény. A magyar csapatból másodikként Szuromi Tímea szerepel, ő a 81 kilósok B csoportjának tagjaként szerdán lép a dobogóra.

További tartalmak