×

Tiszeker: Bizonyítékokkal tudjuk az ARD filmjét cáfolni

A MACS elnöke szerint nincs olyan adat, nincs olyan vád, ami alapján azt lehetne mondani, a magyar doppingellenőröket vesztegették meg.

 

Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője. MTI Fotó: Koszticsák SzilárdAz ARD német közszolgálati televíziós csatorna dokumentumfilmjében Aján Tamás, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség elnöke mellett súlyos vádakkal illette és rossz színben tüntette fel a Magyar Antidopping Csoport (MACS) doppingellenőrei által végzett tevékenységet is. A magyar szervezet már hétfőn közleményben visszautasított minden vádat, most azonban konkrétumokkal is előállt.

"Ha lenne olyan kollégám, akiről azt feltételezném, hogy hibázott, vagy súlyos szabályszegést követett el, akkor ez nem maradna következmény nélkül és megválnánk ettől a kollégától. a problémát az okozza ebben a dokumentumfilmben, hogy nincsenek benne bizonyítékok, de még vádak sem. A vádak úgy állnak össze, hogy a moldáv sportorvos kolléga beszél arról, vannak megvesztegethető dopping ellenőrök, majd egy vágás után azt mondja, a magyarok járnak hozzánk ellenőrizni. Magyarán azt sugallja, hogy a MACS ellenőrei a megvesztegethető doppingellenőrök" - mondta a kisfilmmel kapcsolatban Dr. Tiszeker Ágnes, a MACS ügyvezető igazgatója a Kossuth rádiónak.

Véleménye szerint nincs kimondva, hogy kit vádolnak, melyik doppingellenőrzés során történt a szabálytalanság. Nincs olyan adat, ami alapján vissza tudná keresni, meg tudná állapítani, kit illet a vád.

"Ahogy nem minden sportoló doppingolt, úgy ezt a vádat sem lehet minden ellenőrre ráhúzni. Jogilag nehéz mit kezdeni a dologgal, mert a nyilatkozó orvos nem mondja ki, hogy a MACS a bűnös, a film mégis ezt sugallja, miközben az ARD sem mondja ezt így ki nyíltan - mondta az igazgató asszony.

A legnagyobb problémát az okozza, hogy azokról az ellenőrzésekről, amikről beszélnek a 2015-ös világbajnokság előtt, azokban a MACS nem vett részt. Az ARD-vel felvették a kapcsolatot, hogy tegyék meg ténylegesen a feljelentést ha bizonyítékok állnak a rendelkezésükre, de eddig még nem reagáltak erre.

"A filmben olyan kijelentések vannak, amiket én bizonyítékokkal tudok cáfolni. Munkaszerződésekkel, repülőjegyekkel, fizetési csekkekkel tudjuk bizonyítani, mikor, hol dolgoztak a magyar doppingellenőrök a houstoni világbajnokságon. Pedig ez az egyik vád, hogy a vb-n 24 pozitív minta született, mert csak az amerikaiak dolgoztak és szerencsére nem voltak ott a magyarok" - mondta Tiszeker, aki elárulta, bármikor állnak a WADA által felállított vizsgáló bizottság vizsgálatai elé, de eddig nem keresték őket.