Musorujsag
Élő Eredmények

Tiszteletbeli nagyköveti címe miatt támadják Aján Tamást

m4sport.hu
A német ARD televízió januári dokumentumfilmjében pénzügyi visszaéléssel és irányított doppingolással megvádolt, ennek hatására a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség elnöki posztjáról 20 év után visszalépő Aján Tamás a IWF tiszteletbeli nagykövete maradhat, de ez több elnökségi tagot is felháborított, közölte pénteki cikkében saját forrásaira hivatkozva az ARD.
Aján Tamás (MTI/EPA/Igor Kovalenko)

Az ARD értesülése szerint a nagyköveti poszt volt a visszalépés egyik feltétele, és Aján ügyvédje erről kizárólag az IWF két legfontosabb vezetőjével, amerikai Ursula Papandreával, az IWF megbízott elnökével és az iraki Mohammed Dzsalúd főtitkárral egyeztetett.

A cikk nehezményezi, hogy a magyar sportdiplomata annak ellenére kapta meg a posztot, hogy vizsgálat folyik ellene és nem tisztázta magát az ellene felhozott súlyos vádak alól.

Az ADR korrupcióról és szervezett doppingolásról szóló vádjait visszautasító Aján a visszalépést követően a Kossuth Rádiónak nyilatkozva azt mondta, emelt fővel távozik, a vizsgálatokat ő kezdeményezte, illetve a visszalépési tárgyalások alatt két feltétele volt.

• Az egyik, a szövetség apparátusa az év végéig maradhasson és dolgozhasson tovább, az ARD szerint ezt visszautasították.

• A másik a sportág tiszteletbeli nagyköveti pozíciója volt, amit Aján azzal indokolt, hogy a cím segítségével pedig el tud majd menni minden olyan versenyre, amelyre szeretne.

Az ARD szerin több kérését is elutasították, például nem garantálták az Aján által ellenőrzött budapesti iroda működését legalább a következő év végéig, hanem Lausanne-ba költöztetik azt.

Az ismeretlen összegű végkielégítéssel járó nagyköveti pozícióban azonban megállapodtak, amit Mohammed Dzsalúd így indokolt:

„Azért kapta meg a tiszteletbeli nagyköveti címet, mert már 50 éve az IWF-ben dolgozik.”

Eközben az elnökség több tagja is nehezményezte, hogy a jelenleg is zajló vizsgálat miatt érthetetlen Aján nagyköveti kinevezése. A német szövetség vezetője, Christian Baumgartner keményen kritizálta a döntést:

„Ezt nehéz komolyan venni. Ez csak egy rossz vicc lehet. Nevetséges, ami zajlik.”

Az Aján Tamás ellen felhozott vádakkal kapcsolatban zajló nyomozás anyagának publikálását június 4-re ígérik.

További tartalmak