Musorujsag
Élő Eredmények

A súlyemelő-szövetség elnöke szerint a magyaroknak nagyon jó esélyük van az olimpiai részvételre

A súlyemelő-szövetség elnöke szerint a magyaroknak nagyon jó esélyük van az olimpiai részvételre

m4sport.hu
Dobos Imre, a Magyar Súlyemelő Szövetség elnöke az M1-nek elmondta, hogy bár a kvalifikációs ranglista alapján nincsenek magyar kvóták, azonban a várható visszalépések és a nemzetenként maximalizált indulólétszám miatt még így is van esély arra, hogy akár Nagy Péter, akár Mitykó Veronika indulhasson a párizsi olimpián.

 

Nagy Péter nem versenyzett a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) thaiföldi világkupáján, amely az utolsó állomása volt a párizsi olimpiára selejtező sorozatnak.

A szegediek 38 éves ólomsúlyú emelője a viadal csütörtöki zárónapján a plusz 109 kilósok C csoportjában részt vett a 12 induló bemutatásán, de amint az az IWF youtube-os közvetítéséből kitűnt, négy társához hasonlatosan visszalépett a versenyzéstől – Nagy az MTI-nek még a viadal előtt elárulta, hetek óta térdfájdalommal küzd, emiatt hol tudott edzeni, hol nem. A súlyemelő így szinte biztosan nem lehet ott a párizsi olimpián.

Dobos Imre, a Magyar Súlyemelő Szövetség elnöke az M1-nek elmondta, hogy bár a kvalifikációs ranglista alapján nincsenek magyar kvóták, azonban a várható visszalépések és a nemzetenként maximalizált indulólétszám miatt még így is van esély arra, hogy akár Nagy Péter, akár Mitykó Veronika indulhasson az ötkarikás játékokon.

„Első körben, az eredmények után nincs magyar kijutó, de sok ország van, ami minden súlycsoportban kvalifikált, azok pedig csak három versenyzőt indíthatnak majd. Tehát kijelölik, melyik súlycsoportban ki lehet ott, ezután a nemzetközi szövetség szétosztja a kvótákat. Még arra kell gondolni, hogy nemenként ötven fő indulhat, ezen felül még tíz-tíz fő kap kvótát. Tehát nagyon nagy esélyük van a magyaroknak, elsősorban Mitykó Veronikának – aki a vk-n ötödik, a vb-n pedig 11. lett – a kijutásra. Annak ellenére is, hogy jelen pillanatban sokan megelőzik.”

A sportvezető elmondása szerint Nagy nem térdproblémái, hanem vállhúzódás miatt hagyta ki a thaiföldi vk-t.

„Meghúzódott a válla az egyik bemelegítésnél, alig bírta a kezét felemelni. Azóta szólt, hogy indulni sem tud a versenyen. Komoly eredményre készült, öt hetet edzett Tatán. Nagyon jó formában volt, noha panaszkodott rá, hogy fáj a térde, de hát aki ilyen súlyokat emelget, annál ez teljesen természetes. Előle is sokan ki fognak majd esni, elég csak arra gondolni, hogy Tokióba sem jutott ki egyenes ágon, de végül mégis mehetett, mert egy afrikai visszalépett. Akkor is azt mondtam neki, ne hagyja abba az edzést, készüljön és menjen tovább – az olimpián aztán így lett hetedik.”

Az elnök szerint női ágon a magyar utánpótlás rendkívül erős.

„A fiatalok jól szerepeltek a korosztályos viadalokon, mint ahogy a felnőtt Európa-bajnokságon is rendszeresen ott vannak a legjobb tízben. A MOB-bal egyeztettünk, már ők is tudják, kik azok a potenciális súlyemelők, akik Los Angelesre készülnek A női csapat kifejezetten erős.”

A vb-n szereplő tíz-tíz férfi és női súlycsoport közül Párizsban öt-ötben indulhatnak az emelők. Összesen 60 férfi és 60 női súlyemelő lesz, azaz kategóriánként 12-en küzdenek majd az érmekért. A férfiak 61, 73, 89, 102 és plusz 102 kilogrammban, míg a nők a 49, az 59, a 71, a 81 és a plusz 81 kilogrammos súlycsoportban versenyezhetnek.

 

Borítókép: m4sport.hu

További tartalmak