×

Visszavonul a háromszoros világbajnok motoros

A háromszoros gyorsaságimotoros-világbajnok spanyol Dani Pedrosa a szezon végén visszavonul.

A 32 éves Pedrosa a hétvégi, Német Nagydíj előtti sajtótájékoztatón jelentette be döntését. „Már nem tudok olyan intenzitással versenyezni, mint korábban” – nyilatkozta Pedrosa csütörtökön. Elárulta: régóta érett benne az elhatározás, amit végül mostanra hozott meg.

Dani Pedrosa (Fotó: EPA/Andreu Dalmau) Dani Pedrosa (Fotó: EPA/Andreu Dalmau)Egy hónappal ezelőtt Pedrosa csapata, a Honda jelentette be, hogy 17 év után, a szezon zárását követően elválnak útjaik. A pilóta akkor még – konkrétumok nélkül – arról beszélt, hogy „az életben szükség van az új kihívásokra”, és „eljött az ideje”, hogy váltson.

Pedrosa 2001-ben indult először a gyorsaságimotoros-világbajnokságon, két évvel később a 125-ös, míg 2004-ben és 2005-ben a 250 kcm-es kategóriában nyert vb-címet. A királykategóriában 2006-tól versenyzett, de a MotoGP-ben nem tudott a pontverseny élén zárni, viszont háromszor végzett a második és háromszor a harmadik helyen. Jelenleg nyolc futam után – még van 11 viadal – a 12. helyen áll. Pedrosa karrierje során 31 futamot nyert az elitkategóriában, további 23 alkalommal alacsonyabb géposztályban bizonyult a leggyorsabbnak.