Musorujsag
Élő Eredmények

Wéber: Ez a vk-siker nagyobb, mint ha pár éve vb-t nyert volna Michelisz

Wéber: Ez a vk-siker nagyobb, mint ha pár éve vb-t nyert volna Michelisz

M4 Sport
Érzelmi hullámvasutazásként élte meg a Michelisz Norbert győzelmével záruló WTCR-szezon utolsó futamát, Wéber Gábor, az M4 Sport szakértője, aki egykoron maga fedezte fel a friss világkupagyőztest egy szimulátoros versenyen, majd később csapattársa is volt.

Mint kiderült, nem volt alaptalan a szakértő félelme, és megismétlődik Michelisszel, hogy egy utolsó pillanatbeli technikai hiba meggátolja a bajnoki cím megkaparintásában. A versenyző maga vallotta be, hogy gondjai akadtak a motorral, és még a rajthoz állás sem volt biztos. Ezúttal aztán riválisát, Esteban Guerrierit érte utol a végzet, ami két éve a WTCC-ben Micheliszt sújtotta.

Wéber szerint korábbi társa idei teljesítménye igazolja, mennyire megérett a sorozat megnyerésére, pedig ennél nehezebb kihívással még nem találkozott.

„Annak ellenére, hogy ezt világkupának hívják, és hivatalosan nem számít világbajnokságnak, ennek technikai oka van, mert hivatalosan nem lehetnek bent a gyártók. De hát látjuk, bent vannak, csak egyelőre a kiírás így néz ki, ezért nem lehet vb. De a mezőny szempontjából ez az elmúlt tíz év legerősebbje. Ezeket az ellenfeleket megverni az szakmai szempontból sokkal nagyobb elismerés, mint mondjuk, ha öt évvel ezelőtt nyert volna egy világbajnoki címet.”

Bevallotta, néhány könnycsepp is megjelent a szeme sarkában a futam leintésekor.

„Ahhoz, hogy Norbi világbajnok, vagy világkupagyőztes legyen, ahhoz picit meg kellet keményednie. Kicsit el kellett kezdenie csibészebbnek lenni, annál az igazán tiszta és teljesen szerethető énjénel. Szerintem ez érett be, nyilván a korral és a tapasztalattal együtt, lett egy picit – magához képest – kegyetlenebb. De még mindig a mezőny leginkább kenyérre kenhetőbb pilótája” – világított rá arra a pontra, amelynek döntő jelentőséget tulajdonít.

Wéber hozzátette, nem kell a mélyebb betekintés, hogy élvezhető legyen a WTCR-sorozat, mert a pályán történtek éppen eléggé önmagával ragadók. Az utolsó futam például mintha hollywoodi forgatókönyv lett volna, hiszen az első sorból indult a két bajnokesélyes. De azt sem árt figyelembe venni, mennyire sok tényezőből áll össze a világbajnoki cím.

„Ha az év elejét nézzük, Norbi nem kezdett jól. Az első két hétvégén a negyedik-ötödik futamig nem igazán találta azt a ritmust, amit aztán meglelt az év második harmadában meg a végén. Sokat beszéltem vele az első tesztnaptól kezdve, már a januári tesztnapoktól. Gumimódosításokon ment keresztül a Yokohama, az oldalfal merevség változott. Ez nagyon nagy változás” – amire példaként azt hozta, mint ha csak más labdára váltanának a kézisek, vagy ha hirtelen más korcsolya kerülne fel a short trackesek lábára.

„Tehát elkezdett megváltozni az autók viselkedése. Kívülről mi nem látjuk. Nézzük a futamot, gumik rendeben, forognak, feketék. De ez óriási változás az autók beállítása és a vezetési stílus szempontjából. És az volt az oka az első négy öt futamos rosszabb, visszafogottabb szereplésének, az az átállási időszak, amíg megtalálta a kulcsát annak, hogy az új gumival hogy kell beállítani az autót, és neki hogy kell másképp vezetni. Ez benne a zseniális, ez benne a nagyon nehéz, hogy ezt össze tudd rakni. Hogy meg tudd csinálni, azt amit látsz. Nem biztos, hogy minden részlet kikristályosodik rögtön, de ahogy összerakta, és megvolt a saját tempója onnantól kezdve… Másik stílusban, picit más beállításban is tudott olyan teljesítményt nyújtani. Ez volt a kulcsa ennek a sikernek.”

Wéber kiemelte, Michelisz ezért nagy bajnok, mert végezhetett volna nyolcadikként összetettben, és mondhatná, hogy történt egy nagy változás a gumikkal, amiről eddig nem tudtunk, és amihez egyszerűen nem alkalmazkodott jól, de majd jövőre. De nem, ilyen körülmények között is megtalálta, miként működik a leghatékonyabban.

További tartalmak