×

Kiss Norbert hibátlan vasárnapot zárt a Hungaroringen

A gyorsasági kamion Eb magyarországi állomásának mindkét vasárnapi futamát megnyert Kiss Norbert, a Révész Truck Racing Team kétszeres Európa-bajnok versenyzője a Hungaroringen zárt kapuk mögött zajló Super Racing Festivalon.

A szombati második versenyt is megnyerő3 5 éves szombathelyi pilóta először a pole pozícióból rajtolva aratott magabiztos győzelmet a mogyoródi pályán. Akkor Kiss mögött a cseh Adam Lacko ért célba másodikként, az Európa-bajnoki címvédő német Jochen Hahn pedig harmadikként.

A rajtot Kiss és Lacko is remekül kapta el, utóbbi talán egy hajszállal gyorsabban reagált a zöld jelzésre, ám a magyar versenyző rögtön az első kanyar féktávján határozottan a belső íven tartotta az MAN-t, ezzel megőrizte az első helyet. A folytatásban Kiss nagy tempót diktált, körönként több mint egy másodperccel volt gyorsabb üldözőinél, így végül senkitől sem zavartatva diadalmaskodott. Mögötte Lacko és Hahn egészen a hajráig vívott egymással, de aztán a német versenyző két körrel a leintés előtt úgy döntött, nem próbálkozik tovább az előzéssel.

Kiss Norbertet háromszor intették le győztesként a hétvégén a Hungaroringen (MTI/Kovács Tamás)A zárófutamon a nyolcadik pozícióból startolt, nagyszerű előzésekkel verekedte át magát az előtte haladókon, és megérdemelten nyerte meg a versenyt.

Kissnek a fordított rajtrács szabálya miatt kellett ezen a viadalon a nyolcadik pozícióból startolnia, mivel az előző, harmadik futamon győztesként intették le. A szombathelyi versenyző a rajt után nem bízott semmit a véletlenre, ellentmondást nem tűrően verekedte át magát az előtte haladókon, a második kör közepére már második volt, és üldözőbe vette a vezető francia Anthony Janiecet. Kiss másfél kör alatt közel két másodpercet hozott riválisán, akit aztán az ötödik kör elején az első kanyar féktávján könnyedén megelőzött.

A kétszeres Eb-győztes hétvégi harmadik diadalát innentől már senki nem tudta megakadályozni, mögötte az Eb-címvédő német Jochen Hahn lett a második, míg Janiec a harmadik. Kiss így a hétvégi négy futamból hármat megnyert, az első, szombat kora délután rendezett viadalon pedig második lett, ezzel átvette a vezetést az összetett pontversenyben.

Kiss Norbert értékelése az M1-en:

„Nagyon büszke vagyok, és nagyon köszönöm a csapatnak, az egész Révész Truck Race Teamnek és külön Révész Bálintnak is, hogy ebben az elmondhatatlanul nehéz évben is kitartott mellettünk, és végigcsináltuk ezt az egészet” – mondta az MTI-nek a verseny után.

Hozzátette, tudta, mire képesek, de szombaton az esős időjárásban ezt nem tudták megmutatni, emiatt dühös volt. „Ez a mai az egész versenyzői pályafutásom legkomolyabb napja, minden szempontból a legjobb teljesítmény, a legjobb csapattal és a legjobb autóval.” A kétszeres Európa-bajnok megjegyezte, hogy a negyedik futamon jelentős kockázatot vállalt minden előzésénél, de a verseny előtt a csapattal azt a döntést hozták, hogy a nyolcadik rajthelyről is megpróbálnak harcba szállni a győzelemért.

A kamion Eb idei szezonja a tervek szerint az olaszországi Misanóban zárul november 14-15-én.

Eredmények:
3. futam:
1. KISS 25:28.497 perc
2. Adam Lacko (cseh, Freightliner) 13.035 másodperc hátrány
3. Hahn 15.146 mp h.

4 futam:
1. KISS NORBERT (MAN) 25:39.116 perc
2. Jochen Hahn (német, Iveco) 11.547 másodperc hátrány
3. Anthony Janiec (francia, MAN) 19.323 mp h.

szombaton:
1. futam:
1. Lacko 29:08.719 perc
2. KISS 24.537 mp h.
3. Hahn 28.733 mp h.

2. futam:
1. KISS 18:27.410 perc
2. Lacko 14.873 másodperc hátrány
3. Teo Calvet (francia, Freightliner) 19.764 mp h.