×

Szalayék feladták a Dakart

Nem folytatja a 2021-es Dakar-ralit a Szalay Balázs, Bunkoczi László páros.

Az Opel Dakar Team tájékoztatása szerint a magyar kettős a csütörtöki bukás után elindult a pénteki szakaszon, de a tíz kilométerrel a start után megszűnt az autóban a négykerékhajtás, ezért visszafordult a kiindulási ponthoz. Szalayiék kétkerékhajtással nem tudták volna teljesíteni a gyorsaságit, ezért az aszfaltos úton mentek át Háilba, a szombati pihenőnap helyszínére. Elvben folytathatták volna a versenyt, ha erre a napra felhasználják az úgynevezett jokert, de a továbbiakban eredményük már csak a napi értékelésbe számított volna bele, az összetettbe nem. Az Opel Dakar Team kettőse végül úgy döntött, hogy tartalékalkatrészek hiányában nem folytatja a versenyt.

Szalay: „Nem tudjuk folytatni…” 😞
Pokolian fájdalmas döntést volt kénytelen meghozni a Szalay Balázs, Bunkoczi László...

Közzétette: Opel Dakar Team – 2021. január 9., szombat


A 15. Dakarján szereplő Szalay Balázs elmondta, az elejétől műszaki problémákkal küszködtek. „Már az első napon nagy hátrányba kerültünk, amikor eltört a kormányösszekötő, onnantól minden egyes nap szenvedés volt a rossz rajthely és a technikai gondok okán. Aztán tegnapelőtt, amikor leestünk egy dűnéről és megcsavarodott a kardán, ámokfutássá vált számunkra a Dakar. Akkor Fazekas Karcsiék még kihúztak minket a táborig, s a fiúk egész éjjel szerelték az autót, ám sajnos a mért szakasz rajtja után tíz kilométerrel kiderült, hogy nincs hátsó hajtás. Kétkerékhajtással pedig képtelenség lett volna végigmenni a szakaszon. Az egyetlen helyes döntést hoztuk meg azzal, hogy visszafordultunk és közúton közelítettük meg a tábort, de pokolian nehéz volt az a néhány perc, amíg döntésre jutottunk. Ez ugyanis azt jelentette, hogy kizárnak minket a versenyből.”

A pilóta hozzátette, az összetett versenyből kiszállva lenne ugyan lehetőségük folytatni a viadalt, de alkatrész híján ezt sem tudják vállalni. „Lenne lehetőségünk felhasználni a jokerünket, amivel az experience kategóriában továbbmehetnénk úgy, hogy csak a napi értékelésben szerepelnénk, az összetettben nem. Ám mivel a tartalék-alkatrészeinket feléltük az elmúlt napokban, ezzel a lehetőséggel sem tudtunk élni, úgyhogy a Dakar ma sajnos befejeződik számunkra. Öröm az ürömben, hogy jó néhány hasznos tapasztalatot szereztünk az elmúlt napokban, ezek mindenképp hasznosak lesznek, amikor visszatérünk.”

Szalay Balázs és Bunkoczi László (Fotó: Opel Dakar Team)Bunkoczi László navigátor szerint is kénytelenek voltak meghozni ezt a döntést, de jövőre is terveznek indulni a Dakaron.

„Szomorú nap ez a csapat számára, de átgondolva az elmúlt szakaszok rumlijait, azt a döntést kellett hozni, hogy nem folytatjuk – mondta a navigátor, akinek ez a tizedik Dakarja. – Úgy érzem, a csapat is és mi is mindent megtettünk, hogy tovább tudjunk menni, de nincs kardánunk, a difijeink nagy részét is feléltük, így pedig ez nem lehetséges. A Dakaron a siker titka az egész éves felkészülés, nekünk az autó felkészítésére most két hetünk volt, hiszen viszonylag későn derült ki, hogy tudunk indulni, és ez lett az eredmény. Nincs más hátra, mint hazamenni, és nekiveselkedni a munkának, hogy újra eljöhessünk. Sok földrészen, sok országban megmérettük már magunknak, és ha már ennek a szaúdi Dakarnak nekifogtunk, jó volna ezt is kipipálni. Balázzsal együtt mindent megteszünk érte, hogy így legyen” – idézi a csapat Bunkoczi Lászlót.

A mezőny a szombati szünnap után a vasárnapi hetedik szakaszon a Háil és Szakaka közötti 738 kilométeres utat teszi meg, amelyből 471 kilométer lesz a gyorsasági rész.