×

Al-Attijah egyre közelebb Peterhanselhez a Dakaron

Az autósoknál a háromszoros győztes Nasszer al-Attijah nyerte a Szaúd-Arábiában zajló Dakar-rali hétfői gyorsasági szakaszát, ezzel idei ötödik, egyben pályafutása 40. részsikerét könyvelhette el, és több mint három percet faragott a hátrányából összetettben.

A Toyota Hiluxot kormányzó katari versenyző Mathieu Baumel navigátorral az oldalán 52 másodperccel bizonyult gyorsabbnak a Szakaka és Neom közötti 375 kilométeres etapon, mint a négyszeres győztes és címvédő Carlos Sainz, Lucas Cruz duó, mely második lett.

Az összetettben továbbra is élen álló, 13-szoros Dakar-bajnok Stéphane Peterhansel ezúttal több mint három perccel lassabb volt al-Attijahnál, így az előnye 5 perc alá csökkent.

A motorosoknál a chilei José Ignacio Cornejo Florimo volt a leggyorsabb hétfőn, ennek nyomán az összetettben egy másodpercről több mint egy percre növelte az előnyét a Neomba másodikként érő, kétszeres bajnok ausztrál Toby Price-szal szemben. A címvédő amerikai Ricky Brabec harmadikként zárta a nyolcadik szakaszt, az összetettben pedig csaknem 18 perces hátránnyal hatodik.

Az egyetlen versenyben maradt magyar egység, a kamionosoknál szereplő Fazekas Károly, Horn Albert, Csákány Péter (Scania) trió még nem ért célba.

A mezőny 13 szakaszon összesen 7658 kilométert tesz meg a pénteki dzsiddai befutóig.

A Dakar-ralit 1979-ben rendezték meg először, Párizs és a névadó szenegáli főváros között, utána viszont Európán és Afrikán kívül is több ország adott otthont a versenynek, többször volt már Dél-Amerika a helyszín, a tavalyi viadalt pedig a mostani házigazda, Szaúd-Arábia bonyolította le.

A Dakarral kapcsolatos szomorú hír, hogy hatvannyolc éves korában elhunyt Hubert Auriol, a Dakar-rali háromszoros győztese, aki elsőként győzött autóval és motorkerékpárral is a világ legnehezebbnek tartott tereprali-viadalán.

Az elmúlt években szívproblémákkal küzdő francia ex-versenyzőt sajtóértesülések szerint koronavírus-fertőzéssel szállították kórházba, és ez játszott közre a halálában.

Auriol 1981-ben és két évvel később motorkerékpárral nyerte meg a Párizs-Dakar ralit, 1992-ben pedig az autósok mezőnyében diadalmaskodott. Visszavonulása után a verseny igazgatója lett, ezt a pozíciót 1995-től 2004-ig töltötte be.

„Autó- és motorversenyzők generációit inspirálta, és meghatározó szereplője volt a Dakarnak az egész története során” – írta közleményében a jelenleg Szaúd-Arábiában zajló Dakar-rali vezetősége.

8. szakasz, Szakaka-Neom (709 km, ebből 375 km gyorsasági):
autósok:
1. Nasszer al-Attijah, Mathieu Baumel (katari, francia, Toyota) 2:56:56 óra
2. Carlos Sainz, Lucas Cruz (spanyol, Mini) 52 másodperc hátrány
3. Stéphane Peterhansel, Edouard Boulanger (francia, Mini) 3:03 perc h.

az összetett állása:
1. Peterhansel, Boulanger 29:36:49 óra
2. al-Attijah, Baumel 4:50 perc hátrány
3. Sainz, Cruz 38:55 p. h.

motorosok:
1. José Ignacio Cornejo Florimo (chilei, Honda) 3:08:40 óra
2. Toby Price (ausztrál, KTM) 1:05 perc hátrány
3. Ricky Brabec (amerikai, Honda) 2:50 p h.

az összetett állása:
1. Cornejo Florimo 32:00:11 óra
2. Price 1:06 perc hátrány
3. Sam Sunderland (brit, KTM) 5:57 p. h.

Kedden a Neomból induló és oda visszatérő, 579 kilométeres út vár a mezőnyre, ebből 465 km lesz a mért szakasz.