Musorujsag
Élő Eredmények

Balesetet szenvedett Carlos Sainz, feladta a Dakar-ralit

Balesetet szenvedett Carlos Sainz, feladta a Dakar-ralit

MTI
A kilencedik szakasz rajtja után balesetet szenvedett a Carlos Sainz, Lucas Cruz spanyol kettős kedden a Szaúd-Arábiában zajló Dakar-ralin, a négyszeres Dakar-győztes pilótát kórházba kellett szállítani, így az Audi párosa feladta a versenyt.

A szervezők közleménye szerint a szakasz ötödik kilométerénél a páros versenyautója orral ért földet egy dűne mögött, felborult, Sainz pedig mellkasi fájdalmakra panaszkodott, ezért helikopterrel a rijádi kórházba vitték. A navigátor komoly sérülés nélkül megúszta az esetet.

A 60 éves Sainz először még meg akarta várni a műszaki segítségnyújtást, és folytatni szerette volna a Dakart, később azonban fájdalmai miatt letett erről.

A kétszeres ralivilágbajnok, a Dakaron legutóbb 2020-ban győztes Sainz idén az első szakaszt megnyerte, két napig vezetett is az összetettben, de ezt követően különböző okokból egyre hátrébb szorult, s mostanra már nem volt versenyben az összetett sikerért.

A kilencedik szakaszt a Sebastien Loeb, Fabian Lurquin kettős nyerte az autósoknálar, összetettben változatlanul a négyszeres győztes katari Nasszer al-Attijah vezet. A legutóbbi, vasárnapi szakaszon is első Loeb ezúttal majdnem egyperces előnnyel bizonyult a legjobbnak, ezzel az összetettben feljött a harmadik helyre. Al-Attijah kedden csaknem kilenc perccel volt lassabb a győztesnél, ennek ellenére az összetettben majdnem másfél órás előnnyel áll az élen.

A motorosoknál az argentin Luciano Benavides nyerte a keddi szakaszt, összetettben pedig továbbra is az amerikai Skyler Howes (Husqvarna) vezet, de előnye mindössze három másodpercre csökkent a keddi napon előtte másodikként végző ausztrál Toby Price-szal szemben.

A szervezők kedd esti közleménye szerint a szakaszon az egyik versenyző elütött egy olasz nézőt, akit helikopterrel kórházba szállítottak, ám útközben elhunyt. Az eset kapcsán vizsgálatot indítottak, az illetékesek még annyit közöltek, hogy a szurkoló egy homokdűne mögött tartózkodott, amikor a baleset történt.

A viadal honlapja szerint a Scaniával versenyző Kovács Miklós, Czeglédi Péter, Ács László trió kedden 14. lett a kamionosok mezőnyében, a kategória összetettjében pedig a 16. pozíciót foglalja el.

A résztvevőknek a prológgal együtt csaknem 5000 kilométernyi gyorsasági szakaszt kell teljesíteniük a jövő vasárnapi célba érkezésig. A viadal teljes távja az összekötő szakaszokkal együtt több mint 8500 kilométer.

9. szakasz, Rijád-Harad (358 km):
autósok:
1. Sebastien Loeb, Fabian Lurquin (francia, belga, Prodrive Hunter) 3:07:24 óra
2. Vaidotas Zala, Paulo Fiuza (litván, Puerto Ricó-i, Prodrive Hunter) 57 másodperc hátrány
3. Guerlain Chicherit, Alex Winocq (francia, Prodrive Hunter) 2:08 perc h.

az összetettben:
1. Nasszer al-Attijah, Mathieu Baumel (katari, francia, Toyota) 34:19:20 óra
2. Lucas Moraes, Timo Gottschalk (brazil, német, Toyota) 1:21:57 óra hátrány
3. Loeb, Lurquin 1:43:08 ó h.

motorosok:
1. Luciano Benavides (argentin, Husqvarna) 3:18:44 óra
2. Toby Price (ausztrál, KTM) 1:12 perc hátrány
3. Skyler Howes (amerikai, Husqvarna) 2:57 p h.

az összetettben:
1. Howes 33:55:57 óra
2. Price 3 másodperc hátrány
3. Kevin Benavides (argentin, KTM) 5:09 perc h.

Szerdán a Harad és Sajbah közötti etap vár a mezőnyre, a tizedik szakaszon a 624 kilométeres össztávból 114 kilométer lesz a mért szakasz.

Borítókép: Kép: Red Bull

További tartalmak