Musorujsag
Élő Eredmények

Chicherit nyerte a szakaszt, Loeb közeledett Sainzhoz a Dakar-rali összetettjében

Chicherit nyerte a szakaszt, Loeb közeledett Sainzhoz a Dakar-rali összetettjében

MTI
A Toyotával versenyző francia Guerlain Chicherit, Alex Winocq duó nyerte az autósok mezőnyében a Szaúd-Arábiában zajló 46. Dakar-rali tizedik, szerdai szakaszát, melyen az összetettben élen álló spanyol Carlos Sainz több mint hét percet veszített eddigi előnyéből az őt üldöző Sebastien Loebbel szemben.

 

Az al-Ula környékén rendezett etapon 371 kilométernyi mért szakasz várt a versenyzőkre, és az összetett élcsoportjába tartozók már inkább a biztonságos célba érést részesítették előnyben, mint a napi részsikert.

Ennek megfelelően az Audival versenyző Sainz és navigátora, Lucas Cruz a szakasz értékelésében csak 25. lett, igaz, egy alkalommal műszaki hiba miatt percekig állt, de márkatársai, Stéphane Peterhansel és Mattias Ekström a segítségére siettek, így be tudta fejezni a gyorsaságit. Loebnek és belga navigátorának, Fabian Lurquinnak szerdára az volt a feladata, hogy a lehető legtöbbet faragjon a hátrányból Sainzhoz képest, miközben komolyabb gond nélkül célba is ér.

A kilencszeres rali-világbajnok francia versenyző végül a 17. pozíciót kaparintotta meg Prodrive típusú versenygépével, de ennél fontosabb, hogy két nappal a zárás előtt kevesebb mint 13 és fél percre csökkentette hátrányát Sainzcal szemben.

A motorosoknál hármas Honda-győzelem született: a szerdai szakaszt az összetettben is élen álló amerikai Ricky Brabec nyerte, és az idei Dakaron aratott első részsikerével tovább növelte az előnyét a botswanai Ross Branch-csal szemben, aki két szakasszal a viadal vége előtt már csaknem 11 perces hátrányban van Brabechez képest. A kedden győztes francia Adrien Van Beveren ezúttal harmadik lett, az összetettben pedig már Branch-ot szorongatja a második pozícióért, kettejük között kevesebb mint egy perc a különbség. A szatmárnémeti születésű Gyenes Emánuel a 27. pozícióban zárt szerdán, az összetettben pedig a 22. helyen áll.

A kamionosoknál a Qualisport Racing triója, Kovács Miklós, Czeglédi Péter és Ács László a 12. eredménnyel zárta a szakaszt, összetettben pedig továbbra is 15. A Darázsi Zsolt, Léner Tibor és a francia Pierre Calmon alkotta trió (MAN) 28., míg Szalai Norbert a francia Frédéric Becart-ral és a szlovák Pavel Faskóval (MAN) 35. lett. Mindkét hármas ugyanezt a pozíciót foglalja el összetettben.

A mezőny csütörtökön 480 kilométeres gyorsaságit teljesítve al-Ulából Dzsanbuba, a pénteki zárószakasz helyszínére hajt.

Eredmények, 10. szakasz (al-Ula – al-Ula, 371 km gyorsasági)
autósok
1. Guerlain Chicherit, Alex Winocq (francia, Toyota) 3:19:27 óra
2. Brian Baragwanath, Leonard Cremer (dél-afrikai, Century) 5:43 perc hátrány
3. Benediktas Vanagas, Kuldar Skikk (litván, észt, Toyota) 6:04 p h.
összetettben
1. Carlos Sainz, Lucas Cruz (spanyol, Audi) 41:35:12 óra
2. Sebastien Loeb, Fabian Lurquin (francia, belga, Prodrive) 13:22 perc hátrány
3. Lucas Moraes, Armand Monleon (brazil, spanyol, Toyota) 1:02:44 óra h.
motorosok
1. Ricky Brabec (amerikai, Honda) 3:51:39 óra
2. José Ignacio Cornejo Florimo (chilei, Honda) 2 másodperc hátrány
3. Adrien Van Beveren (francia, Honda) 20 mp h.
összetettben
1. Brabec 44:45:28 óra
2. Ross Branch (botswanai, Hero) 10:54 perc hátrány
3. Van Beveren 11:46 p h.

 

Borítókép: MTI/EPA/Yoan Valat

További tartalmak